Crvena Zvezda mts Belgrade vs Alba Berlin Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Možda i odlučujuće kolo za "večite rivale" u Evroligi nakon kog bi slika o Top 8 mogla da postane jasnija.

Košarkaši Crvene zvezde će u 26. kolu Evrolige igrati u Minhenu protiv Bajerna u četvrtak od 19 sati, dok će Partizan za rivala imati Albu u Beogradu od 21 sat.

PROČITAJTE JOŠ

Oba srpska predstavnika i dalje imaju šanse za plej-of, s tim da je Partizan trenutno u boljoj poziciji, pošto zauzima šesto mesto u eliti sa skorom 13-12, dok je Zvezda na 11-14 i do kraja će morati više da zapne.

Možda i najveća vest za crveno-bele ove nedelje jeste ta da je Fakundo Kampaco konačno registrovan za Evroligu, te će sada moći da pomogne ekipi u duelu sa Bajernom, koji je uspeo da rasproda „Audi Dome“ za duel sa Zvezdom.

Kampaco je od dolaska u Zvezdu u decembru igrao samo u ABA ligi i Kupu Radivoja Koraća, a nedavno je bio sa reprezentacijom Argentine, iako nije uspeo da joj pomogne da se plasira na Mundobasket. Pitanje je kako će se to odraziti na njegove igre, te koliko će biti spreman da odmah pomogne Zvezdi u Minhenu, pošto je prešao mnogo kilometara u poslednjih nekoliko dana.

„Sad počinje ovih devet finala za nas, jači smo za Fakunda, ali ostaje sve isto. Imaćemo igrača više, ali mi možemo da dobijemo meč samo kad igramo čvrstu i snažnu odbranu. Tad možemo da igramo protiv bilo koga. Moramo da verujemo i to je ono što čini ovu ekipu jakom“, rekao je trener Duško Ivanović.

Duško Ivanović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Zvezda ispred sebe ima devet velikih izazova, a sama je sebi zakomplikovala plej-of situaciju, pošto je prošle nedleje izgubila od poslednjeplasirane Albe u Beogradu sa 87:72. Prema trenutnim računicama, crveno-belima će u poslednjih devet kola biti potrebno bar sedam pobeda, a možda ni to neće biti dovoljno da se u konkurenciji čak sedam timova plasira u Top 8 fazu.

U prvom međusobnom duelu u sezoni, Zvezda je nadigrala Bajern sa 78:72, još pod vođstvom Vlade Jovanovića, a ni sadašnji momentum nemačkog šampiona nije najbolji. Bajern je vezao četiri poraza u eliti, ali četa Andrea Trinkijeija i te kako ima čemu da se nada u ovom kolu. Dobra vest za Bavarce je povratak

Vladimira Lučića, koji je dominirao u osvajanju Kupa Nemačke, a kao partizanovac uz Trinkijerija i Ognjena Jaramaza može da ima dodatnu motivaciju da sruši Zvezdu.

Bajern važi za izuzetno borbenu ekipu, Trinkijeri u sastavu ima mnogo polivalentnih igrača, skoro svi mogu da igraju unutra i spolja, igraju brzi pik en rol, pa će Zvezda defanzivno morati da bude na vrhuncu ukoliko želi da odnese pobedu na teškom gostovanju.

„Dokle god postoji matematička šansa da se nađemo u Top 8, a i dalje postoji, mi ćemo se nadati i raditi na tome. Daleko od toga da je bilo šta izgubljeno, da smo digli ruke. Imali smo nekih kikseva na domaćem terenu, upisali smo neke teške pobede u gostima. Idemo u Minhen sa samo jednom mišlju, a to je pobeda“, zaključio je Luka Mitrović.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Partizan je prošle nedelje nakon drame poražen od Fenerbahčea na svom terenu sa 97:94 i tako je propustio šansu da se bar malo odlepi na tabeli od najbližih pratioca, a možda čak napadne i peto mesto, na kom će verovatno biti ili turski tim ili Monako.

Crno-beli su do derbija sa Zvezdom u Kupu imali devet uzastopnih trijumfa, ali sada su u seriji od dva poraza i protiv Albe imaju imperativ da ispune ulogu favorita.

Tim iz Berlina odlično zna kako se pobeđuje u Beogradu, ali i protiv Partizana, kog je pobedio u Nemačkoj u prvom kolu Evorlige sa 100:84. Tada se činilo da se Partizan neće baš dobro provesti u eliti, ali je Željko Obradović znao šta radi, pa je nakon blagog početka sezone zategao redove i pokazao zašto je jedna od najboljih ekipa u Evropi u ovom trenutku.

Partizan je napadački možda i najbolji tim Evrolige, ali protiv Fenerbahčea i Zvezde ponovo su se pokazali nedostaci u odbrani, konretno manjak agresivnosti i nešto sporije rotacije.

To će verovatno biti u fokusu za ovaj meč, mada će Matijas Lesor imati težak posao pod košem boreći se iskusnim centrima Albe, a možda će i ključno biti zaustaviti organizatora igre Maoda Loa, koji je Zvezdi ubacio 24 poena.

Crno-beli nemaju problema sa povredama, Janis Papapetru i Jam Madar su se vratili nakon pauze u Kupu, pa Partizan nema izgovor da ne pobedi u verovatno punoj Areni.

Obradovićevi izabranici do kraja Evrolige imaju veoma teške mečeve, uglavnom protiv najboljih u Evropi, pa pobeda protiv Albe mora da bude dobar zalog za nastavak sezone, a sa njom ni šesto mesto nije daleko.

Ono što treba napomenuti jeste da ni Zvezda ni Partizan neće dovoditi pojačanja za Evroligu, pošto su Ivanović i Obradović odlučili da su im ovi sastavi sasvim dovoljni za odlučujuće bitke. Primera radi, Fenerbahče je potpisao ugovor sa Tajlerom Dorsijem, koji se nije snašao u NBA, dok je Bajern doveo Zajlana Čitama, ali je pitanje kada će krilni igrač biti u sastavu.


Evroliga, 26. kolo

ČETVRTAK

Barselona – Žalgiris 19

Bajern – Crvena zvezda 19

Panatinaikos – Efes 20

Monako – Makabi 21

Partizan – Alba 21

PETAK

Fenerbahče – Virtus 18.45

Asvel – Real Madrid 20.00

Baskonija – Valensija 20.30

Armani Milano – Olimpijakos 20.30

BONUS VIDEO Ludnica u Areni, „grobari“ u transu dok je Partizan razbijao Monako

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare