Košarkaši Partizana doživeli su ubedljiv poraz od Real Madrida u dugo očekivanom spektaklu u beogradskoj "Areni", u 31. kolu Evrolige rezultatom 88:76.

Uprkos velikoj borbi i želji da se uzme veliki skalp, koji bi gotovo izvesno lansirao četu Željka Obradovića u plej-in, Partizan je izgubio rovovsku bitku u trenucima kada je trebalo da je uvede u dramu i pretvori u još jednu utakmicu za pamćenje.

Sve što teba da se zna o ovoj utakmici stalo je u poslednja tri minuta i 16 sekundi treće četvrtine. Partizan je tada vodio rezultatom 54:52, kada je usledila savršena „oluja“ Madriđana pod dirigentskom palicom maestra Fakunda Kampaca i egzekucijom Marija Hezonje, i u tim trenucima zaista odličnih Fabijana Kozera i Vensana Poarijea.

Nestvarno deluje da u meču kojem su dominirale odbrane i u kojem je svaki duel na parketu obilovao intenzitetom, koji je bio bolan i za gledanje, jedan tim ostvari seriju od 16:0.

Kao da je neko ugasio svetlo u glavama košarkaša Partizana u tim trenucima, pa su nestali sa terena, što se najbolje videlo u poslednjih nekoliko sekundi četvrtine, kada je usledila serija nestvarnih grešaka.

PROČITAJTE JOŠ

I tako je odjednom sve bilo gotovo, četvrtinu pre kraja, jer u tim trenucima obezglavljeni crno-beli nisu znali šta da rade, a Real u maniru velikog šampiona rutinski priveo meč kraju i matematički obezbedio prvo mesto.

Iako je evidentno da je u ovom trenutku razlika u klasi između dve ekipe ogromna, ostaje gorak ukus da su crno-beli na kraju ostali dužni sjajnoj publici koja je još jednom oborila rekord po poseti.

Ostali su dužni igrači pre svega zbog činjenice da su posle, bokserskim žargonom rečeno, dobijenog direkta u glavu na kraju treće deonice, morali da odgovore na bolji način umesto što su kao đaci prvaci gledali zbunjeno u profesore na drugoj strani čekajući da im neko pokaže šta treba da uradi.

A Real je zaista odigrao profesorski. Uprkos problemima sa povredama, limitiranoj minutaži nedovoljno spremnog Džanana Muse i ranim problemima sa faulovima Kampaca, Madriđani su zadržali fokus i čekali priliku da zadaju udarac. Mučili su se u napadu, centarska linija je u većem delu meča bila nadigrana i taktički i u direktnim okršajima, a problem u organizaciji vidljiv izlaskom Argentinca opterećenog ličnim greškama. Ali, odlučili su da prihvate izazov i da uzvrate igranjem u meso i da čekaju priliku da neko proradi.

Partizan vs Real Madrid Foto:Janko Anđelić

Kada su izdržali nalet i krizu, upalio se Mario Hezonja i u svom stilu pogađao moguće i nemoguće, i tu zapravo pokazao osnovnu razliku između dve ekipe. Kada je Real bio u problemu, Hezonja je kao rasni strelac pronašao način da razbije inače jedno od najboljih defanzivnih izdanja ABA prvaka ove sezone.

Kevin Panter, koji je trebalo da radi to isto na drugoj strani, nije bio ni blizu. Kapiten Partizana je birao loše šuteve i dodavanja, i tek na kraju kada je sve bilo rešeno došao do brojki koje bi mnoge lako mogle da zavaraju. Hezonja je sa druge strane već uveliko otčepio napad za saigrače koji su se tada uveliko razigrali.

Druga razlika je na poziciji plejmejkera gde Partizan od starta sezone zbog faulova prerano ostaje bez bezličnog Pi Džeja Doužera, koji posle ne ume da nađe način da se vrati, dok je na drugoj strani Kampaco uprkos istim problemima čak i kada je dobio treću ličnu, uzeo loptu i rešio meč poenima, asistencijama i haosom koji je pravio odbrani crno-belih.

Partizan vs Real Madrid Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Partizan na kraju balade ne može mnogo da žali zbog činjenice da je uprkos bleskovima velikog potencijala bar dve klase lošiji tim i da mu do kraja ostaje borba za plej-in koja će biti grčevita. Olimpijakos, a pre svega Alba i Valensija, ipak su mnogo lošiji timovi od Reala i tu će crno-beli tražiti šansu da krunišu sezonu još jednim plasmanom u doigravanje, a onda možda pronađu način da opravdaju reči sjajnog Hezonje posle meča.

„Malo je drugačije, možda fali igrač, dva, neki odlični su im otišli, nadam se da će biti u plej-ofu i mislim da niko od ovih što su oko plej-ina ne želi da igra s Partizanom. Znaju da će izgubiti. Biće jako zanimljivo i nadam se da će proći.“

A ako crno-beli prođu dalje, opet postoji mogućnost da se ukrste s Realom, ako preko plej-ina dođu do osmog mesta.

„Ništa, onda opet spektakl kao prošle godine, pet utakmica. Meni bi lično bilo jako drago, ali videćemo kako ostane sve na kraju“, poručio je Hezonja, strelac 25 poena, koga su domaći navijači u „Areni“ pozdravili aplauzima.

BONUS VIDEO Svi poeni Partizana protiv Real Madrid

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar