Aleksej Pokuševski
Aleksej Pokuševski; Foto: Tanjug/AP Photo/Brandon Dill

Šta se dešava sa Aleksejem Pokuševskim u NBA ligi verovatno je pitanje koje zanima sve u Srbiji.

Iako do sada nije nosio dres reprezentacije Srbije (na seniorskim turnirima) nema nikakve dileme da ga svi u našoj zemlji vide kao oslonac „orlova“ u ovoj deceniji. Ipak, igrač koji je bio najmlađi u NBA i dalje ne uspeva da pronađe do kraja svoje mesto.

PROČITAJTE JOŠ

Počnimo od toga da najčešće igra na pozicijama tri ili četiri, a da po potrebi igra i na ostalim. Onda je jedan deo ove sezone proveo čuvajući petice (kao protiv Nju Orleansa kada je demolirao Jonasa Valančijunasa), a sada se opet vratio na pozicije tri ili četiri.

Njegova minutaža i te kako varira, pa nekada odigra 12, nekada 37 minuta. Opet, u noći između srede i četvrtka je odigrao 21 minut u porazu Oklahome (11-14) od Memfisa (16-9) sa 123:102 i postigao 10 poena, uz dva skoka i četiri asistencije.

I za razliku od nekih prethodnih mečeva pogodio je četiri od samo sedam šuteva, te je dva od četiri puta bio precizan za tri poena. Upisao je dve izgubljene lopte i jednu blokadu. Sa njim na parketu je Oklahoma imala -12 i možda je to ključni razlog njegove nestalnosti. To što ne može na pravi način da odgovori na neke defanzivne zadatke, ali i to što nije dovoljno efikasan u napadu (ponekad mu je potreban preveliki broj šuteva).

Sve ovo je učinilo je da u timu koji je donji dom Zapadne konferencije čas ima, ali i čas nema mesto startera. Pokuševski i dalje ne zna na kojoj će utakmici početi sledeći meč, a to nije situacija u kojoj igrači žele da budu.

Ovaj meč je odlučio Dža Morent sa 26 poena, 13 skokova i 11 asistencija za samo 30 minuta. Bio je ovo njegov drugi tripl-dabl u sezoni i sedmi u karijeri, ali je uspeo da preskoči Marka Gasola sa najvećim brojem ovakvih učinaka u istoriji franšize.

„To je baš velika čast. Bilo je mnogo sjajnih košarkaša koji su bili deo ovog kluba. To je ludo. To je nešto što morate da zaslužite, ali osećam da su moji saigrači baš tu sa mnom. To je moje ime, ali bez ovih momaka ništa ne bi bilo moguće“, poručio je Morent.

Još jednom je ovaj as pokazao zašto se nalazi na najužoj listi favorita za osvajanje MVP priznanja. U Oklahomi je još jednom maestralan bio Šej Glidžus-Aleksander, trenutno treći strelac NBA lige. Postigao je 26 poena uz tri skoka i sedam asistencija.

NBA rezultati, 8. decembar

Orlando – Klipersi 116:111
Bruklin – Šarlot 122:116
Njujork – Atlanta 113:89

Toronto – Lejkersi 126:113
Nju Orleans – Detroit 104:98
Čikago – Vašington 115:111
Milvoki – Sakramento 126:113
Minesota – Indijana 121:115
Memfis – Oklahoma 123:102

Juta – Golden Stejt 124:123
Finiks – Boston 98:125

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Aleksej Pokuševski na utakmici Partizana u Areni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar