Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Mogu li "večiti" do iznenađenja?

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde imaće veoma teške izazove u sedmom kolu Evrolige, pošto će poprilično osakaćeni povredama i izostancima putovati na gostovanja timovima iz evropskog vrha.

PROČITAJTE JOŠ:

Crno-beli će u četvrtak od 20 sati igrati u Pireju protiv Olimpijkosa, koji je nakon perfektnog otvaranja sezone malo popustio i sada ima skor 4-2 u elitnom takmičenju.

Trener Željko Obradović suočava se sa velikim kadrovskim problemima, pošto je nekoliko igrača na listi povređenih, dok su dvojica trenutno sa reprezentacijom Srbije zbog reprezentativnog prozora u kom naša selekcije igra protiv Velike Britanije i Turske.

Partizan na meču sa Olimpijakosom neće moći da računa na Danila Anđušića i Uroša Trifunovića, koji su trenutno na raspolaganju selektoru Svetislavu Pešiću, a i u crno-belom dresu su imali najveću minutažu kada je reč o domaćim igračima.

Osim njih dvojice neće biti ni Dantea Egzuma i Balše Koprivice, koji su protiv Panatinaikosa doživeli povrede i sada im predstoji nešto duži period oporavka. Od ranije su povređeni i Aleksa Avramović i Alen Smailagić, pa Obradović na raspolaganju ima devet igrača. Među njima se nalaze: Kevin Panter, Jam Madar, Džejms Naneli, Janis Papapetru (i dalje nesiguran), Matijas Lesor, Zek Ledej, Tristan Vukčević, Gregor Glas i Đorđije Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Partizan je trenutno u seriji od šest pobeda, od kojih su tri bile u Evroligi. U nizu su padali Virtus, Žalgiris i Panatinaikos, ali se sada duel sa Olimpijakosom može okarakterisati i kao „nemoguća misija“.

Pokazali su crno-beli da su veoma ozbiljna ekipa u Evroligi, a do sada su uglavnom prednjačili stranci poput Lesora, Ledeja i Pantera. Ni sada ne bi trebalo da bude drugačije, ali bi na naplatu mogao da dođe i umor, poštu su sva trojica spomenutih imali veliku minutažu u proteklom periodu, pored već poznatog zgusnutog rasporeda utakmice.

Partizan je trenutno drugi najefikasniji tim Evrolige (iza Baskonije), a prema naprednim statistika je prvi po napadačkom rejtingu. Međutim, crno-beli asistiraju za samo 48 odsto poena po utakmici po čemu su najlošiji u Evroligi. Primera radi Olimpijakos asistira u 68% slučajeva.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Zbog dobrog napada ume da ispašta odbrana, pa je Partizan među lošijim timovima kada je reč o tom segmentu igre. Najveći uzrok toga je veliki broj dozvoljenih šuteva za tri poena protovnika, kao i mnogo faulova za slobodna bacanja.

Olimpijakos je uprkos dva vezana poraza u Evroligi i dalje jedan od favorita za sam vrh tabele, a oba neuspeha su došla u neizvesnim završnicama protiv Monaka i Valensija. Grčki tim i dalje nema poraz u prvenstvu, a najveća pretnja po crno-bele biće Kostas Slukas i Saša Vezenkov, koji je za sada jedan od glavnih kandidata za MVP nagradu.

Što se tiče Crvene zvezde, ona u četvrtak od 18 sati igra u Turskoj protiv Fenerbahčea, koji je trenutno na čelu tabele sa pet pobeda i samo jednim porazom.

Crveno-beli baš kao i Partizan imaju probleme sa izostancima, s tim da je njihov roster u ovoj sezoni malo veći, pa bi „rupe“ mogle da se „pokrpe“. Ognjen Dobrić i Luka Mitrović su sa reprezentacijom, dok su pod velikim znakom pitanja nastupi Stefana Markovića, Branka Lazića i Miroslava Raduljice koji su prethodnih dana imali problema sa virusom.

Zvezda je doživela dva neuspeha zaredom, a poslednji je bio posebno bolan, jer je doživljen od Zadra u ABA ligi za vikend. Hrvatska ekipa je slavila sa 98:96 u sredi Pionira, te trener Vladimir Jovanović više nema puno poverenje navijača.

Foto: Starsport

„Ono što moramo da uradimo protiv Fenerbahčea je energetski maksimum, da donosimo pametnija rešenja. Igraju atipično sa dve velike petice, dosta preuzimaju, teraju vas na ekstra pas. Sve to znamo, pripremali smo, ali sve to treba da sprovedemo i u delo. Raspored nije lak, ali sve smo to znali, nadali smo da ćemo možda dobiti neku od tih utakmica, iako ni u jednoj nismo bili favoriti. To nije problem, problemi su druge prirode, nismo imali Nedovića, Vildoza je došao kasnije, mučile su nas povrede, igrali smo bez cele spoljne linije protiv Panatinaikos Mnogo toga što nas je sprečavalo da napredujemo. Mi smo praktično krenuli sa pripremama ponovo pre 7 dana“, istakao je Jovanović.

Jedini koji konstantno igra dobro od početka sezone je Ben Bentil, a svi očekuju da proradi i spoljni tandem Vildoza-Nedović. Međutim, Jovanović je do sada mnogo kombinovao i menjao petorke, te nije pronašao pravi recept za uspeh, pogotovo u Evroligi gde ima tek jednu pobedu u šest mečeva.

Zvezda je u protekle tri godine umela da iznenadi Fenerbahče, ali sada je situacija nešto teža i drugačija. Turski šampion je od početka sezone izgubio samo jedan meč i to od Barselone u neizvesnoj završnici, te je jasno pokazao da puca na sam vrh ove sezone.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Svesni smo greške i poraza od Zadra, popričali smo između nas i idemo dalje. Očekujem reakciju protiv Fenerbahčea, ekipe koja igra najbolju košarku na početku sezone. Ne ide nam na ruku raspored od početka lige, ali šta je tu, nema plakanja idemo tamo da se borimo za što bolji rezultat. Jedna pobeda na strani bi nam značila na strani protiv ovakvog protivnika, ali to ne sme da bude opterećenje, moramo da ispravimo greške koje smo pravili u prethodnom periodu, tu ne mislim samo na Zadar ta utakmica je samo bila kulminacija svega toga, idemo da odigramo dobru utakmicu, da ostanemo da se držimo zajedno i samo pozitivno razmišljamo jer to je jedini izlaz iz ovoga“ rekao je Nedović.

Za Fenerbahče igraju i bivši košarkaši Zvezde Marko Gudurić i Nemanja Bjelica. Srpski bek je u dobroj formi i na poslednja dva meča u eliti je bio dvocifren, dok je Bjelica i dalje na poštedi zbog povrede lista koju je doživeo tokom leta.

Zvezdi je definitivno potrebno jedno iznenađenje koje bi moglo da preokrene sezonu i zaustavi kola koja su rano krenula nizbrdo.

BONUS VIDEO Otpao deo plafona na meču Zvezda – Efes, zamalo pao na igrača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar