Najblaže rečeno - šok terapija na Malom Kalemegdanu je uspela.

Od kada je Duško Ivanović seo na klupu Crvene zvezde vezao je osam pobeda, da sve bude utoliko impresivnije u nizu je od pet evroligaških trijumfa i još dve ga dele od izjednačenja rekorda Dejana Radonjića.

Ivanović je napravio nekoliko kozmetičkih, nekoliko drastičnih promena u odbrani i napadu i uopšte pristupu mečevima, ali sve zapravo staje u dva ključna faktora.

PROČITAJTE JOŠ

Doveo je košarkaše Zvezde do stanja u kom ponovo veruju u sopstvene mogućnosti. Iako to znači kao izuzetno jednostavno, mentalitet je upravo najteže promeniti.

To se videlo i na meču sa Partizanom u Evroligi (76:73 za Zvezdu) koji bi trebalo uzeti kao merodovan za presek do sada urađenog.

Upravo vera u sopstvene kvalitet, vera trenera u igrače dovela je do toga da Luka Vildoza pogodi dve trojke u poslednja tri minuta nakon što je pre toga promašio četiri šuta za tri poena. Vildoza je pokrenuo seriju, a završio ju je na sjajan način Nemanja Nedović.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Reprezentativac Srbije je pogodio trojku za pobedu i to nakon što je pre toga promašio šest šuteva za tri. Ivanović je očigledno rekao dvojcu da od njih sve zavisi i da moraju da zaborave sve što su uradili do tog momenta. Poslednja akcija Zvezde na susretu pokazala je da Ivanović traži od Nedovića da ostane u ćošku i da čeka loptu, dok je Vildozi dao jasne instrukcije dok je prevodio loptu da mora da pronađe upravo srpskog šutera.

Rezultat? Druga pobeda Zvezde u večitom derbiju za nešto više od 10 dana.

Druga velika stvar je pojačana energija. To se vidi na pojedinačnom primeru igrača, poput Filipa Petruševa. Mladog centra koji uglavnom igra na poziciji krilnog centra su poredili sa Borišom Simanićem zbog mogućnosti, ali istovremeno i nedostatka energije. Kakvu je samo emociju pokazao nakon trojke Nedovića, kako je samo kažnjavao svaku lošiju postavku Partizana. Sada on često ulazi po čeonoj liniji nakon pik en rola centra i plejmejkera, a lopta se tada spušta do Petruševa koji zakucava posle trka iz ćoška.

Ta energija čitavog tima ne može da se poredi sa onom koja je bila pod palicom Vlade Jovanovića, defanzivni pritisak je znatno jači i konstantan, a iz toga crveno-beli dolaze do relativno lakih poena. Treba skinuti kapu Ivanoviću i što je to uradio sa ekipom koju nije sam selektirao, već je samo unapredio tim koji je do tog momenta imao 1-6 u Evroligi.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Izmene u napadačkom setu i zategnuta odbrana došle su na naplatu uz trenerske minijature.

Iako ih ima mnogo prilikom vođenja utakmice, jedna se istakla na samom kraju protiv Partizana. Željko Obradović je tražio minut odmora i pomalo promenio petorku. Ivanović je mudro sačekao da na teren izađu igrači Partizana, a onda je on tražio još jedan tajm-aut.

Uradio je to da bi promenio petorku i prilagodio je onoj koju je na teren izveo trener Partizan. Zvezda je uspela da odbrani poslednji napad i da dođe do trijumfa, a ovaj potez Ivanovića je prošao pomalo neopaženo.

BONUS VIDEO Poslednja tri minuta evroligaškog večitog derbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar