Foto: Privatna arhiva

"Australija je danas jedno tužno mesto. Kod nas je već sedmi januar i slavimo Božić, ali bez mnogo osmeha jer nam pažnju odvlače tužna i sramotna dešavanja sa Novakom Đokovićem, koji praznike provodi zatvoren u hotelu".

„Sve samo da bi se australijski političari ‘oprali’ od užasa koje su nam priredili u poslednje dve godine“, priča u razgovoru za Nova.rs Milan Prokić, koji 34 godine sa suprugom živi u Australiji, a umesto o praznicima, u njihovoj kući ovih dana priča se o Novaku i tenisu – Đokovići su tema broj jedan.

PROČITAJTE JOŠ:

Odavno se problem sa vakcinacijom u Australiji ne svodi na „rat“ sa antivakserima, već je reč o velikoj nepravdi i ogromnoj mržnji koja se širi medijima i društvenim mrežama, kaže Milan.

„Morate shvatiti da u Australiji vlada haos. Naša vlast je obećala ‘normalan život ‘ ako se svi vakcinišemo. Kada je više od 92 odsto građana primilo drugu dozu, otvorili su granice i poverovali smo da je to sve i da ćemo se konačno vratiti normalnom životu. Međutim, omikron je onda počeo da se širi. Odjednom dve doze ne štite uopšte, sad nam je svima potreban buster. Zbog vakcinacije o kojoj su se tokom cele 2021. kod nas vodile rasprave, u poslednjih nekoliko nedelja Novak Đoković je u vrhu publiciteta“, priča Prokić.

Glavne teme u medijima, a posebno među Srbima u Australiji i svim Novakovim navijačima i fanovima, su da li će dobiti vizu, priča naš sagovornik iz Adelejda u Južnoj Australiji.

„I kad je konačno dobio vizu, to su iskoristili svi oni koji su besni na Federalnu Vladu i Vladu Vikorije. Optužili su vlast za ‘duple standarde ‘. Ljudi u svim vladinim službama i mnogim firmama moraju da budu vakcinisani. E sad im je Nole trn u oku. Sav bes iskalili su kroz njega, a u stvari na političare, jer bolnice su pune. Sutra ćemo možda imati i 100.000 zaraženih. Ovde vlada haos na koji Australija nije navikla. Srbi, koje poznajem su svi vakcinisani, ima nekolicina antivaksera, ali ništa više nego što ih je u generalnoj populaciji, možda pet odsto odraslih“, kaže Milan.

Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Preko Novaka političari Australije spasavaju svoju kožu jer su odgovorni za mizeriju u koju su svesno uvalili ovu zemlju, pa sad krivicu prebacuju na njega, što je nebulozno, naglašava on.

„Od vlasti narod traži da dozvole da se razvije imunitet krda. Veruje se da moramo da živimo sa kovidom, a ne da budemo neprestano zatvoreni i da provodimo vreme pod pretnjama. Na večerašnjem udarnom TV programu gostovao je bivši zamenik šefa granične policije, koji je rekao da iako se ne slaže sa Novakom što se tiče vakcinacije, državna služba koja mu je izdala vizu je napravila grešku. Ili nije trebao da dobije vizu ili su morali da zahtevaju isti papir koji mu je tražen na aerodromu u Melburnu pre izdavanja vize. Kako sati prolaze, strasti se stišavaju, a pritisak na Vladu biće sve jači jer ovde se radi samo o njihovoj koži“, objašnjava naš sagovornik.

Novaka su, ističe on, smestili u hotel u kome već tri godine živi oko 30 migranata.

„Na današnji dan, na pravoslavni Božić, digli su se aktivisti za ljudska prava, da iskoriste situaciju sa Novakom, kako bi ujedno oslobodili i ostale ljude, zatočene u ovom čemernom hotelu. Australija je trenutno jedno tužno mesto i ne znam da li je Novaku uopšte pametno da se bori za našu vizu. Federalni Sudija će u ponedeljak doneti konačnu odluku, a Novakovi advokati pripremaju prigovor za subotu. Vlada će dati odgovor u nedelju uveče, a zanimljivo je da je sudija pitao da li hotel u kome je Novak, ima teniske terene da može da vežba? Očigledno je i on – Noletov fan“, zaključuje Milan Prokić.

BONUS VIDEO – Đoković poslao emotivnu poruku: Bog sve vidi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare