Predrag Kon i Novak Đoković Foto: Ivan Dinić/Nova S, EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Federalni sud Australije objavio je sve detalje presude o deportaciji Novaka Đokovića, čiji advokati nisu uspeli da obore jedan adut ministra Hoka, koji se pozivao i na reči Predraga Kona.

Jedan od ključnih aduta za presudu bila je činjenica da je Đoković napravio kiks i pozitivan na koronu otišao na intervju sa Ekipom, što je i sam priznao i potvrdio na društvenim mrežama.

PROČITAJTE JOŠ

Sudija Alsop je u opširnom saopštenju naveo i da je ministar Aleks Hok napisao 10 stranica u kojima je mesto našao i citat Predraga Kona, koji je kritikovao Novakovo iznošenje stavova o vakcinaciji još u aprilu 2020. godine.

Uz Novakovu kontroverzu oko pojavljivanja u javnosti posle pozitivnog testa i podsećanje na davnašnje izjave, protiv Novaka je ministrov adut bila i činjenica da su se ispred hotela u kom je bio skupljali antivakserski pokreti i njihove pristalice, ne samo Đokovićevi navijači.

Na kraju je, nažalost, sve izašlo iz okvira činjenice da je Novak uradio sve što se od njega tražilo da bi ušao u Australiju – ministar je iskoristio svoje diskreciono pravo da ospori vizu i Federalni sud je smatrao da on za to ima dovoljno osnova „brinući za javni red i zdravlje“.

„Ministrovi razlozi pod naslovom „Obrazloženje“ imaju deset stranica i 71 pasus. Razlozi su počeli navođenjem istorije stvari u paragrafu 4 (ili D[4]). U D[6] ministar je objasnio zašto je postupio prema članu 133C(3) gde nije potrebna prirodna pravda. Rekao je:

Nakon toga, pravni zastupnici g. Đokovića su dostavili dugačke podneske i prateću dokumentaciju u vezi sa mogućim ukidanjem njegove vize prema članu 133C(3) Zakona (Prilog A). U tim podnescima, g. Đoković osporava moguću upotrebu ovlašćenja iz člana 133C(3), umesto da postupa u skladu sa procesom u kojem bi g. Đoković imao pravo da bude saslušan pre donošenja odluke. Odlučio sam da nastavim prema članu 133C(3), imajući u vidu potrebu da se brzo razmotri moguće otkazivanje vize, u svetlu posebnih okolnosti slučaja i javnog interesa da se stvar reši ekspeditivno. Taj javni interes uključuje: (a) predstojeći početak Australijan opena; (b) mogućnost sudskog spora kojim se osporava moja odluka i poželjnost, ako je moguće, da se Sudu da vremena da sasluša argumente i donese svoju odluku; i (c) situacija u kojoj je g. Đoković u zajednici dok može predstavljati rizik po zdravlje i red. Dalje, g. Đoković je imao prilike da iznese svoj stav u dokumentima Sudu i u daljim podnescima koje su mi njegovi pravni zastupnici dali.

Foto Tanjug-AP Photo/Hamish Blair

45 Nije bilo pritužbi na kurs koji je naveden u D[6].

46 Na D[7] ministar je prepoznao da gospodin Đoković možda nije mogao da komentariše sve. Rekao je:

U slučaju da je možda još nešto hteo da kaže g. Đoković, a nije rekao, dao sam sve od sebe da razmotrim stvar u vezi sa činjenicom da stav gospodina Đokovića možda nije tražen o svemu“, navodi se.

Onda je Hok napisao i hronologiju događaja, dodavši da je Đoković dostavio kopije rezultate na koronavirus, uz svedočenje vanredne profesorke Verice Jovanović od 12. januara, u kom se potvrđuje pouzdanost i legitimnost testova.

Novak Đoković na aerodromu u Melburnu Foto: REUTERS/Loren Elliott

Novak je uputio žalbu po tri osnova – nelogičan / iracionalan / nerazuman pristup, zatim nemogućnost otkrivanja da prisustvo u Australiji predstavlja ili može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice, treća stvar je Đokovićeva želja da ospori tezu da je njegov stav o vakcinaciji „dobro poznat“.

Treću stavku sud je oborio i stao je na stranu ministra Hoka, uz podsećanje na izjavu Predraga Kona.

„Odbacujemo tvrdnju da ministar nije mogao da pronađe ili zaključi da je gospodin Đoković imao dobro poznat stav o vakcinaciji i da se protivi tome“, napisao je sudija Alsop.

„72 „Prilog H“ koji se pominje u ministrovim razlozima je članak pod naslovom „Šta je zapravo Novak Đoković rekao o vakcinama?“ koji je izvestio da je u aprilu 2020. g. Đoković očigledno rekao da je „protivnik vakcinacije“. Iako je to kvalifikovao rekavši da „nije stručnjak“ i da bi „se držao otvornog uma“, očigledno je rekao da želi da ima „opciju da izabere ono što je najbolje za svoje telo“. Takođe je zabeleženo da je na Fejsbuku izjavio da „ne bi želeo da ga neko primorava da uzme vakcinu“ da putuje ili se takmiči na turnirima. Dalje, dodao je da je „radoznao i da želi da istražuje kako možemo da osnažimo naš metabolizam i organizam da bude u najboljoj formi za odbranu od virusa kao što je kovid-19“. Njegove komentare je očigledno kritikovao tadašnji epidemiolog Vlade Srbije“, navodi se u presudi.

Foto youtube

Alsop je dalje svoju odluku da ne podrži Novaka potkrepio sledećim rečima.

„Pošto nije vakcinisan do januara 2022, ministru je jasno bilo da zaključi da je Đoković više od godinu dana birao da se ne vakciniše otkako su vakcine postale dostupne. Ministru je bilo jasno da zaključi da je gospodin Đoković izabrao da se ne vakciniše zato što se protivio vakcinaciji ili nije želeo da bude vakcinisan. Ministar je takođe mogao da zaključi da će javnost gledati na njegov stav onako kako su ga mediji prikazali: da nije voljan da bude vakcinisan.“

Krizni Štab Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U aprilu 2020, mnogo pre nego što su vakcine protiv korona virusa bile dostupne, Đoković je rekao da se „nije za vakcinaciju, ali da će razmisliti“. Na to je reagovao Kon, na šta se Hok pozvao.

„Kao jedan od najvernijih Đokovićevih navijača, voleo bih da sam imao prilike da mu približim značaj i ogroman doprinos imunizacija za zdravlje stanovništva. „Sada je kasno, stvorio je pogrešna uverenja i tu više nema pomoći. Majstore, želim ti sve najbolje. Pokušaj ubuduće da izbegavaš direktne odgovore na pitanja u vezi vakcinacija jer imaš ogroman uticaj“, poručio mu je tada Kon preko Fejsbuk naloga.

BONUS VIDEO Eksplozija navijača na meču Nika Kirjosa i Danila Medvedeva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare