Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaši Partizana pobedili su Anadolu Efes u meču 14. kola Evrolige kao domaćini sa 82:79 (14:10, 14:27, 25:17, 29:25) u punoj Beogradskoj areni.

Meč je rešen u napetoj završnici poslednje četvrtine koju je Partizan, napokon, za razliku od nekih prethodnih mečeva uspeo da okonča trijumfom.

PROČITAJTE JOŠ:

Dante Egzum je bio rešen da prekine Partizanov horor i niz od pet uzastopnih poraza, Džejms Naneli još i više, pa je njegova trojka na 15 sekundi pre kraja označila potop nada Efesa u Beogradu, gde je turski tim pola godine ranije postao prvak Evrope.

Naneli je odveo Partizan na 78:74, Efes je odmah poentirao, Egzum je fauliran, ubrzo potom i Naneli, koji se našao na liniji za slobodna bacanja.

Bio je siguran u oba, pa Efes u preostalih 11 sekundi nije mogao mnogo toga da promeni i prekinuo je svoj niz od pet pobeda u elitnom takmičenju.

Efesovi igrači su pogodili još jednu trojku čisto da produži neizvesnost, Kevin Panter se poslednji našao na liniji bacanja i meč je tu bio gotov.

Najefikasniji su kod pobednika bili Naneli, Egzum i Kevin Panter sa po 18 poena, Matijas Lesor je ubacio 13, a ostali manje od deset. U timu Efesa Rodrig Buboa je postigao 30 poena, Ante Žižić 20, a Vasilije Micić 14, uz vrlo loš procenat šuta za tri poena (2/9).

Uvertira za meč bio je minut ćutanja koji su u Areni organizatori upriličili zbog smrti Siniše Mihajlovića, koji je u Rimu preminuo u petak.

Bila je i poruka navijača na tribinama, koji su na transparentu napisali da „ako neko od igrača ne može da se nosi sa pritiskom, da treba da potraži drugi tim“.

Prvo poluvreme proteklo je u promenljivoj igri crno-belih koji su krenuli dobro u napadu, ali opet tanko u odbrani.

Efes nije toliko blistao kao tim, dovoljno je bilo da ga raspoloženi Rodrig Buboa drži u igri dok se ostali ne raspucaju i počnu da pogađaju.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Tim Željka Obradovića je slabije skakao i gradio svoj koš, pa nije vredelo što lopta isprva nije išla loše u napadu i što je Alen Smailagić bio razigran od starta.

Dante Egzum i Džejms Naneli su svojim pogocima dali dobar nagoveštaj i zamajac, ali on nažalost po domaćina nije trajao dugo.

Crno-beli su vodili 14:10 na kraju četvrtine u kojoj se na parketu našao Vasilije Micić. Bolna grimasa na licu tri minuta pre kraja podigla je bojazan da je reč o ozbiljnoj povredi.

Srećom po Vasu, vratio se na parket u drugoj četvrtini, dok je Buboa rešetao iz svih pozicija i već imao devet posle posle trojke za 18:17 u korist Efesa.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Od tog trenutka je kratko trajala rezulatska klackalica, dok se Ante Žižić nije razigrao. Naređao je nekoliko ofanzivnih skokova koji su bili rak rana Partizana u prvom poluvremenu.

Pogađao je iz njih uz faulove, pa je do poluvremena imao 15 poena i sedam skokova uz osam slobodnih bacanja.

Dao je i prve poene za osetniju prednost Efesa kad je turski tim poveo 23:18 sredinom druge četvrtine.

Postigao je još tri poena do +8 za svoju ekipu, posle čega je nakratko proradio Kevin Panter. Poluvreme je svojim šutem zaključio Vasa Micić koji je u poslednjoj sekundi pogodio za 37:28.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Drugo poluvreme počelo je dobrim napadima Ledeja i slabim građenjem Partizana. Žižić je uhvatio skok u napadu, zakucao i sva je sreća pa nije pogodio iz okreta za dvocifreni plus svog tima.

Lesor je zakucao, pa napravio faul u napadu, a Efes je ubrzo trojkom Klajburna u poslednjoj sekundi napada otišao prvi put na +10 i poveo 44:34.

Naneli je to smanjio, Klajburn je uz mnogo sreće dobio dva penala, a Panterova lopta ispaljena sa trojke se nekoliko puta odbila od obruča i izašla.

To je bila samo uvertira za totalnu ludnicu u poslednjih nekoliko minuta trećeg perioda. Partizan je vezao nekoliko dobrih odgrana, Matijas Lesor šest poena, a Dante Egzum je sedam sekundi pre kraja fauliran na šutu za tri poena.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Pogodio je sva tri bacanja, Partizan je čudesno preokrenuo na 53:52, ali je kao i u drugoj četvrtini Efes sa zvukom sirene „dao poslednju reč“.

Umesto Micića, ovog puta je to uradio Buboa, čiji je flouter utišao Arenu pred poslednjih deset minuta.

Isti igrač je trojkom otvorio četvrtu četvrtinu i Željko Obradović je tražio tajm-aut već posle 19 sekundi u njoj, jer su Turci vodili 57:53.

Panter je čuvao priključak Partizana, ali je Buboa u svakom trenutku imao odgovor. Trojkom je vratio plus pet svom timu i sreća te Klajburn na 64:59 nije pogodio otvorenu trojku.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

To je označilo uzbunu u crno-belom, igrači Partizana su počeli da igraju jaču odbranu i isplatilo im se.

Energija igrača Partizana bila je bolja, šut je malo stao igrače Efesa i momentum se preokrenuo, pa je Naneli na četiri i po minuta pre kraja dao trojku za 68:67 u korist Partizana.

Od tog trenutka bilo je neizvesno sve do kraja, iako je Partizan koševima Egzuma održavao plus od četiri poena sve do minut pred kraj.

Žižić je tada ubacio jedno od dva bacanja, priključio se i Brajant Danston, a onda je Naneli „zakucao“ u pod rivale novom trojkom kojom je Partizanu doneo petu pobedu u 14 odigranih utakmica.


Partizan – Anadolu Efes 82:79 (14:10, 14:27, 25:17, 29:25)

Dvorana: Beogradska arena, Beograd; Sudije: Anhel Perez, Koromilas, Pir.

Partizan: Vukčević 0, Ledej 4, Avramović 0, Panter 18, Smailagić 7, Papapetru 2, Egzum 18, Naneli 18, Lesor 13, Trifunović 2, Anđušić 0, Madar 0; Trener: Željko Obradović.

Anadolu Efes: Buboa 30, Brajant 0, Gazi 0, Klajburn 7, Tejlor 0, Arna 0, Plajs 2, Micić 14, Mbaje 4, Polonara 0, Žižić 20, Danston 2; Trener: Ergin Ataman.


Standings provided by Sofascore

Partizan - Anadolu Efes 82:79 (14:10, 14:27, 25:17, 29:25)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare