Foto:Shutterstock/AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia/EPA/VALDA KALNINA/PHILIPPE MERLE / AFP / Profimedia/EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU/Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Jedan čovek je od njih napravio silu i taj čovek je sad u klubu koji voli, dok "zeleni" već predugo ne mogu da se sastave.

Zbog svega onoga što je Željko Obradović pravio za više od decenije u Atini, dođe kao neko osveženje da njegov nekadašnji klub konačno pravi poteze s ciljem da se vrati u vrh evropske košarke.

PROČITAJTE JOŠ:

Od Zvezde je uzeo Luku Vildozu, od Partizana Matijasa Lesora, oba ugovora milionska i vrlo unosna. Nije lako platiti čoveka koji je bio MVP decembra u Zvezdi i jedan od najboljih cele sezone u Evroligi i Partizanu.

Panatinaikos je, na čelu sa Dimitrisom Janakopulosom predugo kuburio i gledao u leđa velikom rivalu Olimpijakosu, koji je već nekoliko sezona redovan kandidat za Fajnal-for i titulu. Za to vreme, „zeleni“ su u donjem delu tabele i niko ih više ni ne shvata ozbiljno.

Promenilo se tu mnogo trenera od 2012. kada je Obradović otišao, bacale su se pare na reizgradnju tima, ali očito nedovoljno da se uradi nešto više. Neke stvari se sada ipak menjaju.

Ergin Ataman je došao ne mesto trenera, a sa Sanijem Bećirovićem je dogovorena saradnja u ulozi generalnog menadžera još ranije. Obradović jeste postavio previsoke standarde, ali bar im se nekako može primirisati, jer nema šanse da će „zeleni“ stati sa Lesorom i Vildozom.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Legendarnom srpskom treneru se sve poklopilo na leto 1999. kada je, u tom trenutku 39-godišnji Obradović preuzeo vođenje Panatinaikosa.

Već je iza sebe imao „brda“ iskustva u vrhunskoj košarci, jer je u Partizanu početkom devedesetih dobio šansu i iskoristio je verovatno kao niko nikada pre i posle njega.

U vreme dok mnogi košarkaši još uvek igraju aktivno, on je kao trener vodio Partizan do jedine titule prvaka Evrope. To ga je preporučilo za Real Madrid, za Huventud i Beneton, a dok je došao do Panatinaikosa, već je imao i zavidno reprezentativno iskustvo.

Željko je došao u Atinu u vreme kada je Panatinaikos već bio u usponu, posle jednog perioda stagnacije tokom osamdesetih i ranih devedesetih godina.

Jedna od prvih stvari koje je Obradović tada uradio jeste da je tim prilagodio Dejanu Bodirogi i uspeh nije mogao da izostane. Rezultat su bile dve evroligaške titule 2000. i 2002. godine.

Bodiroga je kasnije sa Barselonom osvojio i titulu 2003. u paru sa Svetislavom Pešićem na klupi, dok je Obradović nastavio da vodi Panatinaikos i da ređa uspehe.

Grci su bili redovni učesnici Fajnal-forova elitnog takmičenja, a tri puta zaredom su osvajali i grčko prvenstvo.

U tom periodu su blistali i Rebrača, Đentile, Midlton, Alvertis, Kutlaj, Fotsis i drugi igrači, da bi se posle odlaska Bodiroge stvorila nova dinastija.

Foto: EPA/ALEXANDROS VLACHOS

Poznato je ime Dimitrisa Dijamantidisa, Majk Batist je na unutrašnjim pozicijama dugo bio strah i trepet, a igrao je i Vasilis Spanulis, Šarunas Jasikevičus, Jaka Lakovič.

Plejada strašnih igrača koji su dizali Panatinaikos od kojih su neki paralelno uzdizali i sopstvenu reprezentaciju Grčke. Panatinaikos je postao tim koji treba pobediti.

I dugo je ostao to. Dominirao je u Grčkoj, gde nije mogao niko da ga savlada punih devet godina zaredom. Imao je čak u tom periodu i dve triple krune (liga, Kup i Evroliga).

Foto:PHILIPPE MERLE / AFP / Profimedia

Ukupno, Obradović i PAO su skupa osvojili pet Evroliga, od šest koliko kluba ima u svojoj istoriji, pa nije ni čudo što ga i dalje Atinjani, bar oni iz „zelenog dela“ tog grada, kuju u zvezde.

Nakon njegovog odlaska su se i domaće titule proredile, Dušan Ivković je negde paralelno gradio Olimpijakos koji je počeo da preuzima primat i osvojio je i dve titule u Evroligi baš u vreme kad je PAO prestao da ide na Fajnal-for tog takmičenja.

Željko je otišao na odmor, posle oko godinu dana je preuzeo Fenerbahče i od njega napravio šampionski tim do 2017. Dotle su u Panatinaikosu bili menjani treneri, igrači su dolazili i odlazili i veliki uspeh je bio misaona imenica.

Ataman je pre nekoliko dana rekao da mu je cilj Fajnal-for, a već je pokazao da ume da tamo pobeđuje sa Andolu Efesom. I to dva puta zaredom.

PAO je doveo i Kostasa Adetokumba, Janisovog brata sa NBA i reprezentativnim iskustvom, mada je pretprošle sezone imao tek 5,8 poena po meču u Asvelu.

Došao je još jedan reprezentativac Dimitris Moraitis, a piše se već neko vreme da je meta i Tajler Dorsi. Šta taj čovek na spoljnim pozicijama ume, videli smo i u Beogradu kada je Grčka igrala protiv Srbije prošle godine. Na radaru je i Darijus Tompson, pa je jasno kakvi su apetiti tima od kog je današnji trener Partizana učinio evropskog velikana.

„Naš cilj je da stignemo do Fajnal-fora, sigurno. Ne mogu da spustim cilj i metu, ne mogu da kažem – cilj nam je da stignemo do plej-ofa, ne u klubu kao što je Panatinaikos“, rekao je nedavno Ataman.

I izgleda da nije lagao. Sada mu je želja da nadmaši Olimpijakos, kao što je svojevremeno probao da nadmaši Željkov Fenerbahče u Turskoj.

Ostaje pitanje hoće li i u kojoj meri da uspe, ali Panatinaikos u svakom slučaju ove sezone možda obećava bar za koji postotak više nego prethodnih godina otkako je Obradović za sobom zatvorio vrata „zelenog kluba“.

Dimitris Janakopulos je dao budžet Atamanu da „radi šta hoće“, Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

BONUS VIDEO: Željko Obradović nakon bolnog poraza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar