Foto: EPA-EFE/KIKO HUESCA

Posle Australije i Francuske, nove peripetije čekaju Novaka Đokovića ukoliko bude želeo da igra na turniru u Španiji.

Posle sage sa Australijom, Rolan Garos je najavio da neće moći da igraju nevakcinisani igrači, a isto bi moglo da važi u Španiji.

Tamo su uvertira za Rolan Garos turniri u Madridu i Barseloni, a tim povodom se oglasio i španski premijer Pedro Sančes.

„Srpska teniska zvezda Novak Đoković mora da se pridržava zdravstvenih pravila Španije da bi mogao da se takmiči na Otvorenom prvenstvu u Madridu koje počinje krajem aprila“, izjavio je u ponedeljak Sančes.

Sančez je pohvalio odluku Australije da deportuje Đokovića, rekavši da „potpuno poštuje odluku australijske vlade“.

„Pravila su tu da se poštuju i niko nije iznad pravila. A ako su to pravila koja je australijska vlada odobrila, onda se ona moraju poštovati“, rekao je on.

Španija trenutno zahteva od posetilaca zemlje da pokažu dokaz o potpunoj vakcinaciji, nedavni PCR negativan test (ne stariji od 72 sata pre dolaska) ili potvrdu da su se oporavili od koronavirusa.

ATP ponizila Novaka Đokovića
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Inače, visoki vladin zvaničnik Španije je za CNN rekao da je moguće uvođenje dodatnih mera za učesnike sportskih događaja, očekuje se uvođenje testiranja na koronu na dnevnoj bazi tokom turnira, ali nije isključeno ni insistiranje na vakcinaciji.

Upravo to se dogodilo već u Parizu, prvo je najavljeno da neće biti tražena vakcina, a onda se to promenilo već početkom ove nedelje.

Francuska ministarka sporta Roksana Maračineanu je ranije najavila da će Novak moći da igra u Parizu i bez vakcinacije, u trenutku kada je zapao u probleme zbog toga u Australiji.

„On ne bi sledio iste organizacione aranžmane kao oni koji su vakcinisani. Ali on će ipak moći da se takmiči na Rolan Garosu jer to dozvoljavaju protokoli, zdravstveni balon i drugo“, rekla je ministarka početkom januara.

Dve nedelje kasnije, poručila je da je neophodna vakcina i da neće biti medicinskih izuzeća.

U Madridu bi voleli da vide Novaka, ali sada sve zavisi od budućih mera.

Gradonačelnik Madrida Hoze Luis Martinez-Almeida, smatra da bi igranje Novaka Đokovića na ovom turniru koji traje od 26. aprila do 8. maja bila velika čast.

„Niko od nas ne sumnja u svetskog broja jedan. Novak ima svoje vrline kao sportista i ako bude mogao da igra biće dočekan sa najvećim zadovoljstvom, kao najbolji na svetu“, rekao je gradonačelnik Madrida.

BONUS VIDEO Novak Đoković – čemu se sudilo u Australiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar