Novak Đoković
Novak Đoković; Foto; Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Danima se čekao potez Alana Houka, ministra za imigracije u Australiji, šta će odlučiti u "slučaju Đoković" i da li će upotrebiti diskreciono pravo da Novaku ukine vizu.

Potez je povučen i Houk je odlučio da posle čekanja i peripetija najboljem teniseru planete ukine vizu.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako mnogi veruju da je razlog odugovlačenja bila želja australijskih vlasti da advokatskom timu Novaka Đokovića ostave što manje vremena, dve stvari ukazuju da to nije bio jedini problem koji je mučio Houka.

Slučaj migranata sa Šri Lanke

Jedan od mogućih razloga zašto Houk nerado koristi svoju moć da lično interveniše je takozvani slučaj porodice Biloela. Porodica tamilskih azilanata – Murugapanovi – godinama se bori da joj se dozvoli povratak u grad Biloela, u australijskoj državi Kvinslend, nakon što je savezna Vlada odbila njihov zahtev za azil na osnovu toga što su roditelji putovali u Australiju brodom i naredio im da se vrate u Šri Lanku.

Zajednica Biloela se okupila oko porodice, vodeći strastvenu kampanju da Houk interveniše, koristeći svoju ličnu moć da dozvoli porodici da se vrati u grad. Do sada, Houk je uglavnom bio uzdržan, uprkos strašnoj nevolji porodice.

Foto:Backgrid AU / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Sada, slučaj Đoković ponovo skreće pažnju na Murugapanove — i ako Houk odluči da interveniše, čak i ako se radi o deportovanju teniske zvezde, to naglašava činjenicu da bi to lako mogao da uradi i u slučaju Biloela.

Sudbina Australijan opena

Grend slem u Melburnu je jedan od najcenjenijih sportskih događaja u Australiji, koji privlači hiljade posetilaca i doprinosi više od 380 miliona australijskih dolara (oko 242 miliona evra) viktorijanskoj ekonomiji u periodu pre pandemije 2020. godine.

Đoković je najbolji teniser sveta, čovek koga neki vole, a drugi baš i ne, neki i mrze verovatno. Ako Australijan open izgubi svog šampiona, nadmetanje za trofej će verovatno biti između Rafaela Nadala, Danila Medvedeva i Aleksandra Zvereva, protiv koga se vodi istraga zbog optužbi za zlostavljanje u porodici. Dalje, ako Zverev bude osuđen za krivično delo nasilja u porodici ili podleže nalogu za nasilje u porodici, on tehnički neće ispuniti uslove za australijsku vizu u budućnosti.

I šire, saga o Đokoviću dolazi u složeno vreme za Australijan open. Iako je ugovoreno da se grend slem održava u Melburn parku u doglednoj budućnosti, direktor turnira, Kreg Tajli, više puta je upozoravao da njegova budućnost nije nužno zagarantovana, posebno kao rezultat pandemije. Prošle godine je rekao: „Iako imamo ugovor sa vladom do 2039. godine, to ne znači da ako… neka druga zemlja uloži mnogo novca za veliki događaj na kojem je lako igrati, da će najbolji igrači nastaviti da dolaze u Melburn. Jedini razlog zbog kojeg imamo igrače ovde je zato što nudimo mnogo novca od nagrada“.

Dakle, šta se dešava sa grend slem turnirima kada je najboljem igraču sveta zabranjen pristup na tri godine? Možda se Houk plaši da sazna.

BONUS VIDEO Žastin Enan za Nova.rs pričala o borbi „Novak Đoković protiv Australija“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar