Rokas Giedraitis dao ogroman doprinos na pet utakmica Crvene zvezde od početka godine - gine u odbrani, cepa trojke i kad je u formi nema odbrane za njega. Krilni košarkaš nalazi se u sjajnoj formi i mogao bi da preusmeri kurs ekipe ove sezone.

Prodisao je Rokas Giedraitis i konačno počeo da pruža partije koje su Crvenoj zvezdi preko potrebne. Imao je momente da zablista, pa da ga nema dve utakmice, a sada litvanska „praćka“ u nizu prikazuje šta sve može. A može mnogo, iako čak igra van svoje pozicije krila i u nedostatku adekvatnih i dovoljnih opcija na „četvorci“ doprinosi najbolje što može, kao pravi timski igrač.

Prodisao je Roki, kako ga zove Miloš Teodosić, i povratkom ranije odsutnih kapitena Branka Lazića i Adama Hange. Tandem iskusnih bekova ga je dovoljno rasteretio u odbrani da Giedraitisu, i pored sjajnog doprinosa u defanzivi, ostane snage za ofanzivne čarolije.

Zvezda je posle bolnog poraza od Asvela samo dva dana kasnije pokazala reakciju i dobila Armani usred Milana rezultatom 76:62 u 21. kolu Evrolige. Umor, nedostatak energije, skraćena rotacija, sve to je bilo i u Francuskoj, i u Italiji, ali su crveno-beli u gradu mode izgledali neuporedivo bolje, posebno energetski.

PROČITAJTE JOŠ

Četa Janisa Sferopulosa je dokazala da ne odustaje od plej-ofa i da će se boriti do samog kraja, a na tom putu će ogromnu ulogu imati i verni vojnik. Ne viđa se svakog dana u Evroligi da pojedinac odigra sa toliko samopouzdanja kao što je Giedraitis igrao u Milanu.

Vodio je glavnu reč na obe strane parketa, a jedna od njegovih sekvenci pokazala je koliko je energije doneo svom timu, one koja je trenutno preko potrebna crveno-belima. Kao da ga je bilo u tri primerka u tim momentima… Pogodio je slobodna bacanja, odmah zatim otrčao u odbranu i udario rampu Stefanu Tonutu na polaganju u kontri, a onda ekspresno ispratio akciju koju je organizovao Jago dos Santos i uspešno položio da uveća vođstvo.

Zvezda je tada gradila ubedljivo vođstvo i dvocifren plus (37:19), a Giedraitis je poluvreme završio sa 15 poena, odnosno trećinom od ukupno ubačenih u timu crveno-belih.

U nastavku je dodao još sedam poena, ukupno 22 (5/8 za dva poena, 2/3 trojke), šest skokova, asistencija, blokada i dve ukradene lopte za indeks 27.

Foto: STARSPORT

I sve to nakon što su košarkaši Crvene zvezde od početka 2024. godine odigrali čak pet utakmica u devet dana, od 2. do 11. januara, a Rokasov učinak je onaj koji menja timski kurs i preokreće sezonu. Naravno da sve to litvansko krilo nije moglo samo, da je Zvezda definitivno ekipa Miloša Teodosića, da Džoel Bolomboj verovatno igra sezonu karijere u Evroligi, da Adam Hanga pleni kvalitetom osvajača Evrolige, ali je neverovatno kako je Giedraitis popunio sve kolone.

Na pomenutih pet utakmica, od čega su četiri bile u gostima, proveo je na parketu 150 minuta, odnosno čak 30 minuta po meču u proseku. Brojke kažu da je ukupno zabeležio 84 poena, što je 16,8 po susretu, uz 26 skokova, što je 5,2 uhvaćene lopte po meču. Za dva poena je šutirao odličnih 15/23 (65%), dok je pogodio 10 trojki iz 20 pokušaja, a promašio je samo tri slobodna bacanja od čak 27 penala (89%).

Rokas Giedraitis ove sezone u dresu Zvezde prosečno beleži 10,6 poena, četiri skoka, 1,1 asistenciju i 1,1 ukradenu loptu po meču u Evroligi

I to je ono što je vidljivo, statistički prepoznato, prevashodno napadački, dok su borbenost i „rvanje“ u odbrani ono što dodatno podiže ekipu. To je ono što je Zvezda čekala od Giedraitisa, iako je u toj seriji od pet utakmica doživela bolne poraze od Cedevita Olimpije u ABA ligi i Asvela u Evroligi, a slavila protiv Fenerbahčea u Istanbulu, u večitom derbiju (jedini meč kod kuće) i protiv milanskih „manekena“ u Italiji.

Srpski prvak sada igra tri vezane utakmice kod kuće, protiv čačanskog Borca u nedelju (19.30), potom sa Baskonijom 18. januara (19.00) i tri dana kasnije dočekuje FMP (19.30). Do kraja januara u Evroligi gostuje Albi u Berlinu, pa mu dolazi Valensija u novom evroligaškom nizu od tri meča pred svojim navijača, jer potom čeka Barselonu i Žalgiris uoči tronedeljne pauze na elitnoj sceni.

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

BONUS VIDEO Šou Rokasa Giedraitisa protiv Armanija u Milanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar