Foto: euroleaguebasketball.net

Košarkaši Partizana porazom su otvorili novu sezonu u Evroligi, pošto su u Tel Avivu poraženi od Makabija sa 96:81.

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

Nova ekipa, veća očekivanja bila su teret koji bar u prvom meču, ekipa Željka Obradovića nije iznela na pravi način u veoma uzavreloj atmosferi dvorane „Menora Mivtakim“. Srpski tim je odigrao ispod svojih mogućnosti, a stiče se utisak da je mogao i morao bolje.

PROČITAJTE JOŠ:

Pre svih, Kevin Panter je morao da povuče svoj tim daleko više nego što je to činio, jer ga nije bilo uz Aleksu Avramovića da „ugasi požar“ dok je Lorenco Braun „divljao“ u napadu Makabija.

Izraelski tim je svoju prednost stvorio još tokom prvog poluvremena i znalački je znao da je sačuva, mada su crno-beli u nekoliko navrata spuštali zaostatak na manje od deset poena.

Ostaje žal za boljim rezultatom pre sveg sjajnom partijom Avramovića, koji je briljirao i u tome je, nažalost, bio sam. Avramović je ubacio 24 poena, uz 16 poena u drugoj četvrtini. Kevin Panter je imao 11 poena, koliko je postigao i Pi Džej Dozir, a Džejms Naneli i Alen Smailagić su imali po deset poena. Braun je imao 22 poena, Roman Sorkin i Džoš Nibo su imali po 14 poena, dok je Bonzi Kolson imao 12.

Braun je svom timu doprineo sa osam asistencija, koliko je imao i Tamir Blat. Prvo poluvreme bilo je katastrofalno po Partizan. Crno-beli su verovatno pomišljali „ko nas kleo, nije dangubio“, jer ništa nije išlo od ruke crno-belima.

Mnogo izgubljenih lopti, još gora odbrana i na sve to Lorenco Braun koji je bio nabrijan gotovo kao nikad u životu. Tako je bar izgledalo.

Foto: Starsport

„Napucavao se“ sa Aleksom Avramovićem, koji je za oko 12 minuta igre, do pred kraj druge deonice, već imao 20 poena i bio je jedina svetla tačka u timu Željka Obradovića.

Da nije bilo njega, minus beogradskog tima bi bio daleko veći od 12 poena, po svemu što je Partizan prikazao u tom periodu igre.

Krenulo je odmah nagoveštajem Brauna šta je sposoban da uradi. Ubacio je trojku na startu meča, a onda ostao sam na prodoru. Kevin Panter je uzvratio trojkom, pa je bilo 5:5 posle prvih nekoliko napada.

Ništa nije nagoveštavalo ono što će uslediti, a to je da su igrači u crno-beloj opremi imali problema svaki put kad se Lorenco nađe na terenu.

Niko nije mogao da ga zaustavi. Trojka, pa šut za dva i odmah je pokrenuo prvu od nekoliko serija svog tima kojom je Makabi otišao na 13:7.

Foto: euroleaguebasketball.net

Željko Obradović se iznervirao, poslao je Aleksu na parket i Braun je i njega sa dva driblinga izbacio iz igre, a onda pogodio trojku za 23:11, dok je taj deo igre završen sa 27:16 za tim iz Tel Aviva.

Aleksa se posebno razigrao u drugoj četvrtini u kojoj je uspeo da naniže 14 poena za svoj tim jer niko drugi ništa nije mogao da ubaci.

Da nije bilo te serije koja je trajala od koša za 32:24, pa do Avramovićevog koša za 45:36. Panter je nakon toga vezao četiri poena, ali je Makabi serijom 6:0 opet otišao na +15 i tu razliku je trojkom na kraju poluvremena ublažio Pi Džej Dozir – 55:43.

Drugo poluvreme je počelo promašenim trojkama Pantera, a onda i Jaramaza iz otvorenih pozicija, ali i dvema greškama Brauna, pa je Partizan koševima Ledeja i kapitena uspeo da se primakne na -8.

Nije dugo trajala ta radost i optimizam, jer se Makabi opet odlepio poenima Rivera iz blizine reketa, dok je Smailagić promašio tri uzastopna slobodna bacanja, pa je prednost Izraelaca otišla još jednom do 12 poena.

Foto: euroleaguebasketball.net

Bez obzira na to, činilo se kao da crno-beli mogu da stignu protivnika, ali im je falilo ono što ih je krasilo prošle sezone – opasan napad i bar nekoliko čvrstih odbrana u nizu, koje bi svezale ruke protivniku.

Makabi je uspevao da se slobodnim bacanjima održi iznad deset poena viška, dok je Obradović uporno tražio petorku koja bi mu donela neke lakše poene.

A da je falilo i sreće pokazala je situacija na minut i po pre kraja trećeg perioda, kada je Jaramaz pogodio trojku, doslovce sa možda desetinkom, ili dve zakašnjenja po isteku napada.

Ovu četvrtinu obeležila je činjenica da ni Avramović, ni Braun nisu ubacili ni poen, a Makabi je posle kucanja Niba imao 74:58.

Početak četvrte četvrtine bio je tek svojevrsni pakao za Partizan. Izgubljene lopte, trojka Blata iz bloka, koševi Niba i Kolsona… i sve to u prva dva minuta deonice u kojoj je Partizan morao da zapne iz petnih žila.

Otišao je Makabi tada na +21 i vodio je 81:60, što je bio trenutak kada je postalo jasno da gostima preti debakl. Partizan je mini-serijom uspeo da spusti zaostatak ispod 20 poena, ali borbenost domaćih nije uopšte opadala.

Odbrana se igrala kao da je prvi minut utakmice, Dibartolomeo je u nevreme pogodio trojku za 89:68 na četiri minuta pre kraja meča i pobednik je bio poznat, samo se čekao konačan rezultat.

Crno-beli su u završnici uspeli samo da ublaže poraz i svedu zaostatak na 15 poena, te se sada okreću narednom protivniku, ekipi Krke u ABA ligi. Nakon toga im sledi Asvel u Evroligi 12. oktobra.

Makabi Tel Aviv – Partizan 96:81 (27:16, 28:27, 19:15, 22:23)

Dvorana: Menora Mivtakim, Tel Aviv; Sudije: Migel Anhel Perez, Gitis Vilijus, Luka Kardum

Makabi Tel Aviv: Klivlend, Veb, Braun, Menko, Sorkin, Dibartolomeo, Rivero, Koen, Nibo, Blat, Kolson; Trener: Oded Kataš.

Partizan: Ledej, Avramović, Koprivica, Panter, Smailagić, Jaramaz, Naneli, Trifunović, Anđušić, Dozir, Ponitka, Kaminski; Trener: Željko Obradović.

Makabi Tel Aviv - Partizan 96:81 (27:16, 28:27, 19:15, 22:23)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar