Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Abul Rizvi, nekadašnji zamenik sekretara za Imigraciono odeljenje u Australiji objašnjava zbog čega su u toj zemlji napravili problem Novaku Đokoviću.

Rizvi je, pišući za portal „The Age“, obrazložio šta se desilo sa vizom za Novaka i kako je problem trebalo preduprediti.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković je u sredu stigao u Melburn i suočio se sa problemom. Zadržan je satima na aerodromu dok mu je pogranična policija češljala dokumentaciju o medicinskom izuzeću.

Ova dokumentacija se koristi za ulaz u Australiju bez potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa. Australijanci su hteli da provere tu dokumentaciju jer smatraju Đokovića protivnikom vakcinacije, ali i zbog „greške u vezi sa vizom“.

„Nikad nije trebalo da dođe do ovakve farse“, konstatuje Rizvi u svom tekstu i onda navodi da je Đoković uradio sve što je od njega zahtevano da bi se sada našao u imigracionom pritvoru.

„Dok su Teniski savez Australije i viktorijanska Vlada dali medicinsko izuzeće Đokoviću da igra na Australijan openu, zasnovano na mišljenju dva nezavisna panela medicinskih eksperata, koji primenjuju pravila australijske Tehničko-savetodavne grupe za imunizaciju, to svejedno ne odlučuje o pravu ko može da uđe u zemlju“, piše Rizvi.

To pravo pripada isključivo Odeljenju za unutrašnje poslove i australijskim pograničnim snagama. Autora čudi što nijedno od ta dva tela nije reagovalo ranije.

Imajući u vidu da je slučaj „visokog profila“, ovakva neprijatnost je trebalo da bude sprečena još na aerodromu sa strane odakle je Novak dolazio.

Foto:SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Na većim prekomorskim aerodromima odakle postoje direktni letovi za Australiju, radi i službenik Pograničnih snaga koji može da ukaže na manjkavosti u dokumentima za vizu i otkloni unapred ovakve scene.

Odeljenje za unutrašnje poslove je trebalo da pita Đokovića za vakcinalni status i za eventualno izuzeće kada se prijavljivao za vizu.

Rizvi veruje da ovo nije urađeno i da je zbog nedostatka komunikacije australijskih organa, došlo do svega ovoga. Napominje i da bi, u slučaju da je Đoković odbio da odgovori na spomenuta pitanja – viza unapred bila odbijena.

Kriterij javnog interesa 4007 u Migracionom aktu, napominje da aplikant za vizu mora da bude zdrav, odnosno da ne sme da bude u stanju koje predstavlja pretnju za javno zdravlje Australijanaca.

Novak Đoković Instagram
Foto: djokernole Instagram

Uprkos tome, Novak je regularno dobio vizu, pa je imao svako pravo da misli kako može bez otežavajućih okolnosti da uđe u tu zemlju.

Zamislite samo da se viza dodeljuje „tek tako“, pa onda desetine ljudi dođu i zadrže ih na aerodromu. Ko bi onda želeo da dođe u Australiju kad se praktično svaki put kocka ne znajući da li će u nju ući?

Abul Rizvi smatra da je ovde „zaspao“ neko iz Pograničnih snaga Australije, pa sada država može da se pozove na član 116 Migracionog akta da bi otkazao vizu Đokoviću.

On omogućava širok spektar izuzetaka pod kojima može da se otkaže viza, „pod uslovom da se nosiocu vize omogući proceduralna pravičnost“.

Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Rizvi pretpostavlja da je razlog za ukidanje vize taj što se smatra da „Đoković predstavlja rizik za zdravlje, bezbednost ili red u australijskoj zajednici“.

Pogranične snage navode da je Novak ropustio da pokaže pravu dokumentaciju pri ulasku, ali opet bismo se onda vratili na početak – takve stvari se predupređuju i o njima se razmišlja unapred.

Niko nije lud da plati avionsku kartu od hiljadu ili dve hiljade dolara, rezerviše hotel i pokrije sve režije, a da onda ne zna hoće li mu propasti sve.

Bilo kako bilo, Novakovo pitanje je sada pred sudom jer su se njegovi advokati žalili na odluku da mu se otkaže viza. I Pogranične snage i Đoković će morati da odgovore na neka teška pitanja, ali do svega nikad ne bi došlo da su Australijanci malo bolje međusobno sarađivali.

Izbegli bi da ovako ponižavaju šampiona koji je kod njih otišao da bi ispisao istoriju i na njihovom turniru i u svetu tenisa, gde i dalje planira da se domogne 21. Grend slema i postane rekorder.

BONUS VIDEO: Skup podrške Novaku Đokoviću ispred Skupštine Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare