Foto: Pedja Milosavljevic/Srdjan Stevanovic/STARSPORT

Istorijska utakmica čeka nas sutra (20.30) u 12. kolu Evrolige, kada će u beogradskoj Areni snage odmeriti Partizan i Crvena zvezda.

Ovo će biti prvi večiti derbi koji će se igrati u najkvalitetnijem evropskom takmičenju, a već drugi u ovoj sezoni.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi je odigran u 8. kolu ABA lige, 28. novembra, kada su crveno-beli slavili sa 90:74 i to posle prekida već u prvoj četvrtini i povlačenja sudija.

Opet smo bili svedoci haosa, nereda, ubacivanja svačega sa tribina, pražnjenja dela hale… Bilo bi lepo da sada dobijemo praznik košarke. Tada su prvi put snage u derbiju odmerili Željko Obradović, trener Partizana, i Duško Ivanović, trener Zvezde, koji imaju dugu istoriju velikih borbi.

Crnogorski stručnjak će imati dodatnu motivaciju, pošto je na drugoj strani trofejni stručnjak sa kojim ima negativan skor u međusobnim susretima.

Drugi put će se sastati kao treneri Zvezde i Partizana, ali su dva iskusna stratega jedan protiv drugog vodili 18 duela na klupama evropskih klubova.

Duško Ivanović Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Prvi put su se sreli u sezoni 2002/03, kada je Ivanović predvodio Baskoniju, a Obradović bio na klupi Panatinaikosa.

Obradović je ubedljivo uspešniji od Ivanovića sa 14 pobeda (čak 11 u Evroligi), dok je Ivanović protiv najtrofejnijeg trenera Evrope slavio samo četiri puta u Evroligi i jednom u ABA ligi.

U sezoni 2018/19. sastali su se i u turskom šampionatu, kada je Obradovićev Fenerbahče tri puta bio bolji od Ivanovićevog Bešiktaša.

Poslednji trenerski okršaj u Evroligi imali su 9. januara 2020. kada je Fener pobedio Baskoniju sa 79:65.

Novi trener Zvezde je u karijeri osvojio četiri Kupa kralja i tri titule šampiona Španije. Tri puta je bio i prvak Švajcarske, a jednom i francuske lige.

Pored toga je podigao i dva Kupa Švajcarske i po jedan iz Francuske i Grčke.

Željko Obradović/Foto: 2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Sa druge strane, Obradović je osvojio devet puta Evroligu, čak 11 puta grčki i četiri puta turski šampionat.

Sedam puta je bio najbolji u Kupu Grčke i četiri puta u turskom Kupu.

Mnogo toga se promenilo od njihovog poslednjeg okršaja i ovaj duel mogao bi da otkrije ko će važiti za favorita za osvajanje ABA lige.

U prvom duelu Ivanoviću je u potpunosti pripala taktička borba. Ono što se posebno izdvojilo su poeni u reketu, pretežno visokih igrača, gde je Zvezda napravila prevagu.

Crveno-beli su iz reketa došli do 42 poena, dok je Partizan stao na svega 18. Iako niko od Zvezdinih visokih igrača nije bio dvocifren, poeni su bili dobro raspoređeni, pa je Partizan imao mnogo muke da to odbrani.

Trener crno-belih još uvek neće moći da računa na Aleksu Avramovića, koji će kako je Obradović rekao uskoro dobiti „zeleno svetlo“. Balša Koprivica je takođe van stroja, dok je Alen Smailagić pod upitnikom.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ivanović nema toliko problema sa povređenim igračima i jedina enigma je Dalibor Ilić.

„Partizan je ove godine napravio izuzetno dobar tim. Napadački tim sa najvećim potencijalom, i u napadu u ovom trenutku su najbolji tim u Evropi“, rekao je tada Ivanović.

Obradović je bio nezadovoljan igrom u prvom okršaju večitih.

„Problem je bio poslednjih pet minuta. Koncentracija, igrači Zvezde se zaleću na skok pa čak i na slobodnom bacanju. Poslednjih pet minuta smo imali tajm-aut, dve izgubljene lopte i tri promašena šuta“, zaključio je Obradović.

Partizan če biti domaćin i imaće veliku prednost zbog podrške publike, koja se nada da će slaviti u istorijskom duelu.

BONUS VIDEO Fantastična trojka za preokret Zvezde uz zvuk sirene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar