Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Bajern iz Minhena 78:72 u petom kolu Evrolige i upisali prvi trijumf u novoj sezoni.

Crveno-beli su dočekali debi Nemanje Nedovića, videli su fantastičnu partiju Luke Vildoze, mada u nastavku sezone moraju da se nadaju boljoj odbrani i manjim oscilacijama.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda je u tokom meča u Pioniru, posebno u prvom poluvremenu bila i „Doktor Džekil i Mister Hajd“.

Drugo poluvreme bilo je tvrdo, gde su igrači srpskog tima ređali izgubljene lopte, pa onda tek nekim pojedinačnim rešenjima Vildoze i Nedovića teško zarađivali poene.

Bajern je za to vreme imao nekolicinu svojih raspoloženih igrača u Kasijusu Vinstonu i Elijasu Herisu. Od njih je zavisila većina rešenja i poena nemačkog kluba, kod prvog u šutu, kod drugog u „zidanju“ ispod koša.

Tek pred kraj im se pridružio i Vladimir Lučić, koji je u završnici uneo neizvesnost i spustio Bajern na -4 minut i po pred kraj, ali je Zvezda uspela da se odbrani i pobedi.

Vildoza je ubacio 20 poena i imao je po šest skokova i asistencija, Ben Bentil i Ognjen Dobrić su imali po 12 poena, a povratnik Nemanja Nedović je ubacio 11. Bentil je imao i 13 skokova. Hasan Martin je bio solidan pošto je uz devet poena imao i sedam skokova.

U timu Bajerna je Vinston postigao 18 poena, Vladimir Lučić je ubacio 12, Elijas Heris deset, a ostali manje od toga. Ognjen Jaramaz je ubacio četiri poena.

Prva četvrtina je napadačka rapsodija crveno-belih, mada je Bajern od starta pokušavao da igra presing po celom terenu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Timu Andree Trinkijerija se to nije isplatilo, pošto su Ben Bentil i Ognjen Dobrić u uvodnim napadima ubacili dve trojke.

Zvezda se od početka odlepila, ali je rano počeo da se vidi i nedostatak koji će doći na naplatu u drugoj deonici.

Tražila su se uglavnom rešenja u šutu spolja, ona u reketu su bila problematična.

Stefan Marković u organizaciji igre nije pravio razliku, ali je u odbrani iznudio nesportsku ličnu Nika Vajler-Baba u prva četiri minuta.

Vajler-Bab ga je u prodoru ošamario, Marković je pao na parket, a Zvezda se odlepila na 12:5 posle koševa Luke Mitrovića i Ognjena Dobrića.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ovakav početak je dao vetar u leđa igračima Vladimira Jovanovića, posebno kada je konce igre preuzeo Luka Vildoza.

On je posle druge trojke Bentila, prvo iz finte ubacio teško polaganje, onda je pored dvojice asistirao Hasanu Martinu za snažno zakucavanje i naposletku dao trojku.

Zvezda je igrala kao u transu i za sedam minuta je ubacila 23 poena, a primila osam.

Problem je što je do kraja imala određene prazne periode, pa je Bajern na isteku desetog minuta zaostajao – 28:17.

Drugih deset minuta je ono što će Zvezda hteti da zaboravi. Iznuđeni šutevi za tri poena, užasna organizacija igre Nikole Ivanovića i Stefana Markovića koji su u tandemu bili na parketu, približili su Bajern.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ako se na to doda uvodna serija Elijasa Herisa i raspucani Kasijus Vinston, onda se dolazi do razloga zašto je Bajern preokrenuo i poveo u drugom periodu.

Vinston je ubacio trojku za 36:34, što je bilo signal za buđenje Vildoze, koji je uz Nemanju Nedovića dao po jednu dalekometnu trojku i vratio prednost Zvezdi posle 20 minuta – 44:43.

Drugo poluvreme počelo je bombastičnim zakucavanjem Džona Holanda koji je trojicu igrača uneo u koš iz prodora i posterizovao ih.

Nažalost, Vildoza je potom ukrao, pa izgubio loptu, Marković i Petrušev se nisu razumeli, a Nik Vajler-Bab je ubacio trojku za egal 48:48.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Čak četiri lopte je Zvezda bezveze prodala u uvodna četiri minuta nastavka, dok se sa tribina čula bučna pesma njenih navijača.

Jaki faulovi, mučenje u napadu i pogoci Vildoze sa linije penala uz teško izboren faul iz prodora, obeležili su pet, šest minuta treće četvrtine posle kucanja Holanda.

Zvezda je imala tri poena viška, a onda je Nedović ubacio šut s poludistance, pre nego je sa Petruševim i Lazarevićem odlepio svoj tim na 55:48.

Međutim, kako došlo, tako i otišlo pošto je Kori Volden nanizao pet poena, a Vajler-Bab je trojkom poravnao rezultat na 56:56.

Foto: Starsport

Vildoza je nakon toga ubacio tešku trojku, nadovezao se na to i Ben Bentil solo akcijom i šutem pogođenim „na silu“ za novih plus pet u korist domaćih.

„Faktor Vildoza“ pojavio se i u završnim sekundama treće deonice kada je „cepio“ još jednu trojku za 65:57 pred poslednjih deset minuta.

Na startu četvrte četvrtine Zvezda je izbegla nekoliko „metaka“ spolja, a Dobrić je te promašaje kaznio trojkom iz ćoška za +11 i delirijum u Pioniru.

Proigrao i je Petrušev u narednim napadima Zvezde, pa je nadomestio trojku Vladimira Lučića.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Nalet u napadu značio je i bolju odbranu, pa je Bajern u nekoliko navrata tek u poslednjim sekundama tražio iznuđena rešenja i šuteve, dok je Ben Bentil sve skupljao pod svojim obručem.

Ipak, Marković je napravio grešku i faul na šutu Vinstona za tri poena, pa je Bajern praktično ni iz čega prišao na sedam poena zaostatka, četiri minuta pre kraja, 72:65.

Lučić je pogađao slobodna bacanja u završnici, bio je precizan i uz faul, te je nemački tim imao samo četiri poena zaostatka 76:72 iako je do kraja ostalo osamdesetak sekundi.

Nedović je ubrzo dobio faul i ubacio je dva penala, a posle još nekoliko konfuznih akcija i promašaja na obe strane, Zvezda je završila posao.


Evroliga, 5. kolo:

Crvena zvezda – Bajern 78:72

Anadolu Efes – Fenerbahče 79:88

Asvel – Baskonija 87:61

Barselona – Olimpija Milano 74:56

Četvrtak:

Olimpijakos – Monako 74:81

Makabi – Panatinaikos 85:74

Partizan – Žalgiris 87:76

Valensija – Alba Berlin 87:73

Real Madrid – Virtus 92:95


Standings provided by Sofascore


Crvena zvezda – Bajern Minhen 78:72 (28:17, 16:26, 21:14, 13:15)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd; Sudije: Sreten Radović, Gitis Vilijus, Are Haliko

Crvena zvezda: Holand 2, Vildoza 20, Nedović 11, Lazarević 4, Mitrović 2, Lazić 0, Martin 9, Dobrić 12, Ivanović 0, Marković 0, Petrušev 6, Bentil 12; Trener: Vladimir Jovanović.

Bajern Minhen: Vinston 18, Volden 6, Obst 0, Jaramaz 4, Lučić 12, Vajler-Bab 6, Cipser 6, Rubit 8, Vimberg 0, Gilespi 2, Bonga 0, Heris 10; Trener: Andrea Trinkijeri.