EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Sve prognoze i dosadašnji tok sezone govore da bi borba u završnici trebalo da se svede na tri mesta za koje će bar na papiru konkurisati osam timova. Zvezdi ostaje samo "matematika"

Kreće i konačan rapslet u Evroligi kada je u pitanju borba za plej-of. Poslednjih šest kola bi trebalo da razveju sve dileme oko učesnika u Top 8, a stvari su donekle počele da se kristalizuju. Oči u Srbiji su uprte u Partizan koji je u velikoj borbi za završnicu, dok je Zvezda svoje šanse svela na puku matematiku.

PROČITAJTE JOŠ

Čini se da su pet prvoplasiranih timova već dobrano zagazili u dogravanje, a pogotovo to važi za lidera Olimpijakosa kojeg dve pobede dele od toga da i matematički obezbedi završnicu. U odličnoj poziciji je i Real Madrdi kao i Barselona i Monako, dok Fenerbahče nije u potpiunosti prebrinuo sve brige jer ima još nekoliko ozbiljnih izazova.

Sve prognoze i dosadašnji tok sezone govore da bi borba trebalo da se svede na tri mesta za koje će bar na papiru konkurisati osam timova, iako se realne šanse daju za šest ekipa.

Ako se gledaju šanse na osnovu rasporeda čija se težina određuje kombinacijom parametara forme učinka na domaćem terenu i gostovanjima koji su izračunali novinari uglednog portala „Basket njuz“, najlakši raspored ima ekipa Efesa.

Sledeći rival Partizana je pobedom nad Realom došao na pobedu od timova koji su u Top 8, ado kraja počeviši sa Partizanom ima čak četiri utakmice kući, a procenat pobeda koji ostvaruju njihovi sledeći protivnici je tek 44,6 posto u proseku.

Željko Obradović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Gotovo jednako lak rasproed ima i Izraleski Makabi koji takođe igra četiri utakmice kod kuće, a od toga tri protiv direktnih rivala Baskonije, Virtusa i Makabija.

Još samo jedan tim ima rivale sa procentom uspešnosti manjim od 50 posto, a to je Crvena zvezda, ali malo ko veruje da srpski šampion može da veže svih šest pobeda, iako dočekuje direktne rivale, prvi sledeći meč je gostovanje Barseloni, a tada bi i matematika prestala da radi za njih.

Od ekipa koje imaju isti skor sa Partizanom od 15 pobeda i 13 poraza, lakši raspored imaju i Baskonija i Žalgiris pa su tu izabranici Željka Obradovića u najnepovoljnijoj situaciji.

U ovom trenutku deluje da je samo meč poslednjeg kola protiv Panatinaikosa iz kategorije lakših, ali da bi on imao težinu, crno-beli bi morali da ostvare dve pobede u nizu mečeva koji počinje gostovanje prvaku Evrope Efesu, pa sa tri utakmice u Beogradu protiv prve tri ekipe na taveli, Olimpijakosa, Barselone i Rea Madrida. Potom sledi i gostovanje zahuktalom Monaku koji je na poziciji četiri.

Teži rapsored od crno-belih imaju samo Armani koji je u sjajnoj formi, ali poput Zvezde ima samo matematičke šanse, kao i ekipe Virtusa i Valensije koje ipak imaju dve pobede manje.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Iako se u najavama uzima čak osam ekipa kao kandidati za preostale tri mesta, čini se da će se ipak borba voditi između pet timova – Baskonije, Partizana, Žalgirisa i Makabija imaju korak ispred Efesa, ali prvak Evrope i dalje drži sve u svojim rukama.

Dobra stvar za Partizan što ima bolji međusobni skor od Žalgirisa i Baskonije i prednost u slučaju da doše do međusobnog kruga, dok bi problem bio Makabi. Ukolikouspeju da u četvrtak od 18.30 savladaju Efes, napravili bi veliki korak ka plasmanu u plej-of i stekli prednost u odnosu na još jednog direktnog rivala.


Težina rasporeda od najlakšeg ka najtežem

Ime kluba, procenat pobeda preostalih rivala, broj mečeva kući i na strani

Efes 44,6 4-2

Makabi 46,3 4-2

C. zvezda 48,8 4-2

Žalgiris 52,4 4-2

Baskonija 53,8 3-3

Partizan 56,6 4-2

Armani 59,8 2-4

Valensija 62,5 2-4

Virtus 63 2-4

#social-embed_0


BONUS VIDEO Skandiranje Lesoru koji je pao u trans

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar