Sve zanimljive detalje sa meča pročitajte u našem blogu

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su u 23. kolu Evrolige od Armanija u Milanu rezultatom 74:68.

Ovo je bio četvrti vezani neuspeh Zvezde u Evroligi, pošto su prethodni porazi stizali od Žalgirisa, Partizana i Virtusa iz Bolonje.

Šanse za plasman u Top 8 fazu znatno su smanjenje kada su crveno-beli u pitanju, dok je Armani izašao iz krize i upisao drugi vezani trijumf.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda je u Milanu imala veliku podršku navijača, prema slobodnoj proceni oko 1.000 do 1.500 fanova crveno-belih je bilo u Mediolanum forumu, ali to nije pomoglo ekipi Duška Ivanovića.

Razlog poraza može se naći u veoma lošem šutu Zvezde za tri poena. Crveno-beli su pogodili samo četiri trojke iz 21 pokušaja, što je svega 19 odsto uspešnosti.

Armani je imao prednost od prvog do poslednjeg minuta, iako je Zvezda drugo poluvreme odigrala mnogo bolje i prišla na jednocifren minus. Na kraju se sve reševalo u poslednjem minutu, kada je Ognjen Dobrić promašio trojku za eventualni povratak na minus jedan. Za to je stigla kazna, pošto je Foitman pogodio dvojku pred tajm-aut. Petrušev je primakao Zvezdu na minus četiri, a onda je Bentilu dosuđen veoma diskutabilan faul. Nejpir je ubacio dva penala, a Petrušev je umalo pogodio uz faul. Zvezdin centar je ubacio penale, a Hajns je rešio utakmicu skokom u napadu i lakim poenima.

PROČITAJTE JOŠ:

Italijanski šampion je zasluženo slavio i sada je na skoru 8-15, dok Zvezda ima 10-13 i trenutno je na 13. poziciji daleko od plej-ofa.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Bili Beron, bivši Zvezdin šuter, sa 15 poena i po dve asistencije skoka. Devon Hol je pridodao 14 poena uz neke veoma važne pogotke u trenucima kada se meč lomio. Dvocifren je bio i Brendon Dejvis sa 10 poena i dve asistencije.

Kod Zvezde je konačno oduševio Ben Benril sa 17 poena i sedam skokova i u nekoliko navrata odličnom odbranom. Luka Vildoza je odigrao slab meč, ali je ipak stigao do 11 poena uz tri asistencije. Svi ostali Zvezdini igrači bili su jednocifreni, a u završnici se istakao Petrušev, koji je imao devet poena uz tri skoka.

Foto: Simone Lucarelli / PA Images / Profimedia

Po početku utakmice moglo se naslutiti da prvo poluvreme neće biti napadački dobro za Zvezdu. Armani je preko Luvavua i Hajnsa došao do početnog vođstva, a Zvezda je imala samo kratak odgovor preko Petruševa i Dobrića. Počeli su domaćini da pogađaju teške šuteve preko ruke, a crveno-beli su nešto bržim napadima odgovorili. Ipak, Armani je stigao do 15:10, ali Bentil odgovorio pošto je imao mnogo samopouzdanja u napadu. Mogla je Zvezda da povede pri rezultatu 18:16, ali je Vildoza promašio trojku.

Domaćin je nakon prve četvrtine imao prednost od 22:18, ali je onda usledila serija 7:2, kojom je krenuo Zvezdin pad. Lako je milanski tim pronalazio rešenja u napadu, nisu to više bili teški šutevi preko ruke, a Luvavu je doneo dvocifrenu prednost svom timu po prvi put na meču – 31:20. Mučila se Zvezda u napadu, u nekoliko navrata nije ni prišla košu rivala, a Armani je to iskoristio da ode na velikih plus 16 i to nakon trojke Berona iz dobre kretnje – 43:27. Zveza je napravila seriju od 5:0, ali je Beron za kraj poluvremena asistirao Hajnsu za lake poene – 45:32.

Foto: Simone Lucarelli / PA Images / Profimedia

Crveno-beli su na startu drugog poluremena pokazali zube, ali je Armani odbijao nalete. Mitrović je doveo Zvezdu na minus osam, ali su onda usledili veoma bitni momenti. Zvezda se odbranila, ali dopustila skok, pa je Tonut ubacio jedan penal. Imali su crveno-beli dva napada zaredom, ali su Nedović i Vildoza promašivali trojke, dok je na drugoj strani Dejvis ubacio penal, ali je lopta opet pripala Armaniju. Sjajnu akciju je krunisao Meli kucanjem i tu se činilo da je Armani prelomio na svoju stranu – 58:46.

Zvezda je u poslednju deonicu ušla sa minus 10, a Iliću su poništena čista dva poena i prava je misterija kako su sudije mogle da donesu takvu odluku. Zvezda je proputala šanse da ozbiljnije zapreti, ali je i dalje držala pristojno odstojanje, a nakon trojke Bentila bilo je 65:60. Zvezda je u tom trenutku odigrala lošu odbranu, pa je Hol vratio trojku za plus osam na pet minuta do kraja.

Crveno-beli su bili uporni i hrabri, proigrao je i Petrušev, dok je Armani stao u napadu, pa smo dobili neočekivanu dramu. Ipak, Zvezda je mnogo toga propustila da bi izašla kao pobednik u Milanu, što pokazuje i poslednja odbrana na utakmici, kada je Hajns došao do skoka i poena na obruču za konačan rezultat.

Evroliga, 23. kolo

Petak

Valensija – Makabi 93:94

Olimpija Milano – Crvena zvezda 74:68

Barselona – Bajern Minhen 72:70

Petak

18.45 Fenerbahče – Alba

19.00 Žalgiris – Partizan

19.00 Monako – Real Madrid

20.00 Olimpijakos – Anadolu Efes

20.30 Baskonija – Panatinaikos

21.00 Asvel – Virtus Bolonja

Standings provided by Sofascore


Armani Milano – Crvena zvezda 74:68 (22:18, 23:14, 14:17, 15:19)

Dvorana: Mediolanum Forum, Milano, Italija. Sudije: Garsija, Difala, Balak.

Armani: Luvavu 8, Foitman 7, Beron 15, Hajns 6, Nejpir 5, Dejvis 10, Hol 14, Tonut 3, Riči, Mitoglu, Meli 4. Trener: Etore Mesina.

Crvena zvezda: Vildoza 11, Kuzmić 4, Lazarević 1, Lazić, Petrušev 9, Dobrić 7, Nedović 4, Bentil 17, Ivanović, Mitrović 7, Ilić 5, Marković 3. Trener: Duško Ivanović.

Armani Milano - Crvena zvezda 74:68

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar