Kevin Panter Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Da li sada zapravo počinje serija?

Košarkaši Partizana ponovo su pokazali karakter i pobednički mentalitet na terenu, pa su uspeli da se izvuku iz nekoliko neugodnih situacija, preokrenu i nakon produžetka savladaju Panatinaikos sa 92:87 pred domaćim navijačima.

Crno-beli od početka sezone ne blistaju, ali su bolji u Evroligi nego u ABA ligi, gde su pretrpeli već tri poraza. Iako ni u Evroligi skor nije sjajan (5-6) nakon Panatinaikosa, mnogo toga sluti na dobro u timu Željka Obradovića.

PROČITAJTE JOŠ:

Imao je Partizan od početka sezone nekoliko tesnih poraza u Evroligi, često je odlučivala jedna lopta, ali isto tako jedna pobeda može da preokrene sezone i pokrene mašineriju.

Tako je bilo i prošle sezone kada je reč o Partizanu. Sporo su Obradović i njegovi izabranici otvorili prošlu sezonu, imali su skor od 4-9 u Evroligi, ali je sredinom decembra u Arenu stigao Efes i sve je posle toga bilo drugačije.

Tada je Partizan imao dvocifreni minus u trećem periodu, zaostajali su i u poslednjoj četvrtini, ali je pred kraj meča prelomila trojka Džejmsa Nanelija, koja je pokrenula lavinu pobeda. Crno-beli su nakon toga vezali još sedam pobeda (tri u Evroligi), sjajno su igrali i tokom januara i februara, a kao nagrada za sve na kraju je bila šesta pozicija i pet nezaboravnih mečeva sa Real Madridom.

U svakom slučaju, bila je to sezona za pamćenje, koje će se „grobari“ uvek s osmehom sećati.

Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Sada je meč sa Panatinaikosom mnoge podsetio na upravo taj duel sa Efesom, takođe u Areni. Mučio se i gubio Partizan, imao je i dobrih momenata, ali i tri puta minus od 10 poena u poslednjoj deonici, pa je na kraju ipak slavio i to nakon produžetka.

Ovoga puta heroj je bio Kevin Panter, najaktivniji u završnici, a veliku pomoć imao je u Zeku Ledeju i Pi Džej Doužeru.

Konačno su crno-beli dobili neizvesnu završnicu i prelomili protiv veoma moćnog rivala, koji konkuriše za titulu ove sezone.

Sada crno-belima predstoji period u kom treba da potvrde da su u usponu forme i pokažu da će i ove sezone biti i te kako moćni na evropskoj sceni.

Foto: David Damnjanovic/STARSPORT

Nakon duela sa FMP-om u ABA ligi, Arenu će u duplom kolu Evrolige posetiti Monako i Olimpija Milano, posle toga slede gostovanja Žalgirisu i Valensiji, a onda 21. decembra poslastica u Madridu – duel sa Realom i prilika za osvetu.

Raspored na papiru sigurno nije lak, ali nije ni previše težak, pogotovo zbog dve utakmice u Areni naredne nedelje. Deluje da je to velika prilika za Obradovićev tim da veže pobede, uhvati „talas“ i na njemu dođe do pozitivnog skora u elitnom takmičenju.

Dobro je poznato da su praktično uvek Obradovićeve ekipe bolje igrale u drugom delu sezone, a ne u uvodnim mesecima. Tako je bilo i prošle sezone, zašto ne bi moglo i ove. Možda baš ova pobeda protiv Panationaikosa najavljuje tako nešto.

Partizan letos jeste uspeo da sačuva nekoliko nosilaca igre, ali su isto tako stigla i pojačanja, dok se najviše osećaju odlasci Matijasa Lesora i Dantea Egzuma. Sada neki novi momci poput Doužera, Kaminskog, Kabokla i ostalih treba da „uđu u njihove patike“, ali to uopšte nije lako. Treba vremena da se igrači „skapiraju“ međusobno na terenu, da ukače sve što Obradović traži od njih i način na koji treba da igraju i „melju“ rivale.

PROČITAJTE JOŠ:

Na sve to suludo je očekivati da će Partizan izgledati isto kao prošle sezone, Lesor i Egzum imaju neke posebne i jedinstvene kvalitete, ali isto tako gorenavedeni donose neke nove mogućnosti i snagu na obe strane terena.

Od početka sezone prošlo je tek nešto više od dva meseca, igra Partizana deluje sve bolje , pa nema rzaloga da se ne veruje u napredak u nastavku.

Takođe, Partizan (je) ima(o) problema sa povredama, van terena je trenutno Uroš Trifunović, Panter i Avramović su se vratili tek protiv Panatinaikosa, nešto ranije je isto učinio Mateuš Ponitka, izostanke tokom sezone beležili su Balša Koprivica i Alen Smailagić, a možda sada i Kaminskog čeka kraća pauza.

Kada svi budu na broju i na raspolaganju treneru, videćemo pravu snagu ovog tima.

Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Kako je Partizan srušio PAO i ko je blistao?

Veoma bitna stavka bila je ta što su crno-beli u potpunosti isparirali u skoku rivalu iz Grčke, pa je konačan odnos bio 37-37. U tom segmentu dominirao je Danilo Anđušić sa osam uhvaćenih lopti, pa je bio heroj iz senke, iako je postigao samo dva poena. Upravo oni su došli nakon ofanzivnog skoka u produžetku, a sa njim na terenu Partizan je imao neverovatnih +25.

PAO je ima pet asistencija više (20-15), dve izgubljene lopte manje (12-14), a ni jedni ni drugi nisu imali dobar procenat šuta za tri poena – Partizan 6/21, PAO 5/20. Partizan je bio mnogo bolji u šutu za dva (62,5% naspram 53,1%), ali najvažnije od svega je da crno-beli nisu odustajali na dvocifrenom minusu i da su pokazali da igraju do poslednje sekunde.

Zek Ledej bio je najkonstantniji i najbolji na terenu sa 23 poena i pet skokova, Pi Džej Doužer je odigrao jednu od najboljih partija u dresu Partizana, pa je upisao 16 poena, sedam skokova i četiri asistencije, a bio je jedan od inicijatora preokreta, jer je pogodio veoma važnu trojku iz driblinga preko ruke uz asistenciju u kontri za zakucavanje Kabokla za -5.

Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Imao je Doužer jednu veliku grešku kada je požurio da reši napad u produžetku, ali to na kraju nije bilo presudno, pa će mu se oprostiti.

Panter je bio čovek koji je odveo meč u produžetak, preuzeo je odgovornost i pogađao najvažnije šuteve, dok je Kaboklo imao još jedan sjajan meč.

Brazilski centar je imao 12 poena i pet skokova uz dve blokade, od kojih jednu veoma važnu pred kraj regularnog dela, a veliki, možda i najvažniji posao odradio je na preuzimanju na Kendriku Nanu u poslednjoj četvrtini.

Celokupno gledano nije to bio najbolji meč ni jednog ni drugog tima, ali je Partizan uspeo da prelomi i upiše pobedu koja psihološki može da podigne ekipu i na kojoj može da nastavi da se „leti“.

Sve mečeve Evrolige i Evrokupa gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar