Foto: EPA-EFE/Juanjo Martin

Ligaški deo Evrolige je završen, svi timovi iza sebe imaju odigrana po 34 kola, a pre nego što borba za titulu bude nastavljena utakmicama plej-ina vreme je za svođenje utisaka. I dok su pojedine ekipe žestoko podbacile, bilo je i onih koje su odigrale preko granica očekivanog i postale pozitivna iznenađenja.

Iz tog razloga smo izdvojili četiri ekipe koje su ostvarile bolji rezultat nego što je ili pre sezone predviđano, usled novonastalih okolnosti, a to su Panatinaikos, Monako, Makabi, Baskonija.

Panatinaikos

Iako je Panatinaikos imao izuzetno buran prelazni rok i doveden je veliki broj zvezda, „zeleni“ iz Atine su u trenucima izgledali kao „razbijena banda“.

PROČITAJTE JOŠ...

Sastav Ergina Atamana krenuo je po sistemu toplo-hladno uz mnogo više katastrofalnih utakmica, pa su posle prvih šest mečeva imali skor 2-4.

No, uprkos tome što su izgledali stvarno loše, na momente su pokazivali da poseduju ogroman kvalitet (što i ne iznenađuje, s obzirom na ulaganja u tim).

A onda su Atinjani ušli furiozno u završnicu sezone. Od poslednjih devet utakmica dobili su osam, i na kraju zauzeli drugu poziciju, pa će u borbi za odlazak na fajnal for igrati protiv boljeg iz okršaja Makabija i Baskonije u plej-inu.

Monako

Tim Saše Obradovića je prošle sezone bio hit Evrolige, u „kneževini“ su slavili odlazak na Fajnal for, ali je istovremeno postojalo pitanje i da li će taj rezultat uspeti da ponove i sezonu kasnije, pogotovo što više neće predstavljati faktor iznenađenja već ozbiljnog takmaca u borbi za sam vrh.

No, taj izazov su košarkaši predvođeni Majkom Džejmsom ne samo dostojno prihvatili, već su, za razliku od sezone 2022/23, koju su okončali kao četvrti, napravili korak više i bili treći.

Monako će imati šansu da na domaćem parketu potvrdi status nove evroligaške sile u borbi za F4, gde će rival biti Fenerbahče.

Makabi

Kada se govori i „ponosu Izraela“, gotovo neraskidivi deo Makabijevih uspeha je njihova dvorana u Tel Avivu. No, nakon napada Hamasa na muzičkom festivalu u Izraelu koji se dogodio u oktobru igrači Makabija su morali svoje mečeve da igraju van svoje dvorane (kao domaćini bili u Beogradu), čime im je oduzeta jedna od najvećih prednosti. Od 17 utakmica, izuzev duela prvog kola protiv Partizana, sve ostale su odigrali na neutralnom terenu kao domaćini – i uprkos tome uspeli da dođu do sedme pozicije i „pol pozicije“ za Top 8 fazu.

Sada im sledi prvo meč protiv Baskonije, a potom i, u slučaju poraza, duel sa Anadolu Efesom ili Virtusom u borbi za osmu poziciju i šansu da šokiraju Real iz Madrida i čudesno-čudnu sezonu završe na senzacionalan način.

Baskonija

Tokom većeg dela sezone Baskonija je išla od briljantnih partija do katastrofalnih. Dolaskom Duška Ivanovića u klub ekipa je dobila na stabilnosti, a bivši trener Crvene zvezde uspeo je da pronađe način kako da maksimalno iskoristi vrline Čime Monekea, Kodija Miler Mekintajera i Markusa Hauarda.

Na kraju, potvrda mesta u plej-ofu stigla je velikom pobedom nad Realom u Madridu, čime su iza sebe ostavili brojne ekipe kojima je, pred početak takmičenja, prema prognozama trebalo da gledaju u leđa – Anadolu Efes, Partizan, Crvenu zvezdu…

No, ni to nije kraj. Naime, uzevši u obzir da u svojim redovima imaju trojicu igrača koji najbolje igraju kada su motivisani, a neretko deluju nezaustavljivo, navijači imaju svo pravo ovog sveta da se pitaju – gde je granica i da li bi Baskonija mogla da napravi još jedan iskorak i umeša se u borbu za titulu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare