Foto: Philippe Ruiz / imago sportfotodienst / Profimedia

Bolan poraz u Minhenu koji je znatno udaljio Zvezdu od Top 8 faze Evrolige

Onda kada se činilo da Crvena zvezda na krilima osvojenog trofeja u Kupu Radivoja Koraća može da zablista i u Evroligi i ozbiljno se umeša u borbu za Top 8, dogodio se pad koji može da obeleži sezonu crveno-belih.

Trener Duško Ivanović bio je optimističan posle poraza od Albe u Beogradu, pa je u najavi meča sa Bajernom rekao da njegovu ekipu očekuje devet finala.

PROČITAJTE JOŠ:

Već u prvom, baš tom u Minhenu, Zvezda je poklekla, iako je opet imala utakmicu u svojim rukama. Bilo je tokom meča uspona i padova i jednog i drugog tima, međutim sve do poslednjih pet minuta činilo se da je Zvezda bliža pobedi i da je jednostavno bolji tim, pogotovo zato što je u svom sastavu po prvi put u elitnom takmičenju imala i Fakunda Kampaca.

Ispostavilo se da Zvezdu i dalje muče neizvesne završnice, iako je ranije pokazala da može da ih dobije ove sezone. Sada je vodenica otišla na stranu Bajerna (87:80), koji je svog heroja imao u silno motivisanom Vladimiru Lučiću, koji je imao 20 poena i svega jednu izgubljenu loptu uz 100% šuta za dva (4/4) i i 67% za tri (4/6).

Od vođstva crveno-belih 66:75, Bajern je napravio seriju od 14:0 ili 21:5 kako više volite, pa se verovatno većina zvezdaša na čelu sa trenerom Ivanovićem prisetila i bolnog poraza od Žalgirisa u Kaunasu, gde se odigrala slična završnica.

Problem broj jedan zta Zvezdu u Minhenu bio je broj primljenih poena – 87. To je previše za stil igre koji neguje Ivanović, a toga su svesni i igrači.

„Igrali smo dobro, imali kontrolu i onda u poslednjoj četvrtini smo primili previše poena i to je to. Nekako smo se opustili, možda smo mislili da je kraj, ali morate da odigrate odbranu ako mislite da pobedite utakmicu. To je to, ne znam šta više da kažem“, rekao je Petrušev.

NE PROPUSTITE:

Da li je u pitanju pad koncentracije, pad u fizičkom aspektu ili nešto treće, najbolje znaju igrači i stručni štab, ali je teško objašnjivo da ekipa u trećoj deonici primi 11, a onda u narednih 10 minuta čak 35 poena.

U nekim trenucima bilo je mnogo konfuzije u Zvezdinoj odbrani, nije se najbolje znalo ni ko koga čuva, ko preuzima, ko skače i ko treba da izađe na pomoć. Zbog toga je Bajern imao mnogo otvorenih šuteva, ali i prolaza kroz reket. Lučić je to kažnjavao kako je stigao, dok je u prvom poluvremenu Vinston ubacio čak 16 poena, što je takođe nedopustivo.

Ipak, na samom kraju, u poslednjih pet minuta, možda i presudan faktor bio je Fredi Gilespi sa šest poena, dva skoka, dve blokade, te odličnim zatvaranjem reketa. Zvezda je do sada u sezoni nekoliko puta baš zbog te bitke pod samim obručem gubila utakmice, a sada jednostavno nije imala igrača koji se na pravi način suprotstavio Gilespiju i nekoga ko je bio u stanju da „zaključa“ reket u trenucima kada je Bajern na taj način dolazio do poena.

Foto: kolbert-press/Ulrich Gamel / imago sportfotodienst / Profimedia

Luka Mitrović i Hasan Martin nisu bili na nivou Otela Hantera i Gilespija u ovom meču, dok je Kuzmić dobio svega četiri minuta na parketu, a nije uspeo da pomogne ni Ben Bentil sa svega dva poena i dva skoka za 12 minuta.

Tu dolazimo i do Filipa Petruševa koji je ubacio 10 poena i uhvatio četiri skoka, ali je imao „samo“ 19 minuta na terenu. Možda je trener Ivanović mogao bolje i više da ga koristi u duelu protiv Bajerna, jer se činilo da on može da odgovori na zahteve na terenu.

U prvom poluvremenu Petrušev je svojim utrčavanjima u napadu mučio odbranu rivala, ali nije mogao da veže dva pogotka sa penala. Međutim, njegov provereni kvalitet i skakačke sposobnosti nisu dovoljno došle do izražaja u Minhenu, a sa više minuta verovatno bi situacija bila drugačija.

Segment igre koji je najviše mučio crveno-bele bio je ofanzivni skok rivala – 15. U više navrata delovalo je da Zvezda nikako ne može da zagradi, da pokupi neki siguran skok, pa je tako pokupila i nekoliko „srećnih“ skokova, kada se lopta jednostavno odbijala u ruke igrača u crveno-belom.

Foto: kolbert-press/Ulrich Gamel / imago sportfotodienst / Profimedia

Ukupan odnos u skokovima bio je 40:33 u korist Bavaraca, što se ispostavilo kao veoma bitan faktor.

Da problemi Zvezde ne budu vezani samo za odbranu pobrinuo se napad u poslednjih pet minuta, iako nije bio baš sjajan ni na početku utakmicu. Međutim, kada se ušlo u samu završnicu Zvezda ni sa argentinskim tandemom nije uspevala da pronađe baš najbolja rešenja u napadu, bilo je malo „čistih“ šuteva, a kroz reket se nije baš lako išlo.

Vildoza jeste imao 18 poena na kraju, kao i pet asistencija, ali je potegao čak devet trojki, od kojih su neke bile baš nerezonske. Kampaco je imao 16 poena i sedam uspešnih dodavanja, ali njegov debi nije obeležen onako kako su svi zvezdaši zamišljali.

Nemanja Nedović bio je taj koji je više puta „budio“ svoj tim u napadu, razdvajao odbranu, pa je na kraju imao 15 poena i četiri asistencije, ali u nekim ključnim napadima u završnici nije bio na parketu, što takođe može da se označi kao loša odluka trenera Ivanovića.

Foto: kolbert-press/Ulrich Gamel / imago sportfotodienst / Profimedia

Dobro je poznato kako srpski bek voli da igra u neizvesnim završnicama i koliko može da bude kreativan u napadu, pa se čini da je razmak od 3:29 do 1:56 koliko nije bio na parketu, ipak prevelik za jednu ovakvu utakmicu. Upravo u tom periodu je Bajern poveo, a Zvezda nije došla ni do jednog poena.

Kada se sve sabere, Zvezda je ispustila veliku šansu da se održi u borbi za Top 8, pa su te nade sada svedene na minimum minimuma. Ivanović veruje u svoj tim, zna da će se momci boriti do poslednje utakmice, ali činjenica je da su dva zicera promašena i da su Alba i Bajern u ovoj situaciji morali da se dobiju.

BONUS VIDEO Brutalna blokada Petruševa, Kampaco nastavlja da briljira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare