Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nekad kad me pitaju ne znam kakav mi je juče bio doručak, a ne kakav sam čovek bio pre pet godina.

Tako ni Matijas Lesor verovatno ne može da prepozna neke od svojih partija koje je pružao pre nekoliko sezona.

PROČITAJTE JOŠ:

Bio je kritikovan zbog promašenog zicera u dresu Zvezde u finalu ABA lige, kuburio je sa procentima, a odbrana pik end rola mu je delovala kao enigma. Sve se to promenilo.

Verovatno nije zaboravio ono što je rekao pre tačno 365 dana, šestog januara 2022, tek desetak dana nakon što je došao u Partizan.

„Mnogo toga se promenilo od tada, mnogo sam iskusniji kao igrač. U Crvenoj zvezdi sam prvi put imao priliku da igram košarku na najvišem nivou. Prvi put sam igrao u Evroligi, bio sam jedan od najmlađih igrača u ekipi. Sad sam jedan od starijih, drugačiji je stil igre, i sve je generalno drugačije“, rekao je Lesor za Nova.rs.

Godinu dana kasnije, sebi može da pripiše još jedan epitet: stil igre mu je isti, ali je postao i jedan od najboljih u ekipi Partizana.

Foto:: Starsport

„Da l’ je to sudbina, il’ ko zna šta li je“, pita se Bajaga u svojoj čuvenoj pesmi, a ništa manje ni Lesor, jer mu decembra 2021. Partizan nije bio prva opcija.

S jedne strane, već je igrao u najvećem rivalu, Zvezdi, zna kako navijačke strasti funkcionišu u Srbiji, a sa druge, hteo je ponudu evroligaša.

Nije tada znao da će godinu kasnije sa Partizanom igrati Evroligu i biti jedan od kandidata za najkorisnijeg igrača elitnog takmičenja.

Treba napomenuti da je srpskom klubu naruku išla situacija sa ruskim klubovima zbog rata u Ukrajini, te da je Partizan svoje mesto platio, pošto je u finalu ABA lige poražen od Crvene zvezde, ali je svejedno u Evroligi.

Foto: Starsport

Štošta će naravno zavisiti od plasmana Partizana u najjačem takmičenju, od njegovog učinka do kraja regularnog dela sezone i ostalih igrača, ali za sada Lesor može da kaže da igra sezonu iz snova.

To pokazuju i brojke. U gotovo svim kolonama je postavio lične evroligaške rekorde baš u dresu crno-belih.

Dvadesetsedmogodišnjak iz Francuske je energičan, horor je za čuvanje u reketu gde se dobro gradi i sa 206 centimetara autoriatitivno hvata lopte ispred nosa rivala.

Sada mnogo lakše završava uz kontakt na obruču (za dva ima 69,4 posto), a ako i ne pogodi tu, nije problem ni da se ubaci skoro 77 posto slobodnih bacanja posle faulova.

Matijas Lesor
Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic)

Partizan je u seriji od četiri pobede u Evroligi i Francuz je svaki put u prethodnih sedam mečeva bio dvocifren.

Ako ni za koga drugog, bar zbog njega Željko Obradović ne mora da brine, jer Lesor „isporučuje“ svoje.

Nekad to ne bude dovoljno, ali to je igra. Lesor ima 13,4 poena, 7,8 skokova, 1,3 asistencije i 1,2 blokade po meču, uz indeks 21,8.

Ako znamo da je prosek u Zvezdi, Bajernu, Makabiju bio 8,1 poen, pet skokova i 0,8 asistencija uz 0,7 blokada i indeksom 11,2, vidi se koliko Lesoru prija igranje za Žoca.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Da procenat za dva i sa linije penala nije povećao za po deset posto u proseku, sve ono šegačenje s početka sezone, pravljenje kerefeka i pošalica ne bi imalo nikakvu težinu. Gledali bi ga kao klovna.

U četvrtak je Monaku sasuo 21 poen i napravio šou kad je zapevao s navijačima. I ranije se mašio megafona, grlio se sa „grobarima“ i pokazao da je učio njihova skandiranja na srpskom.

Ako su se njegove partije sa početka sezone, kada je Partizan bio u seriji od tri poraza, a Lesor bio jedina svetla tačka, činile kao izuzetak, sada to već nije slučaj.

U ovoj fazi sezone, Francuz je definitivno iskočio u odnosu na neke od glavnih zvezda ekipa poput Kevina Pantera i Džejmsa Nanelija.

Stoga verovatno nije preterana tvrdnja da je u Evropi uz Valtera Tavaresa trenutno najbolji centar.

Gotovo sve je drastično uvećao u odnosu na dosadašnju karijeru i svoje proseke, pa ako ovako nastavi, ne treba da čudi da se nađe na uskom spisku MVP kandidata, a Partizan među osam najboljih ekipa Evrolige.

BONUS VIDEO: Lesor i Koprivica posle pobede nad Virtusom u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare