Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Pobeda o kojoj će se pričati.

Foto: Nova.rs, Shutterstock

Jedna toliko izlizana fraza ponovo se vrtela besomučno kao kada pesmu stavite na ripit jer vas je toliko oduševila.

„Kralj je pao“ odzvanjalo je Madridom nakon pobede koju je ostvario Partizan u prvom meču četvrtfinalne serije plej-ofa Evrolige protiv Real Madrida. Trojka Kevina Pantera zaustavila je semafor na 89:87 i donela crno-belima veliku pobedu i pravo da maštaju o „Fajnal-foru“ i borbi za titulu.

PROČITAJTE JOŠ

A u Madridu u toku dana ništa nije nagoveštavalo takav ishod. Sunačno vreme, gomila turista, nikakva naznaka da se igra veliki meč.

Ni jednog navijača Partizana nije bilo na vidiku u blizini „Vizink centra“, a onda je polako počela da raste temperatura.

Grupa momaka podmazana alkoholom počela je da peva Partizanove pesme i kao magnet počela da skuplja ljude oko sebe.

Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Navijači iz Kraljeva, Kragujevca, Osla, Slovenije i svih delova sveta odjednom su počeli da nagrću i priključuju se skandiranjima koja su odzvanjala trgom „Felipe II“ ispred hale u kojoj je trebalo da se odigra meč.

„Novinari, ajde sedite sa nama da popijete pivo“, uzviknula su tri momka kada smo pokušali da sa njima razgovaramo o meču.

Gotovo da je nemoguće bilo otići od stola dok su čašćavali svakog ko se približio i sa njima zapevao. Nisu dozvolili da se bilo šta plati dok su nam pričali svoju priču i kako su došli do Madrida da gledaju Partizan.

Atmosfera se usijalavala kako se meč bližio, odjekivale su „gorbarske“ pesme sve do Andaluzije kako je to u pojedinim trenucima izgledalo, a onda je došao red i na glavnu priču večeri.

Nakon neverovatne borbe koja je obilovala preokretima, majstorskim potezima pojedinaca i taktičkom nadmudrivanju dvojice trenera Partizan je pokorio Madrid.

KK Partizan, Zek Ledej, Džejms Naneli
KK Partizan, Zek Ledej, Džejms Naneli; Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Krenulo je sa sjajnim otvaranjem Alena Smailagića koji je postao kriptonit za najboljeg centra Evrope Valtera Tavaresa, nakon čega je svoje prvo ukazanje imao Kevin Panter sa serijom poena.

Imao je odgovor i Ćus Mateo. Koliko god da je sa jedne strane Tavares bio u problemu zbog igre u odbrani, korstio je fizičku dominaciju da snagom razgrće ispod obruča i poenima i skokovima vraća Real Madrid u igru.

Imao je Partizan i dozu sreće nakon što se na kratko zapalio Mario Hezonja i vezao pet poena kada je dobio treću ličnu grešku. Morao je Mateo da ga vadi iz igre, mada je i dalje nejasno zašto ga je posle zaboravio skoro do kraja meča. No, to su problemi Real Madrida kao i povreda gorostasnog Tavaresa.

Sjajno je finiširao Partizan prvo poluvreme uz nekoliko odličnih poteza Zeka Ledeja i dobrih odbrana, ali Real nije želeo da se preda kao u Beogradu.

Trojke Kozera i Rendolfa i dominacija Gabrijela Deka na niskom postu u završnici umalo su srušile snove Partizana o pobedi, ali su tada na scenu stupili novi heroji.

Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Jam Madar je ubacio dve trojke koje su se volšebno vratile u koš od kojih je druga bila krucijalna za ostanak u igri protiv zahuktalog Reala.

Konačno se pojavio Dante Egzum na ovoj utakmici i sa nekoliko sjajnih prodora i trojkom pokazao klasu, nakon čega je usledilo i drugo ukazanje Kevina Pantera.

Dve skoro nemoguće trojke i preuzimanje odgovornosti onako kako to pravi kapiten radi bili su inicijalna kapisla za veliko slavlje – Obradovića, igrača i navijača raštrkanih po čitavoj dvorani.

Slika kako se Panter podiže na šut preko Geršona Jabuselea mogla bi bez problema da završi kao umetničko delo u Luvru negde blizu čuvne „Monalize“.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Kao pokisli su bili košarkaši Real Madrida dok su gledali crno-bele kako slave i i gotovo da su istrčali sa terena a da nisu ni čestitali rivalu. Pomalo i nesportski, ali donekle i razumljivo.

Usledilo je veliko slavlje i u dvorani i oko nje. Navijači su čekali jednog po jednog igrača da izađe kako bi skandirali njegovo ime i eventualno se slikali, a slavlje je potrajalo i na ulicama Madrida.

Ponovo su bašte kafića bile pune i odjekivala je pesma navijača Partizana dok su konobari pomalo zbunjeni jedva postizali da donesu litre i litre piva koje se pilo kao voda.

Da se zavšri celovečernji krug, opet smo naleteli na grupu momaka sa početka priče koja je počela da nas doziva, pa je još jedna tura piva bila neminovna, a do duboko u noć je Madridom odjekivala pesma „grobara“.

Madridska noć za pamćenje.

BONUS VIDEO Drama iz hale u Madridu i luda završnica meča Real – Partizan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar