Vasilije Micić
Vasilije Micić Foto: Ina Fassbender / AFP / Profimedia

Utakmicom između Monaka i Panatinaikosa u četvrtak od 19.00 zvanično će početi nova sezona Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ

Ove godine će se 18 timova boriti za titulu prvaka Evrope, a Srbiju i ceo region će predstavljati Crvena zvezda kao pobednik ABA lige.

Jedini srpski trener ove sezone u najelitnijem takmičenju biće Aleksandar Đorđević koji nastavlja tradiciju srpskih trenera u Fenerbahčeu.

Ako ne računamo 10 srpskih košarkaša koji će nositi dres Crvene zvezde, u Evroligi ćemo imati ukupno 12 igrača iz Srbije.

Sve oči će biti uprte u Vasilija Micića koji će predvoditi Efes u pokušaju da odbrane titulu prvaka Evrope. Micić je odigrao sezonu karijere u kojoj je osim osvajanja Evrolige, osvojio MVP nagradu za najboljeg igrača u sezoni, kao i nagradu za najboljeg igrača fajnal fora.

I ove godine će sa najvišim ambicijama krenuti u evropski pohod, s obzirom na to da turski tim i sada ulazi kao jedan od glavnih favorita za titulu.

Prošle sezone je beležio 16.7 poena i 4.9 asistencija, dok je na dve utakmice fajnal fora postizao 25 poena i 5.5 asistencija u proseku.

Njemu će društvo u Efesu ove godine praviti i Filip Petrušev. Talentovani centar je izabran na NBA draftu od strane Filadelfije Seventisiksersa, ali je zbog velike konkurencije u reketu, odlučeno da provede neko vreme u Evropi.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Efes nije čekao i iskoristio je priliku da mu pruži šansu, a tokom priprema je pokazao da može da igra i na najvišem nivou Evrolige. Ako uzmemo u obzir da je turski tim imao problem sa povredama visokih igrača i uz dobre igre na pripremama, možemo očekivati da Petrušev dobije veliku priliku na startu sezone.

Ovo će ujedno biti i njegov debi u Evroligi i uopšte u evrokupovima, pa sa nestrpljenjem čekamo njegove nastupe ove sezone.

Jedan od najvećih rivala Efesu će i ove sezone će biti CSKA za koji će posle dužeg odsustva zbog povrede ponovo zaigrati Nikola Milutinov.

Srpski centar je do trenutka povrede igrao sjajno i osvajao MVP priznanja kola i meseca. Prosečan indeks korisnosti mu je bio veći od Micićevog koji je proglašen za najboljeg igrača sezone što dovoljno govori o njegovim igrama.

Ukoliko uhvati pravu formu, CSKA će unutar svojih redova dobiti ogromno pojačanje.

Najbrojnija srpska kolonija će ove godine biti u Bajernu. Jedan od glavnih igrača ekipe Andree Trinkijerija je srpski reprezentativac Vladimir Lučić koji iza sebe ima verovatno najbolju sezonu u karijeri. On je sa Bajernom bio na korak od završnog turnira, ali je Armani bio bolji posle neizvesne serije od pet mečeva.

Lučić je beležio 13.6 poena i 4.8 skokova uz prosečan indeks od 17.8

Ove godine će mu društvo praviti i Ognjen Jaramaz koji je posle nekoliko sezona u Partizanu odlučio da zaigra i u Evroligi. Jedan od glavnih faktora za odluku je sigurno bio i Trinkijeri, sa kojim je Jaramaz imao izvrsnu saradnju i odigrao jednu od najboljih sezona, koju je nesrećno prekinula pandemija koronavirusa.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Bajern misli i na budućnost pa je u prvi tim prekomandovan i Aleksa Vučetić, talentovani bek koji je igrao u mlađim kategorijama kluba iz Minhena. Veliko je pitanje da li će uopšte dobiti neki minut u Evroligi, i da je veća verovatnoća da šansu dobije na domaćoj sceni, ali će svakako biti na raspolaganju Trinkijeriju.

Osim Aleksandra Đorđevića na klupi, u Fenerbahčeu ćemo gledati još jednog reprezentativca Srbije. Marko Gudurić će i ove godine nositi dres istanbulskog giganta, a očekivanja od njega su velika. Učinak od 12.2 poena i nešto preko dva skoka i asistencije u proseku, nagoveštaju da bi srpski as ove sezone mogao potpuno da eksplodira.

Veliki problemi sa povredama isekli su karijeru Nemanja Nedovića prethodnih godina, ali je reprezentativni bek svaki put kada bi bio zdrav pokazivao da može da igra elitnu košarku u Evroligi.

Prošle sezone je imao prosek od 16 poena uz 37 posto šuta za tri, ali je odigrao ukupno 25 mečeva, malo  više od polovine ligaškog dela. Te brojke jasno pokazuju da u njemu Panatinaikos ima elitnog napadača i ključ će biti u zdravstvenom bilansu.

Vanja Marinković će od ove sezone igrati u novom klubu. Baskonija je novi izazov za beka koji je u Valensiji igrao sa dosta oscilacija. Na 27 mečeva prošle ogodine je imao 6.3 poena uz skromne procente za tri uz solidnu minutažu.

Nije sjajno krenuo ni ovu sezonu jer je u tri prvenstvene utakmice ubacio 2.7 poena uz 10 posto za tri na skoro 20 minuta po utakmici, ali treba verovati da će kada se adaptira zaigrati bolje, a za sada prilike i minuta ne manjka.

Velika očekivanja ove sezone bie na leđima talentovanog centra Reala Tristana Vukčevića. Igrao je samo tri meča u Evroligi prethodne sezone, ali je u španskom prvenstvu u završnici pokazao da će ove godine na njega moći ozbiljno da se računa.

foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Dvojica srpskih košarkaša se posle pauze vraćaju u Evroligu.

Stefan Peno će sa Albom ove godine vratiti u Evroligu posle godinu dana pauze. Prethodnu godinu je proveo na pozajmici u Rasta Vehti i želi da se ove sezone nametne i zaradi poverenje u preostale dve godine ugovora.

Konačno, u Evroligu se vraća i Danilo Anđušić posle vrhunske sezone u Evrokupu. On je sa Monakom osvojio pehar, a uz to je rešetao redom rivale sa prosekom od 17.4 poena po meču.

Navijači u Srbiji će svakako imati čemu da se raduju i da uživaju u ovogodišnjem izdanju Evrolige.

BONUS VIDEO  Dino Rađa o Dudi Ivkoviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar