Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Još jedna utakmica u kojoj je Partizan pokazao da s pravom sanja najveće snove

Košarkaši Partizana napravili su još jedan podvig ove sezone i ne nameravaju da stanu, jer su srušili Real u Madridu sa 89:87 i sada su na samo dve pobede od Fajnal-fora Evrolige.

Sve bi bilo drugačije da Kevin Panter nije pogodio trojku na 0,4 sekunde do kraja i tako bacio „grobare“ u trans, a Madriđane u težak bedak iz kog je pitanje da li mogu da se izvuku do kraja sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Da Panter nije pogodio trojku za pobedu, sada bismo verovatno pisali o tome kako je i šta moglo bolje, kako je poslednji napad bio statičan, kako možda nije ispoštovano nešto sa tajm-auta… Međutim, ni Željko Obradović ni Panter ni ostali igrači Partizana nisu sumnjali.

Znalo se da će kapiten dobiti tu odgovornost da reši meč, da se on takvog zadatka ne boji, da je šut preko igrača iz driblinga za njega rutina. Dobio je poverenje svih, a opravdao je to na najbolji mogući način.

I nije to samo jedan šut. Pogodio je Panter i trojku uz faul u poslednjoj deonici nakon koje je rezultat bio 81:80 za crno-bele, pogađao je u bitnim momentima u prvom poluvremenu, penale je šutirao bez greške (9/9), a stigao je da podeli i šest asistencija, što dovoljno govori o tome koliko ga je i ostatak tima ispratio.

Taktički gledano, Real je izgledao nešto spremnije nego u Beogradu nedavno, kada je poražen sa 104:90, ali je Obradović ponovo pronašao načine da „rani“ Madriđane i nađe im slabe tačke, ko god bio na parketu.

Alen Smailagić je opet počeo meč, najpe je iznervirao trenera zbog nezagrađivanja Valtera Tavaresa, a onda je dao tri trojke u istoj četvrtini. Uz to je imao i jedan odličan prodor u drugom poluvremenu, pa je za nepunih 11 minuta na parketu ubacio 11 poena, a Partizan je sa njim imao +13.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Uroš Trifunović je za svojih 13 minuta imao zadatak da uspori Realove bekove, koji nisu bili na visini zadatka u jednom ovakvom meču.

Jedan od hrabrih poteza Obradovića, koji pokazuje koliko veruje svakome u timu, bio je ubacivanje Jama Madara u drugom poluvremenu, koji je na kraju sakupio 14 minuta i za to vreme ubacio dve trojke i uneo agresivnost na Realu spoljnu liniju.

To koliko je spoljna linija Reala bila „tanka“ najbolje svedoči podatak da je najefikasniji bio Džanan Musa sa 10 poena, ali je on imao četiri faula, od kojih dva u napadu u drugom poluvremenu, a kasnije je bio i tragičar jer je napravio faul pri svom šutu za tri poena, čime je dao Panteru penale u samoj završnici meča.

Utisak je i da minutaža nije bila dobro raspoređena u redovima domaćina, da trener Ćus Mateo ponovo nije uspeo da nadmudri Željka i da nađe onu „pravu“ petorku, iako su Gabrijel Dek (24 poena) i Geršon Jabusele (14) bili više nego dobri.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Panterov pogodak pamtiće se još dugo, ali treba znati da je ovo bila timska pobeda i da je u redovima crno-belih bilo još četiri dvocifrena igrača kada je o poenima reč – Egzum, Ledej, Lesor i Smailagić.

Obradović je u izjavi posle meča istakao da je serija i dalje otvorena, svestan je da treba odigrati još jedan meč u Madridu i da prostora za napredak i ispravke i dalje ima.

Real je pravio probleme u ofanzivnom skoku (13 naspram 8), bio je dominantan u igri jedan na jedan na niskom postu, a imao je i devet poseda više, što je moglo da bude i presudno da procenat šuta za tri nije bio ubedljivo na strani Partizana – 50 odsto (13/26) naspram 31,8 odsto (7/22).

Crno-beli su u prestonici Španije upisali sedmi trijumf u poslednjih osam utakmica u elitnom takmičenju, u seriji su od osam pobeda u svim takmičenjima, a čak i u slučaju poraza u Madridu, Partizan će imati dva meča u Areni, gde će pokušati da obezbedi vizu za Kaunas.

Možda i najbolje od svega je to što je pritisak sada na Realu, da je ekipa uzdrmana, ali i dovoljno iskusna da izađe iz krize i pokaže zašto je favorit za titulu. Ipak, Partizan je uvek sposoban da odgovori na ono što se pred njega stavlja, a o tome kako Obradović sprema ekipu na taktičkom i motivacionom planu suvišno je trošiti reči u ovom trenutku.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodatni problem za Real u nastavku serije biće i sumnjivo stanje Edija Tavaresa, koji je povredio koleno u prvom meču i presedeo je gotovo celo poluvreme na klupi. Kada se zna da je i drugi centar Vensan Poarje povređen, onda je jasno da će Ćus Mateo morati da pronađe neka alternativna rešenja na petici. To bi mogao da bude dodatni prostor za Matijasa Lesora pod košem, ali bi Real mogao da širinu preokrene u svoju korist i promeni taktiku kada Tavaresa nema.

Kako će to izgledati na terenu najbolje ćemo videti u četvrtak, a ono što je sigurno je da se Partizan neće povući, da će opet napasti i da neće imati strahopoštovanja prema „kralju“, koji ga i nije baš zaslužio.

Vremena za velike taktične inovacije nema, pitanje je samo ko će malo svežiji i sa više želje ući u drugi meč.

Druga utakmica na programu je u četvrtak u 20:45 časova, a nema sumnje da će „grobari“ opet pružiti neverovatnu podršku svojim ljubimcima.

BONUS VIDEO Aleksa sa navijačima slavi pobedu Partizana