Veće pojačanje nije viđeno na Balkanu nikada. Čovek sa bogatijem CV kao stranac nije igrao. Dovoljno je reći vicešampion sveta bi uskoro trebalo da obuče crveno-beli dres.

Fakundo Kampaco je blizu prelaska u Crvenu zvezdu, a biće to ubedljivo najveće pojačanje. Dovoljno je reći da ovaj omaleni plejmejker (178 centimetara) ima devet medalja (četiri zlata) sa Argentinom od 2012. godine. Srbija ga je najbolje upoznala kada je sa Argentinom eliminisao Srbiju sa Svetskog prvenstva, a kasnije stigao do finala te 2019. godine. Srbiji je ubacio čak 18 poena uz 12 asistencija i šest skokova, ne postoji niko ko ga u našoj zemlji nije dobro upamtio.

PROČITAJTE JOŠ

Lista dostignuća je prevelika, a najznačajnija su ona u dresu Real Madrida. Igrao je šest godina u prestonici Španije pokupio je dve Evrolige (2015. i 2018. godine), tri španska prvenstva, dva Kupa i četiri Superkupa. Bio MVP zavšrnog turnira španskog prvenstva 2019. godine, te MVP Kupa 2020. godine. Postao je polako specijalista za triplete.

Kampaco se uvek stavljao u službu tima i verovatno je najsavršeniji drugi plejmejker sveta. Upravo te pozicije je redovno igrao iza Luke Dončića u Realu, iza Montea Morisa u Denveru, sada verovatno iza Luke Vildoze u Zvezdi. Sa 31 godinom predstavlja jednog od najkreativnijih igrača na svetu, igrao je u Nagetsima tri sezone sa Nikolom Jokićem, pa je tokom godina upravo zbog ludih dodavanja dobio i nadimak „Mini Jokić“. Ipak u Denveru je odigrao samo 65 utakmica i nikada nije uspeo da opravda velika očekivanja. Pre svega fizički nije mogao da isprati sve rivale.

U Evroligi je protiv Albe 2020. godine upisao čak 19 asistencija što je rekord svih vremena i po tome je izjednačen sa Stefanom Jovićem. Rekorder je i Fajnal fora Evrolige sa 15 asistencija na jednom susretu.

Tokom perioda u Realu je u Evroligi prosečno beležio 8,3 poena, 5,3 asistencije i 2,3 uhvaćenih lopti po susretu uz 1,4 ukradenu loptu.

Ono što ga razlikuje od svih ostalih jesu dodavanja koja na svetu vidi samo nekoliko igrača. Često je znao da visokim igračima proturi loptu kroz noge, da niskim baci preko glave, da mnogima proturi dodavanje iza leđa, a predstavlja pravog ubicu iz igre u „pik en rolu“.

Prethodni period je proveo bez angažmana nakon što je NBA karijera neslavno završena, a očekivano je bilo da se vrati u Evropu. Veliku pomoć u Zvezdi imaće u Luki Vildozi sa kojim bi mogao da govori maternji jezik, a već godinama zajedno nastupaju za Argentinu.

Kada je Denver dovodio Kampaca ključne su bile neposredne reči skauta Martija Pocijusa.

„Samo sam došao na nekoliko mečeva predsezone i bio sam u fazu: S****, ovaj tip je neverovatan. Video bih neku divlju akciju, a onda bih pomislio: Kako to radi?“, rekao je potpuno oduševljeno.

Foto: Tanjug / AP Photo/David Zalubowski

Poznat je Kampaco po teledirigovanim i brzim dodavanjima, a Pocijusu je umalo polomio nos jednom prilikom.

Ono što bi najviše pomoglo Zvezdi jeste što Kampaco obožava da igra sa loptom u rukama. Obožava da kontroliše dešavanja i u takvoj situaciji bi Nedović i Vildoza dobili dodatni prostor, Kampaco je jedan od tihih lidera, ali jedan od glavnih čoveka iza kulisa koji je u mečevima često bio strastven.

U Dalasu je nastupio na osam mečeva i sakupio ukupno 52 minuta, a postigao je 10 poena.

BONUS VIDEO Trojka Bilija Berona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar