Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Mašinerija gazi sve pred sobom.

Košarkaši Partizana uspeli su da kolo pre kraja obezbede plej-of Evrolige. Ono što se već neko vreme naziralo, konačno se i dogodilo u Monte Karlu kada je Partizan pobedom protiv Monaka nakon triler završnice i matematički završio priču o plasmanu u Top 8.

Bila je to igra nerava koju su crno-beli na kraju uspeno rešili u svoju korist rezultatom 88:84 i da pred poslednje kolo mogu da prave kalkulacije kako da završe na što boljoj poziciji.

PROČITAJTE JOŠ

Sledi završni čin sjajne predstave protiv Panatinaikosa pred krcatom „Beogradskom arenom“, a onda priprema za plej-of koji sledi. Iako navijači i velika većina javnosti priziva scenario u kojem bi Partizan završio kao peti i obezbedio plej-of seriju protiv Monaka kao najbolju priliku za fajnal-for, ovaj Partizan je pokazao da protivnik sa druge strane nije toliko bitan.

Tri su jaka argumenta zbog kojeg niko ne želi da igra protiv crno-belih u ovom trenutku i majstora Željka Obradovića u plej-ofu.

Rušenje velikana u seriji

Kada se Partizan vratio sa italijanske turneje sa jednom pobedom iz dve utakmice protiv Virtusa u Bolonji kojom je podigao svoje šanse za plej-of, mnogi su se pitali da li će to biti dovoljno zbog neverovatne serije mečeva koja je bila pred ekipom Željka Obradovića.

Partizan je čekao niz koji je počinjao gostovanjem prvaku Evrope Efesu, tri najbolje Ekipe u Evroligi u sedam dana u Beogradu i gostovanje četvrtom najboljem timu Monaku.

Jedna, eventualno dve pobede su bile želje navijača pred tu seriju uz računanje ostalih rezultata kako bi se ekipa provukla do plej-ofa, ali su Željko i Partizan imali druge planove.

Dante Egzum/Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Efesu je zadat možda i ključni udarac u ovoj sezoni posle kojeg su šanse za plej-of spale u domen matematike, a onda je demoliran Olimpijakos u grotlu „Arene“. Da nije bilo neplaniranog mučenja sa Cedevitom i samo dva dana za pripremu utakmice sa Barselonom, utisak je da bi i katalonski gigant pao na pleća. Koliko je samo dan više za odmor bilo značajan, pokazala je utakmica protiv Real Madrida koji je poput Olimpijakosa isprašen i poslat kući sa najubedljivijim porazom u sezoni.

Šlag na tortu bila je pobeda protiv Monaka na njihovom terenu za plasman u Top 8.

Četiri pobede u najtežem mogućem nizu i koš razlika od plus 39 dovoljno su impresivne da se svima digne kosa na glavi pri pomisli na igranje protiv Partizana.

„Gde god da igra, Partizan sve redom kida“

Navijačka pesma postala je i doslovno sinonim za ovaj Partizan koji je od ekipe kojoj je pobeda na strani predstavljala premiju, postao tim koji gazi nevezano za teren na kojem igra. Iako pred domaćim navijačima pružaju vanserijske partije, u poslednja tri meseca Partizan zaista briljira i van svog parketa.

Ne pamte ovo ni najvatrenije prestalice crno-belih koje su i u doba Duleta Vujoševića pobedu na gostovanjima slavili kao krsnu slavu.

Ako se pogleda tabela samo sa učinkom na gostovanjima, Partizan je peti najbolji tim u Evroligi sa skorom od osam pobeda i devet poraza. Osam pobeda ima i Monako koji je ispred crno-belih i ima šansu da u poslednjem kolu popravi skor protiv Efesa, dok su bolji samo Olimpijakos, Real Madrid i Barselona sa po 10 pobeda.

Još je impresivniji podatak da je Partizan u 2023. godini u Evroligi na gostovanjima trijumfovao na šest od devet mečeva, dok je pre toga bio tek na skoru od dve pobede i šest poraza.

U tom nizu su padali Crvena zvezda, Žalgiris, Bajern, Virtus, Efes i Monako, a pre toga je Partizan imao samo skalpove Panatinaikosa u Atini i Fenerbahčea u Istanbulu.

Foto: Norbert Scanella / Panoramic / Profimedia

Koliko je Partizan dobar na strani u poslednje vreme pokazuje i podatak da je od nove godine Olimpijakos na gostovanjima ostvario skor od 5:3 isto koliko i Real, dok je Barselona ostvarila učinak od 5:4.

Partizan je dakle najbolji tim na strani u 2023. godini u Evroligi. Zbog toga činjenica da neće igrati pred svojim navijačima ukoliko dođe do pete utakmice nema toliku težinu kad ovako igraš na gostovanjima.

Majstori neizvesnih završnica

Koliko je trauma ostalo navijačima Partizana kada se igra na jednu loptu da je i posle svega teško da veruju u ovu ekipu. Šokantan poraz od Burse prošle godine u Evrokupu i famozna trojka Nemanje Nedovića u prvom evroligaškom derbiju ostavile su tešku traumu navijačima.

Ipak, sve se promenilo i Partizan je krenuo da dobija i kad se lomi. Poslednja u nizu bila je pobeda protiv Monaka nakon što su umalo prokockali velikih 15 poena razlike.

Koliko pucaju od samopuzdanja videlo se po Kevinu Panteru koji je igrao loš meč, a na kraju rešio kada je bilo najpotrebnije.

Crno-beli su pre toga na sličan način uspeli da izvuku pobedu protiiv Cedevite u ABA ligi, kao i Splita u neverovatnom trileru.

Jedinu neizvesnu završnicu koju su izgubili bila je ona protiv Fenerbahčea u Beogradu. Partizan se pre toga revanširao i Crvenoj zvezdi pa su crno – beli dobili četiri od pet završnica na jednu loptu.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Očigledno je da je Obradović uspeo da podigne nivo samopouzdanja ekipe da može da računa na sve igrače kada se lomi. Panter je protiv Monaka pogodio trojku, a potom su Ledej i Avramović zapečatili smireno sa slobosnih bacanja. Aleksa je to uspeo da uradi i protiv Fenerbačea u Istanbulu, dok je recimo utakmicu protiv Splita rešio trojkom Džejms Naneli.

Zanimljivo je i da je Partizan ove sezone izuzev početka i meča sa Baskonijom bio sjajan u završnicama kada igra na gostovanjima što je još jedan podatak za divljenje.

Crno-belima sada polako sledi priprema za plej-of nakon što sledeće nedelje budu saznali ko će im biti rival i sa koje pozicije idu dalje.

Ono što je najvažnije, imaće dovoljno vremena za pripremu tih mečeva, a Željko Obradović je pokazao kroz karijeru da kada ima vremena da analizira skoro nikada ne gubi u tim situacijama.

Zato svi treba da se plaše ovog Partizana, a navijači imaju pravo da sanjaju i najluđe snove.

BONUS VIDEO Saša Obradović besneo na igrače, psovao na srpskom