Košarkaši Partizana pobedili su Panatinaikos sa 83:81 u meču 34. kola Evrolige.

Crno-beli su tako saznali rivala u Top 8 fazi takmičenja pošto je spuštena zavesa na regularni deo sezone. Tim Željka Obradovića ju je završio na šestom mestu, što znači da će na Real Madrid u borbi za Fajnal for. Barsa je u svom meču pobedila Valensiju i preskočila Real Madrid na tabeli na drugom mestu.

PROČITAJTE JOŠ:

Neverovatno napet meč sa Atinjanima rešen je tek u poslednjem minutu četvrte četvrtine kada je Džejms Naneli ubacio trojku za preokret i postavio konačan rezultat.

Matijas Lesor je posle toga odigrao strašnu odbranu na Dvejnu Bejkonu, Mateuš Ponitka nije uspeo da ubaci trojku i crno-beli su preživeli veoma težak i generalno loš meč koji su odigrali.

Najefikasniji je kod pobednika bio Dante Egzum sa 18 poena, Kevin Panter je ubacio 17, Aleksa Avramović je postigao 14, dok su Matijas Lesor i Zek Ledej imali po devet poena. Na drugoj strani je Dvejn Bejkon ubacio 19 poena, Ponitka je imao 12, Marijus Grigonis deset, a Arturas Gudaitis 11 poena.

Partizan je u prvoj četvrtini igrao zaista očajno. Bez prave energije, igrači Željka Obradovića kao da su bili odsečeni od onoga što je do njih dopiralo sa tribina.

A dopirala je buka 20.000 ljudi koji su došli tu i oborili rekord Evrolige sa preko 300.000 navijača u sezoni.

To u prvi mah nije doticalo igrače u crno-belim dresovima pošto je Panatinaikos kažnjavao sve greške, a Partizan ih je pravio.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Gubio je lopte, Grigonis i ostali su davali trojke i u kontrama hvatali domaćina uvek na krivoj nozi i lako poentirali.

Zato je Panatinaikos posle 15 i po minuta igre imao neverovatnih 18 poena prednosti, a crno-beli su delovali neprepoznatljivo, kao društvo koje se prvi put okupilo na basketu.

Meč su za Panatinaikos dobro otvorili Ponitka i Gudaitis, ali je semafor do sredine četvrtine i trojke Marijusa Grigonisa bio stalno „na klackalici“ pošto je PAO vodio 13:11.

Nedugo nakon toga se grčki tim odlepio koševima Bejkona, Grigonisa i Derika Vilijamsa i prvu četvrtinu završio sa 24:18.

U drugoj je Partizan pet i po minuta bio praktično bez rešenja u napadu. Panatinaikos je ređao poene i došao do 38:20 i tek tada je na navijački huk sa tribina Kevin Panter odgovorio trojkom.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Usledio je još jedan njegov dalekometni hitac, a kada je Avramović ušao u igru i pomogao u odbrani, stvari su se preokrenule. Došlo je do kontri Partizana koji se za nešto više od minuta našao u seriji 10:0 i stigao do 38:30.

Panter je nastavio da pogađa, što je vratilo samopouzdanje ekipi, pa se treća četvrtina čekala sa šest poena minusa.

Lesor je rano dobio slobodna bacanja u trećoj četvrtini, Avramović je promašio flouter, a Panter je izgubio loptu.

Stvari su se popravile kada se Aleksa udaljio od koša i probao da probuši mrežicu trojkom na isteku napada, a Partizan je sa minus šest, ekspresno stigao na minus jedan i 46:45.

Vilijams je ubrzo odgovorio trojkom, a Lesoru je falilo sreće da ukrade loptu Gudaitisu, pa je lopta, umesto u rukama igrača Partizana, pala u ruke Atinjana.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Bejkon ju je pokupio i dobio faul za slobodna bacanja. Te „ničije“ lopte su uglavnom i pripadale igračima grčkog tima.

Partizan je konstantno pretio, šutevi Dantea Egzuma su obećavali, a posebno kad je ukucao loptu u koš po glavi Gudaitisa.

Upravo je Gudaitis suviše lako okrenuo Papapetrua i pogodio uz faul, iz kog su igrači Partizana dali bizaran koš kad su probali da skinu loptu s obruča posle promašenog bacanja rivala.

Semafor je tada pokazivao +6 za PAO, a isto je bilo i posle trojke Bejkona, sve dok Kalaicakis nije u poslednjim sekundama uhvatio skok u napadu i kaznio ležerno građenje obruča Partizana za 66:58 na isteku 30. minuta.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Panatinaikos je trojkom Kalaicakisa otišao na +11, ali je onda svoje motore još jednom upalio Avramović.

Ledej i on su slično kao u drugoj četvrtini napravili veoma brzu seriju od sedam poena u kojoj je Aleksa ubacio trojku i ukrao loptu za 71:67 na oko šest minuta pre kraja.

Tu se serija nije zaustavila, pošto je Smailagić uz malo sreće dobio ofanzivni skok, a onda i slobodna bacanja, dok je Egzum ubacio trojku za 72:71.

Od tog trenutka crno-beli su bili u prednosti sve do poslednjeg minuta kada je Ponitka dobio seriju od četiri penala za 81:80 na 75 sekundi pre kraja.

A onda je na scenu stupio Džejms Naneli. Ubacio je „klač“ trojku, potpuno razorio Panatinaikos njime, dok je Lesor uz pomoć saigrača ostao dovoljno skocentrisan da odigra i dobru odbranu za veliku pobedu beogradskog tima.

Partizan sada ima 20 pobeda i 14 poraza, što ga smešta na šesto mesto, dok je Panatinaikos sa 11 pobeda i 23 poraza na pretposlednjem, 17. mestu u Evropi.


Partizan – Panatinaikos 83:81 (18:26, 21:19, 19:21, 25:15)

Dvorana: Beogradska arena, Beograd; Sudije: Lotermozer, Bisang, Perandi

Partizan: Panter 17, Egzum 18, Avramović 14, Naneli 5, Anđušić 2, Madar 2, Papapetru 3, Trifunović 0, Smailagić 4, Ledej 9, Lesor 9; Trener: Željko Obradović.

Panatinaikos: Bejkon 19, Volters 3, Papajanis 4, Vilijams 8, Bohoridis 2, Grigonis 10, Gudaitis 11, P. Kalaicakis 6, Mancukas 6, Ponitka 12; Trener: Hristos Serelis.


Partizan - Panatinaikos 83:81 (18:26, 21:19, 19:21, 25:15)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar