Foto: Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Sve zanimljive detalje sa utakmice pročitajte u blogu Nova.rs

Košarkaši Partizana pobedili su Žalgiris u prepunoj Štark Areni rezultatom 87:76 u petom kolu Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ:

Oba tima su uglavnom tokom celog meča igrala u serijama, ali je Partizan vodio većim delom susreta.

Žalgiris je više puta bio i na dvocifrenom minusu, ali je uspeo da se vrati, dvaput je čak i izjednačio u drugom poluvremenu, ali nije uspeo da preokrene.

Crno-beli su u završnici bili smireni, pogađali su penale, a zategli su i odbranu u ključnim momentima.

Ipak, ništa ne bi bilo moguće bez Kevina Pantera, koji je nakon očajne utakmice sa Mornarom u ABA ligi, sada ubacio 26 poena, uz šut iz igre 10/14 i to za manje od 20 minuta na parketu.

Pored Pantera, u dresu Partizana dvocifreni su bili i Dante Egzum sa 11, odnosno Zek Ledej, Matijas Lesor i Džejms Naneli sa po 10 poena. Lesor je pored toga imao i osam skokova, ali i tri blokade koje su dizale publiku na noge. Od srpskih igrača najbolji je bio Danilo Anđušić sa osam poena, dok je Uro Trifunović imao svega tri. Balša Koprivica i Tristan Vukčević nisu proveli previše vremena na parketu, te im je poenterska kolona ostala nepopunjena.

U Žalgirisu bolji od ostalih bio je Kenan Evans sa 16 poena i devet asistencija, dok je Rolands Šmits ubacio 11 poena uz četiri skoka.

Partizan nakon ove pobede ima skor 2-3, kao i Žalgiris, kojem je prekinut niz od četiri uzastopna trijumfa.

Standings provided by Sofascore

Partizan je bolje otvorio meč, a glavni su u uvodnim minutima bili Ledej i Lesor. Madar je trojkom i dobrom odbranom podigao publiku na noge, a Ledej je bio raspoložen za igru, pa je Partizan brzo poveo sa 5:7. Lukas Lekavičijus je uspeo da podigne nivo igre Žalgirisa, ali su Naneli i Egzum naprvaili seriju 5:0 nakon koje su crno-beli poveli sa 20:14. U poslednja dva minuta prve četvtine, litvanska ekipa je napravila preokret, a protagonisti su bili Butkevičijus i Lekavičijus – 20:22.

Anđušić je početkom drugog perioda razbudio crno-bele, a onda je Panter pokazao klasu. Uz kontakt je došao do poena uz faul, te je prekinuo seriju gostiju. Nastavio je američki bek da zatrpava koš rivala, a opet je poentirao pored Brazdeikisa koji je napravio faul. Tu se nije zaustavio, pa je ubrzo postigao i trojku i već je tada imao 13 poena – 40:30. Partizan je nakon toga stao u napadu., Žalgiris je uspeo da smanji, ali je dobrom odbranom tim Željka Obradovića sačuvao prednost na poluvremenu – 44:36.

Foto: Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Početkom treće deonice Panter je pocepao mrežicu sa trojke, ali je onda napravio i četvrtu ličnu grešku. Žalgiris je sa dvocifrenog minusa uspeo da se spusti na minius šest, ali je onda zablistao Lesor, koji je „leteo“ na obe strane terena – 54:45. Brazdeikis je inicirao seriju gostiju od 0:9 kojom se došlo do izjednačenja, ali je Anđušić trojkom doneo prednost crno-belima – 60:57.

Panter je na startu poslednje deonice nastavio gde je stao, ali je Keveno konstantno držao Žalgiris u igri – 65:63. Panter je nastavio da pogađa, a Ledej je iznudio faul u napadu. Evans je „poklonio“ Egzumu dva penala, koja su iskorišćena. Hejs nije bio tako uspešan na drugoj strani. Panter je promašio težak šut, ali se Ledej dokopao ofanzivnog skoka. Panter se zaleteo ka košu, a onda je uz faul poentirao. I sa penala je bio precizan i Partizan je otišao na plus osam – 72:64.

Foto: Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Žalgiris nije uspeo da se oporavi, a Obradovićevi izabranici su mirno ubacivali penale koji su ih odveli na 78:70. Ulanovas je sa penala smanji na minus šest, a onda je napravio i faul u odbrani i poslao Madara na liniju penala. On ih je iskoristio, a nakon promašaja Žalgirisa poentirao je Lesor. Brazdeikis je ubacio trojku za 82:74, ali je Ledej povećao prednost crno-belih. Evans je lepo „zavrnuo“ na drugi obruč, ali je Naneli na drugoj strani pocepao mrežicu trojkom i to su bili poslednji poeni na meču – 87:76.

EVROLIGA, 5. KOLO

Četvrtak

Olimpijakos – Monako 74:81

/Mekisik 15 – Okobo 23/

Makabi – Panatinaikos 85:74

/Braun 22 – Vilijams 17/

Partizan Mozzart Bet – Žalgiris 87:76

/Panter 26 – Evans 16/

Valensija – Alba 87:73

/Džuns 20 – Olinde 15/

Real Madrid – Virtus Bolonja 92:95

/Dek 28 – Bako 16/

Petak

19.00 Crvena zvezda – Bajern

19.30 Anadolu Efes – Fenerbahče

20.00 Asvel – Baskonija

20.30 Barselona – Olimpija Milano


Partizan – Žalgiris 87:76 (20:22, 24:14, 16:21, 27:19)

Dvorana: Štark Arena, Beograd, Srbija. Sudije: O. Latiševs, B. Himenez, H. Tepenije.

Partizan: Naneli 10, Anđušić 8, Lesor 10, Madar 5, Panter 26, Vukčević, Koprivica, Ledej 10, Egzum 11, Papapetru 4, Trifunović 3, Glas. Trener: Željko Obradović.

Žalgiris: Evans 16, Šmits 11, Ulanovas 7, Brazdeikis 10, Dimsa, Butkevičijus 7, Birutis 2, Hejs 7, Lekavičijus 8, Kavano 8, Lukosijunas. Trener: Kazis Maksvitis.