Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Poruke podrške za Novaka Đokovića stizale su sa svih krajeva sveta, ali jedan od onih koji je prvi otvoreno stao uz Srbina bio je američki teniser Tenis Sandgren.

Ono što najpre spaja Sandgrena i Đokovića je činjenica da su obojica nevakcinisani. Oni su dvojica od trojice nevakcinisanih tenisera koji se nalaze u prvih 100 na ATP listi.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što ih razlikuje je činjenica da je Đoković pokušao da se bori protiv politike i australijskih političara, dok je Sandgren bojkotovao put na Australijan open. Međutim, to ga nije sprečilo da digne glas zbog, može se slobodno reći, sramnog ophođenja australijskih vlasti prema Novaku.

U medijima se najpre pojavila informacija da je Sandgren protiv toga što je Novak prvobitno dobio medicinsko izuzeće, ali je Amerikanac to osporio, uz komentar da se nada da će Srbin osvojiti jubilarnu desetu titulu u Melburnu.

„Kakva tvrdnja? Je***o sr***e i mamac za klikove. Nadam se da će pobediti“, napisao je 4. januara Sandgren uz osvrt na pisanje stranih medija.

Nakon svih komplikacija i nedaća koje su se dogodile u vezi Novakove vize, Sandgren je samo još jače zastupao svoje stavove. Ubrzo je postao omiljen u Srbiji, a prema njegovim rečima nikada nije imao više pratilaca koji su zvali Luka. Iako je to široko rasprostranjeno ime, pre svega je vezano za ove prostore, pa su Luke postale zaslužne za popularizaciju Amerikanca u Srbiji.

Iako se sa Novakom sastao četiri puta i sva četiri puta izgubio, američki teniser se nije zaustavljao. Svakodnevno je delio informacije o broju zaraženih koronavirusom u Australiji, kao i sve kontradiktorne odluke i postupke tamošnjih vlasti.

Delio je mišljenje mnogih da je sve u vezi sa Đokovićem isključivo politička odluka, a istakao je i da Australija ne zaslužuje da bude domaćin grend slema nakon ovog skandala.

Pratio je dešavanja iz dana u dan, a sa pratiocima je delio mišljenje, koje nijednog trenutka nije dovodio u pitanje, čak ni nakon konačne odluke suda. Isticao je kako je odnos prema Đokoviću bio ponižavajuć, te kako bi voleo da je na Australijan openu samo iz razloga kako bi se povukao sa turnira.

„Voleo bih da sam tamo samo da bih mogao da se povučem. Pretpostavljam da je solidarnost kul samo kada je u pitanju ček“, napisao je Sandgren.

Njegove poruke još više dobijaju na značaju kada se zna da mnogi aktivni teniseri nisu smeli da iskažu stav, a kamoli da urade nešto konkretno povodom ovog slučaja.

Neki su situaciju komentarisali tek nakon početka turnira, kada je sve već bilo gotovo. I da, istina je, možda se ne bi ništa promenilo i da su ranije nešto rekli kao Sandgren, ali svakako bi iskazali solidarnost, koju je Novak svojim dugogodišnjim delanjem definitivno zaslužio.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

Ubrzo nakon početka prvog Grend slema u sezoni, oglasili su se i Vimbldon i Rolan Garos, sa informacijama da nevakcinisani neće imati pravo nastupa ni u Londonu, odnosno Parizu.

Ostaje da se vidi kakve će odluke sada doneti Tenis i Novak, pošto im se i karijere dovode u pitanje.

Đoković nije siguran na prvom mestu, jer ukoliko Medvedev ili Zverev osvoje titulu u Australiji preuzeće prvo mesto na ATP listi, od 21. februara.

Sa druge strane, Tenis je trenutno 94. igrač sveta, a u karijeri je osvojio samo jednu titulu i to 2019. u Oklendu. Međutim, svojim postupcima „kupio“ je veliki broj Srba, a sigurno je da će i Đoković vrlo dobro zapamtiti sve ovo.

BONUS VIDEO Navijanje i podrška Novaku Đokoviću na aerodromu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar