Košarkaši Crvene zvezde pobedili su berlinsku Albu 85:71 u meču 14. kola Evrolige na svom parketu u Beogradskoj areni.

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

Zvezda je prekinula niz loših rezultata i prebolela poraze na gostovanjima Valensiji i Baskoniji iz prošle nedelje tako što je u svojim redovima imala strašno raspoložene Nemanju Nedovića i Rokasa Giedraitisa.

PROČITAJTE JOŠ;

Prvi je dirigovao, drugi pogađao sve živo, a skupa sa Milošem Teodosićem su pravili pakao od života odbrani Albe.

Međutim, tek je u četvrtoj četvrtini Dejan Davidovac stavio tačku na „i“ u ovom meču u kom je sa tri trojke u četiri napada, sredinom poslednjeg perioda potpuno dotukao Albu i odveo Zvezdu do +20 i pete pobede u Evroligi ove sezone.

Najefikasniji kod pobednika bili su Nedović sa 20 i Giedraitis sa 19 poena, pratio ih je Teodosić sa 12, ali i Davidovac sa 10. U Albi je Luis Olinde imao 13 poena, Johanes Timan 12, a Jani Vecel deset.

Bolomboj je otvorio meč egzekucijom za dva, Zvezdi je reket bio u sredini malo bušan, pa je to koristio Vecel, dok je Nedović na drugoj strani tražio svoj šut.

Crvena Zvezda vs Alba Berlin Foto:David Damnjanovic/Starsport.rs

Prvo je izblokiran, potom je promašio za tri, a u trenutku kada je pogodio svoju prvu trojku, Zvezda je otišla na 7:4.

Kad je Nemanja dao svoju drugu trojku, Zvezda je otišla na 14:11 sredinom prvog perioda, a nijedna od ekipa nije briljirala.

Bilo je evidentno da Zvezda, za razliku od nekih prethodnih mečeva ima bar nešto čvršći pristup u odbrani, na šta je svakako bila prinuđena jer je igrala pred svojim navijačima i protiv najgoreg tima Evrolige u kom je od samopouzdanja od starta pucao Johanes Timan.

Ubacio je trojku i on, pa onda i poluhorog i teško je bilo zaustaviti ga u toj prvoj četvrtini u kojoj je i Miloš Teodosić dao trojku za 21:18.

Crvena Zvezda vs Alba Berlin Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Teo je potom asistirao za zakucavanje Giedraitisa, pa u kontri posle ukradene lopte otišao do obruča. Da nije izgubio loptu u poslednjem napadu u prvoj četvrtini i da iz tog napada Luis Olinde nije ubacio dva jeftina poena, Zvezda bi imala pet poena viška, ovako je bilo 25:22.

Giedraitis je drugu deonicu otvorio promašenim horogom, a Teodosić je nastavio gde je stao – pocepao je mrežicu trojkom, pa dodavanjem za kucanje Tobija zbunio celu odbranu Albe.

Zvezda je otišla na 33:24 i baš tada je dozvolila seriju rivala. Delou je preko Teodosića ubacio trojku, pa onda Bin dvojku, a Nemci su za dva minuta minus od devet poena sveli na poen zaostatka 35:34.

Giedraitis je trojkom na četiri minuta pre kraja dao svom timu malo prostora za disanje, ali je bilo jasno da če skok morati da radi bolje i da se lopte ne smeju olako gubiti.

Crvena Zvezda vs Alba Berlin Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Iz ovakvih situacija su Proćida i ostali igrači Albe profitirali i održavali priključak sve dok Nedović i Giedraitis nisu ispogađali šuteve koji su im u ovoj utakmici išli od starta za 47:38.

Ta razlika će ostati i na poluvremenu posle konfuzne završnice prvih 20 minuta u kojima je Zvezda ubacila protivniku 51 poen, onoliko koliko je u nekim prethodnim mečevima i sama primala.

Nedović je na startu drugog poluvremena ubacio lep šut za dva, pa onda još jedan, dok je Giedraitis na isteku napada produžio tu seriju Zvezde na 6:0.

Alba je bila prinuđena da udvaja Nedovića, što je stvaralo prostor za ostale i opterećivalo je odbranu Nemaca faulovima. Domaćin je posle tri minuta drugog poluvremena vodio sa 59:42, jer je višak stvoren udvajanjem Nedovića završen poenima Giedraitisa na obruču.

Nemački tim se malo približio koševima Deloua i Olindea, da bi trojke Giedraitisa za 66:50 digla Arenu na noge.

Crvena Zvezda vs Alba Berlin Foto:David Damnjanovic/Starsport.rs

Sudije su ubrzo ubile ritam utakmice prekidom zbog Teodosićevog faula u kontri Albe. Prva odluka je bila da je nesportska lična. Zatim se gledalo da li će biti slobodnih bacanja i na kraju je prekršaj ostao običan.

Nejpir je promašio jednu trojku, Proćida ju je pogodio u dresu Albe, a do izmaka treće četvrtine viđeno je više slobodnih bacanja i poeni Nejpira na obruču. Posle svega je Zvezda imala uverljivih 71:53, uz samo 11 primljenih poena u trećem periodu.

Crveno-beli četiri minuta u poslednjoj deonici nisu mogli da ubace ništa u obruč Albe. Šabaz Nejpir je u tom periodu promašio zicer i trojku, ali je odbrana bila dovoljno dobra da ne dozvoli Albi više od četiri poena, pa razlika nije bila toliko okrnjena i iznosila je 73:57 posle slobodnih bacanja Teodosića.

Međutim, onda je Davidovac na asistenciju Tea pogodio bitnu trojku pet minuta pre kraja meča i odmah zatim iznudio Tomasov faul u napadu i ubrzo je dao još jednu „bombu“ spolja.

Nije se tu zaustavio, pa je iz četiri napada postigao i treću trojku za 82:62, što je na četiri minuta pre kraja bila nedostižna prednost za Nemce i meč je završen ubedljivo u korist srpskog tima koji sad ima skor od pet pobeda i devet poraza.

Evroliga – 14. kolo:

Četvrtak:

Crvena zvezda – Alba 85:71

Žalgiris – Partizan 83:95

Makabi Tel Aviv – Anadolu Efes 95:86

Baskonija – Virtus Bolonja 81:91

Real Madrid – Bajern Minhen 88:73

Asvel – Panatinaikos 81:89

Petak:

18.45 Fenerbahče – Monako

20.15 Olimpijakos – Valensija

20.30 Barselona – Olimpija Milano

Standings provided by Sofascore

Crvena zvezda – Alba 85:71 (25:22, 26:20, 20:11, 14:18)

Dvorana: Beogradska arena; Sudije: Fernando Roha, Karlos Peruga, Marčin Kovalski;

Crvena zvezda: Nedović 20, Teodosić 12, Bolomboj 5, Mitrović 6, Simonović 0, Davidovac 10, Jago 2, Lazić 0, Giedraitis 19, Tobi 2, Nejpir 9; Trener: Janis Sferopulos;

Alba: Timan 12, Olinde 13, Braun 8, Proćida 9, Spanjolo 0, Šnajder 4, Delou 5, Bin 4, Nikić 0, Matisek 0, Vecel 10; Trener: Izrael Gonzalez;


Crvena zvezda - Alba 85:71 (25:22, 26:20, 20:11, 14:18)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar