Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Vratimo se na početak sezone 2023/2024. Crvena zvezda je u julu na skupštini proglasila da je cilj osvajanje sva četiri trofeja, što znači i plasman na Fajnal-for Evrolige, a Partizan je govorio o tome da su ambicije najveće moguće i da su sačuvani nosioci igre.

Brzo, baš brzo je proletelo vreme, a nikada skupji timovi Crvene zvezde i Partizana sada izgledaju lošije na tabeli Evrolige nego prošle sezone. Nije samo to, već se i u ABA ligi sokole Split ili Budućnost protiv večitih rivala.

PROČITAJTE JOŠ

U Podgorici je Zvezda demolirana sa 84:62, a Partizan je doživeo bolan šamar usred Beograda od Splita sa 74:67. Svi ovi rezultati bi mogli da dovedu do toga da polufinale ABA lige bude zapravo odigrano u potpunosti u Beogradu, jer bi mogao da donese večiti derbi. Taj scenario je delovalo neverovatno kada smo na početku sezone videli sastave timova, ali… Cedevita Olimpija koja 15 kola nije uspela da slavi u Evrokupu, u međuvremenu je uspela da savlada dva evroligaša – Zvezdu i Partizan.

Došlo se do situacije da Željko Obradović crveni pred ljudima u Areni zbog načina na koji su igrali njegovi igrači. Nije problem poraz, već način na koji se do njega došlo. Partizan je sada već šest puta kapitulirao u ABA ligi i već ima četiri poraza u nizu u svim takmičenjima.

„Igrali su neuporedivo bolje od nas, apsolutno su zaslužili da pobede. Što se nas tiče, verovatno prva stvar koju moram da uradim je da se izvinim svim ljudima koji su došli i koji su gledali ovakvo neverovatno loše izdanje i kad ekipa izgleda ovako kako izgleda, onda trener treba da se zapita i da preuzme odogovornost, ja ću je preuzeti“, rekao je Obradović.

Foto: TANJUG/MARKO ÐOKOVIC

Pojasnio je zbog čega protiv Splita nisu igrali nosioci Kevin Panter i Pi Džej Doužer.

„Znali smo da ispred nas ima i iza nas serija utakmica i razmišljao sam da je prilika da se odmore dva igrača. Kevin koji je u velikoj minutaži i Pi Džej koji ima taj problem s nogom i zbog toga sam ih sklonio, plus Trifunović koji je u procesu da se utvrdi što mu je pozlilo na putu pre neki dan. Još jednom zaista izvinjenje svim navijačima Partizana što su imali priliku da gledaju ovakvo izdanje tima. Velika sramota i osećam veliku bruku i sramotu“, dodao je Obradović.

Klub koji je sanjao o tome da u Berlinu ispiše nove sjajne stranice bogate istorije, došao je do toga da mu bride obrazi od Splita. Mnogi će reći da su oba tima oborila formu i da se čuvaju za Kup Radivoja Koraća, što verovatno i jeste slučaj, ali to ne znači da bi trebalo stavljati Obradovića u situaciju da se izvinjava jer ga je sramota. Najtrofejniji evropski trener ikada ne može da veruje šta je gledao.

I tu imamo i slučaj Zvezde koja je prosto demolirana u Podgorici. Najavljivala je napad na tron Evrope, a onda su porazi od Albe i Asvela u gostima, i neki neočekivani na domaćem terenu učinili da se mnogi zapitaju koliko je to bilo realno.

Crveno-beli su pokrenuli lavinu smena trenera u Evroligi, Duško Ivanović je dobio otkaz i preuzeo je Baskoniju koja je u Beogradu možda i konačno zapečatila nade crveno-belih da mogu do 10. mesta i plej-ina. Teorija i dalje postoji, ali…

I sada se logično postavlja pitanje kako se do ovog došlo. I dok se čini da je u Partizanu najkritičniji voljni momenat, u Zvezdi je upitan sam kvalitet pojačanja. Izbor je problematičan, jer je Šabaz Nejpir pikiran za prvu zvezdu, a on je „pucao u kolena“ Zvezdi. Onda je rađena doselekcija koju najbolje opisuju dve reči – Fredi Gilespi.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Zvezda je pokušala da izgura sezonu sa veteranom Milošem Teodosićem (najbolji igrač ekipe), Nemanjom Nedovićem koji je uvek jedan meč daleko od povrede ili nekog rekorda, ali i Džoelom Bolombojem koji je niotkuda postao sila u reketu i odlučio da produži ugovor.

Zvezda i Partizan moraju da se zapitaju da li je propuštena velika šansa ili bi nadljudskim naporima mogli do kraja da spasu sezonu u Evroligi.

Uostalom, sada kada se sve otvorenije priča o mnogim promenama u Evroligi (pre svega učesnika), ostaje pitanje da li će ABA liga dati više od jednog učesnika. Ukoliko bude u elitu išao samo osvajač ABA lige, dueli Zvezde i Partizana će biti pod utoliko većim nabojem. A u ABA ligi se za razliku od Evrolige dešavaju incidenti, jer ih dozvoljavaju.

Sve ovo čini da će poslednjih nekoliko kola ligaškog dela ABA lige doneti krajnje neočekivanu dramu. Sve ovo znači da će na kraju sezone kada se bude podvukla crta, pa, biti mnogo neugodnih pitanja.

BONUS VIDEO Najboljih 10 poteza utakmice Virtus – Partizan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar