Novak Đoković Novak Djokovic
Novak Đoković Foto: Mike FREY / AFP / Profimedia

Novak Đoković je posle višednevne sage deportovan iz Australije, a mišljenja o čitavom slučaju su podeljen. Jedni ga brane, drugi napadaju, ali pojedinci prelaze sve granice.

Italijanski list „Korijere dela Sera“ objavio je tekst o Novaku Đokovću prepun teških reči, a prvobitan naslov je glasio „Srpski sportisti umiru u lepoti, ali Đoković može da umre na đubretu“, ali je ubrzo promenjen.

PROČITAJTE JOŠ

„Đoković, pobednik bez lepote koji sada može da izgubi sve“, je naslov u novijoj verziji, ali url je otkrio kako je glasio original.

Nikola Poro, jedan od direktora drugog milanskog dnevnika „Il Đornale“, se oglasio zbog užasnog teksta i rekao da je prvo pomislio da je u pitanju montaža.

„Da li vam se ovo čini normalnim? Kada sam pročitao ovaj naslov, na trenutak sam pomislio da je to klasični veb lažnjak. Činilo se previše čak i za jedan tabloid koji traži viralne sadržaje. Posle provere, međutim, morao sam da prihvatim gorku realnost. A i ceo tekst je napisan jednako brutalno kao i naslov. Ono što pisac Sandro Veronezi piše o Novaku Đokoviću u „Korijere dela Sera“ zaista je jeziv“ napisao je Poro.

Iako tekst počinje u afirmativnom tonu za srpski sport koji se hvali navodeći se istorija i to kako su srpski sportisti uvek težili da njihov nastup na terenu izgleda lepo i atraktivno, ubrzo se prelazi na suštinu.

Nakon što je austor pohvalio naše šahiste i stil Svetozara Gligorića uporedio sa Federerom, ostrvio se na Đokovića.

„Novak Đoković je uvek bio suprotnost. Uvek se odricao lepote, zamenjujući je neljudskom fizičkom i psihičkom čvrstoćom. Ako Federer, možda, može da kaže da ne igra protiv protivnika već protiv lopti, on je, naprotiv, uvek imao za cilj da mentalno razbije čoveka s druge strane mreže. Žetva trofeja i rekordi koje je ostvario daju mu za pravo, ali po cenu sistematskog izdavanja tradicije srpskog sporta. Sposobnost da se odupre psihofizičkom naporu učinila ga je igračem sposobnim da se održi na broju 1 svetske rang listi duže od svih ostalih. A sada je na korak od sportske smrti, hiljadu milja od lepote“, navodi se u tekstu.

Novinar ubrzo prelazi i na priču o vakcini.

„Đoković je mogao da izbegne udarac koji je dobio u 34. godini. U strahu da ne pokvari sopstveno telo puštanjem vakcine, izneo je sve najgore što čovek može da pokaže od sebe: bahatost, laž, površnost, egoizam, nepoštovanje pravila“, stoji u tekstu.

Autor se osvrnuo i na to da Novak mora da pronađe način da se iskupi, ili će da svoju karijeru završi na „smetlištu“.

BONUS VIDEO Novak Đoković – čemu se sudilo u Australiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare