Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Najjači rivali dolaze na noge Partizanu, ali on se sada nalazi u veoma povoljnom položaju

Veliku pobedu izvojevao je Partizan u 26. kolu Evrolige, pošto je Alba „pala“ u grotlu beogradske Arene sa 88:74.

Ovo je bila jedna od onih utakmica gde se Partizan osećao kao favorit, ali Željko Obradović i njegovi izabranici znali su da posao neće biti nimalo lak i da Alba, iako poslednja na tabeli, zna kako se dobijaju srpski timovi.

PROČITAJTE JOŠ:

Pred „pakao“ u poslednjih osam kola, crno-beli su uspeli da upišu pobedu, koja na kraju može dabude ključna u borbi za Top 8.

Ono što Zvezda nije uspela, sada jeste Partizan, a uloga favorita u ovom delu sezone mora da se ispoštuje ukoliko tim ozbiljno planira da se domogne plej-ofa.

Partizan je zbog toga sada u situaciji da ima skor 14-12 i da sa nešto manje pritiska može da otputuje u Italiju naredne nedelje, gde će ga u duplom kolu sačekati Virtus i Armani.

Prelomni deo utakmice bila je treća deonica u kojoj je Partizan bio nadmoćan sa 35:9 uz sedam ubačenih trojki. Alba je u tom periodu bila potpuno razbijena, pa je Partizan imao lufta i za greške i nepromišljene napade u poslednjoj deonici.

Pobeda se piše, što je najbitnije u ovom trenutku, a padovi u igri neće biti baš dozvoljeni protiv narednih rivala, ukoliko Partizan ozbiljno misli da se umeša u borbi za šestu, a zašto ne i petu poziciju u elitnom takmičenju.

NE PROPUSTITE:

Najpre da vidimo šta smo to imali protiv Albe. Berlinski „toranj“ Kris Kumađe bio je problem za crno-bele u prvom delu, a gosti su brzo završavali napadei „grabili“ ka obruču. Za kraj prve četvrtine videli smo i trojku Johanesa Timana, zbog koje je Obradović bio posebno ljut na Zeka Ledeja, a onda se u drugom periodu dogodila „eksplozija“ Alekse Avramovića.

Srpski bek je ubaci 11 poena za dva minuta, uz tri trojke, ali je Partizan sa minus dva otišao na pauzu. Nikada veorvatno nećemo saznati šta je Obradović u svlačionici rekao igračima, ali u drugom delu, posebno trećoj četvrtini videli smo potpuno drugačiji, borbeniji i precizniji Partizan.

„Pljuštale“ su trojke crno-belih, odbrana se zategla, a Matijas Lesor i Zek Ledej su bili dominantni u šutevima za dva poena i sa linije penala, pa je preokret bio brz i posebno bolan po Albu.

Crno-beli su imali neuobičajeno mnogo izgubljenih lopti, čak 15, ali je Alba u tom segmentu bila još gora – 23. Osam skokova manje imao je Partizan (26-34), ali i više postignutih trojki uz bolji procenat (12/25 naspram 8/24), što je na kraju i napravilo razliku.

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Slabe tačke crno-belih bili su Naneli i Papapetru, ali su njih dvojica dobili svega 15 minuta ukupno na parketu, a ovog puta povukli su Avramović i Panter.

Partizan je sada na dobrom putu, ali polako ulazi u najteži deo sezone. Nakon duplog kola u Italiji, Partizan ide na noge i Efesu, koji se takođe grčevito bori za Top 8, a pitanje je kada će mu se vratiti Vasilije Micić, koji je trenutno povređen, ali ne mora na operaciju.

Nakon toga, crno-beli će ugostiti Olimpijakos, Barselonu i Real, pa se na tim mečevima nada čudu u punoj Areni.

U završna dva kola, posao će biti daleko od lakog, pošto se najpre putuje u Monako, a onda 14. aprila dočekuje Panatinaikos, kome ta utakmica neće posebno značiti u rezultatskom smislu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Gledajući trenutnu tabelu, Monako ima skor 16-10, što znači „samo“ dve pobede više od Partizana. U priči od 4. do 6. mesta biće i Fenerbahče, ali je on prošle nedelje savladao Partizan, pa se verovatno i odlepio na teško dostižnu prednost na tabeli.

Bez obzira na to, realno je da crno-beli sada napadnu šesto mesto, ali će konkurenciju imati u Efesu, Baskoniji, Valensiji, Makabiju, Žalgirisu, Virtusu… Za finalne prognoze je još rano, teško je reći ko je najbliži šestoj poziciji, ali Partizan i te kako ima čemu da se nada.

Od narednih utakmica se ne zna koja je teža, ali možda baš one pokažu da li je i koliko Partizan spremn za borbu sa najboljima.


Raspored crno-belih

Virtus – Partizan 7.3,
Olimpija – Partizan 9.3,
Efes – Partizan 16.3,

Partizan – Olimpijakos 24.3,
Partizan Barselona 28.3,
Partizan – Real 31.3,
Monako – Partizan 7.4,
Partizan – Panatinaikos 14.4.

BONUS VIDEO Trojka koja je iznervirala Obradovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar