Foto: Pedja Milosavljevic/Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©/Stanislav Krasilnikov / TASS / Norbert Scanella / Panoramic / Bestimage / Profimedia

Isti skor, iste želje, ali samo jedan može biti pobednik

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde sastaju se u petom kolu Evrolige u četvrtak od 18.30 u beogradskoj Areni i to pred isključivo navijačima crno-belih.

Iako je u evroligaškom derbiju trebalo da bude i obezbeđenih ulaznica za navijače Zvezde, oni su se oglasili da neće doći na utakmicu, jer nisu zadovoljni brojem karata koji su dobili. U načelu, to bi mogla da bude velika prednost za Partizan, ali derbi je uvek poseban, a ovaj može biti prekretnica za oba tima.

PROČITAJTE JOŠ:

Beogradski klubovi imaju trenutno skor 1-3 u Evroligi, otvorili su sezonu ispod očekivanja, a nakon evroligaškog uslediće i abaligaški derbi, pa bi pobednik prvog mogao da bude nešto rasterećeniji u drugom.

Zvezda je tokom prethodnog vikenda promenila trenera, pa je umesto Duška Ivanovića na klupu seo Janis Sferopulos, a videćemo da li će šok terapija uroditi plodom ovoga puta. Upravo je trenersko nadmudrivanje prva stvar koja bi mogla da pruži prednost jednom od timova.

O iskustvu i znanju Željka Obradovića u ovakvim situacijama suvišno je trošiti reči, pa bi mnogi u startu u tom duelu dali prednost njemu iz više razloga. Međutim, ne treba zaboraviti da je Sferopulos bio trener Olimpijakosa i Makabija, timovima koji imaju i te kako veliku armiju navijača iza sebe, i koji u svojim prvenstvima imaju takođe „vatrene“ derbije.

Pored toga, grčki stručnjak ima i evroligaškog iskustva, iako je pauzirao neko vreme zna kako da se ponaša u ovakvim situacijama, a sigurno da nema baš veliki pritisak s obzirom da će mu ovo biti tek drugi meč na klupi crveno-belog tima, te mu verovatno niko ne bi zamerio i ako bi napravio neke greške.

Željko Obradović Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Takođe, Sferopulos bi mogao da ima i nekog „keca u rukavu“ za večiti derbi, dok kod Partizana i Obradovića teško da tako nešto možemo očekivati.

Kada smo već kod trenerske filozofije i postavke igre, Partizan je prošle sezone u Evroligi bio jedan od, ako ne i najjači napadački tim, dok je Zvezda sa Ivanovićem više akcenta stavljala na odbranu. Sličnu filozofiju ima i Sferopulos, ali Zvezda je tokom leta sastavljena kao ofanzivno veoma moćna, bar na papiru, pa će biti zanimljivo videti da li će Grk naći pravi balans između napada i odbrane, koji Duško nije uspeo.

Prema prikazanom do sada, možda bi Zvezdi više odgovarala utakmica na manji broj poena, mada svakako se očekuje veoma neizvesna utakmica, koju bi mogla da odluči jedna lopta ili posed.

Što se tiče same igre, šut za tri poena biće od velike važnosti za oba tima.

KK Crvena zvezda, KK Partizan, Zek Ledej, Stefan Lazarević
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Zvezda je sezonu u Evrroligi otvorila sa velikim brojem šuteva za tri poena, a ta sada je na 33,1% uspešnosti, odnosno na 41 pogođen šut iz 124 pokušaja. Partizan je na sličnom procentu (31,9), ali na mnogo manjem broju pokušaja – 23 od 72. Crno-beli znanto manje šutiraju za tri nego prošle sezone, ali kada se „mašina“ upali, ume da ne staje. To smo najbolje videli na primeru Kevina Pantera i Džejmsa Nanelija prošle sezone, a ukoliko i Danilo Anđušić bude šuterski raspoložen, Zvezda će biti u velikom problemu.

Što se Zvezde tiče, Rokas Giedraitis se pokazao kao najbolji šuter za tri u dosadašnjem toku sezone, a posebno mu je prijala Arena, gde je zatrpao koševe Asvela i Monaka, kojima je ubacio ukupno osam trojki i trenutno je na 45,5% uspešnosti.

Veliki hendikep za crveno-bele mogao bi da bude izostanak Nemanje Nedovića, ali se zato očekuje da Miloš Teodosić i Šabaz Nejpir budu na visini zadatka, što baš i nije bio slučaj u dosadašnjem toku sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Bitan faktor na večitom derbiju biće i skok igra, gde oba tima imaju određene probleme, ali je Zvezda ipak bolja u dosadašnjem toku sezone.

Partizanovi problemi u skoku najbolje su se videli protiv Barselone i Mege. U oba duela crno-beli su „debelo“ nadskakani, pa su zato i poraženi.

Zvezda je u prva četiri meča Evrolige imala čak 16,5 ofanzivnih skokova u proseku, pa bi u tom segmentu mogla da traži šansu i protiv najvećeg rivala, koji je tu i te kako ranjiv. Međutim, već u pripremnom periodu crveno-beli su pokazali da ni oni nisu uvek dominantni u skoku, pa je veoma moguće da će upravo taj faktor prelomiti meč.

Kada smo kod skok igre, red je da pomenemo i produktivnost centara. Zvezda na papiru ima više opcija kada je reč o unutrašnjim opcijama, ali Partizan ima čemu da se nada, što se pokazalo baš protiv Olimpijakosa i Mege.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Frenk Kaminski je ubacio 24 poena uz šest skokova protiv Mege, Alen Smailagić je protiv Olimpijakosa dominirao dok nije isključen zbog pet faulova, dok je Balša Koprivica u dobroj formi od početka sezone. Naravno, tu je i Zek Ledej, koji po potrebi čak igra i peticu, a prošle sezone pravio je mnogo problema Zvezdi i čak odlučio nekoliko derbija.

Biće zanimljivo videti ko će koga čuvati, kako će oba trenera kombinovati petorke i koji duel pod košem će biti presudan. Prošle sezone Matijas Lesor je bio možda i najvažniji košarkaš Partizana, njega sada nema, pa ćemo videti da li njegov izostanak može da se nadomesti na druge načine.

U svakom slučaju, Zvezda ima nešto više opcija, što znači da će Sferopulos morati više da razmišlja o kombinovanju petorki i kada će ko biti na terenu, dok će se Obradović sigurno najviše uzdati u Ledeja, Kaminski bi trebalo da dobije najviše minuta na poziciji centra, Smailagić će vrebati iz drugog plana (ako bude zdrav), dok će Koprivica možda biti pravi „džoker“.

Teško je reći za koga je večiti derbi u ovom trenutku bitniji i baš zbog toga očekujemo da će na terenu sve „goreti“, pa neka bolji pobedi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar