Foto Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Crnogorska teniserka Danka Kovinić napravila je pravi podvig u drugom kolu na Australijan openu, pošto je nakon tri seta slavila protiv aktuelne šampionke US Opena Eme Radukanu.

Kovinić je slavila nakon dva i po sata borbe, a po setovima je bilo 6:4, 4:6, 6:3.

Crnogorka rođena na Cetinju ima 27 godina, nije osvojila nijednu WTA titulu u karijeri, a na grend slemovima je upravo ove sezone postavila svoj najbolji uspeh.

Trenutno je 98. igračica sveta, ali nakon turnira u Australiji može da dođe do značajnog pomaka na listi. Najbolje pozicionirana je bila 2016. godine kada je bila 46. teniserka sveta.

Danka je šest puta stizala do druge runde na grend slemovima – po dva puta u Australiji, na Rolan Garosu i US Openu. Na Vimbldonu je samo tri puta bila u glavnom žrebu, a ispadala je već u prvom kolu.

Počela je tenisom da se bavi već sa sedam godina u Herceg Novom, ali se ubrzo preselila u Beograd, gde je najviše napredovala u TK Crvena zvezda. Teniski idol joj je bila srpska teniserka Jelena Janković.

Profesionalnu karijeru započela je 2010. godine, a na svom prvom WTA turniru u Budimpešti postala je prva Crnogorka koja je stigla u četvrtfinale jednog teniskog takmičenja.

Prve pobede na grend slem turnirima upisala je 2015. godine, a iste godine igrala je finale Tjanđin opena, gde je poražena od Agnješke Radvanjske sa 2:0 u setovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Iste godine osvojila je nagradu Olimpijskog komiteta Crne Gore za izvanredne rezultate koje je postigla te sezone.

Učestvovala je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, a poražena je u prvom kolu porazom od Monike Puig, koja je kasnije osvojila zlatnu medalju.

Iste sezone bila je u finalu Istanbula, ali nije uspela da se domogne titule. Blizu titule bila je još i 2021. godine, kada je takođe poražena u finalu Čarlstona.

Njenu igru odlikuje agresivnost sa osnovne linije, a kaže da joj je šljaka omiljena podloga.

Trener joj je Nemanja Plavšić, koji je takođe direktor u akademiji Janka Tipsarevića.

Pored maternjeg jezika govori engleski i španski. Još jedna zanimljivost u vezi nje je ta, kako kaže, da nije teniserka bila bi rukometašica, pošto je taj sport veoma popularan u njenoj domovini.

U narednom kolu Australijan opena čeka je izazov karijere, pošto će igrati protiv bivše prve teniserke sveta Simone Halep, koja ove sezone planirala veliki povratak na WTA scenu, pošto je prošle imala problema sa povredama.

Foto Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Kovinić je do sada u karijeri samo dvaput pobeđivala igračice iz top 10, ali ove sezone ima priliku da zablista kao nikada do sada.

U karijeri je osvojila četiri ITF titule, dok u dublu ima isto toliko uz jednu WTA titulu. U dublu je trenutno 122. igračica sveta, a najbolji rank bio joj je 67. mesto.

BONUS VIDEO Navijanje i podrška Novaku Đokoviću na aerodromu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram