Rod Lejver arena
Rod Lejver arena; Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

U protekle dve nedelje gledali smo vrhunski tenis, a sve je završeno onako kako su svi u Srbiji priželjkivali

Australijan open doneo nam je mnogo uzbuđenja i emocija tokom protekle dve nedelje, a sve je završeno 10. titulom Novaka Đokovića na prvom grend slemu u sezoni.

Najviše uzbuđenja oko Novaka uglavnom je bilo zbog povrede leve noge, odnosno zadnje lože, ali njegovi mečevi uopšte nisu bili neizvesni.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković je do titule stigao sa samo jednim izgubljenim setom, a njega je uzeo Enco Kuako u drugom kolu i to nakon taj-brejka.

Ipak, zbog svega što je radio u Australiji i kako je dominirao na terenu, ne bi bilo pošteno da se među pet najboljih mečeva ne nađe bar jedan Novakov.

Bilo je malo neizvesnosti protiv Grigora Dimitrova u trećem kolu, a i trener Goran Ivanišević je istakao da se tog duela najviše plašio, jer je tu Novak bio najviše rovit. Međutim, finale je nešto što ne može da se zaobiđe, a Stefanoc Cicipas nije uspeo da osvoji ni set.

Đoković je prvi dominantno osvojio sa 6:3, dok je u naredna dva morao da igra taj-brejk, a u jednom trenutku je morao da spašava i set loptu za rivala. Od svega toga je bio jači, kao i od onih izazova van terena, pa je više nego zasluženo podigao 22. grend slem trofej i sada je opet izjednačen sa Rafaelom Nadalom po tom parametru.

Iako nije dogurao do završnice, Britanac Endi Mari odigrao je dva meča za pamćenje na ovom turniru. Prvi je bio već u uvodnoj rundi turnira, kada se sastao sa Itaijanom Mateom Beretinijem.

Njegovi mečevi dobijaju posebno na važnosti, kada se zna pozadina karijera Marija i svi njegovi problemi sa povredama, a na sve to ima i veštački kuk. Zaista je teško opisati i znati kako toliko istrišeni sportista može da podnese mečeve od pet sati i isto toliko setova u kojima se sve rešava u svega nekoliko poena.

Beretini nije loš na tvrdoj podlozi, ali je daleko od nivoa igre na kom je bio pre otprilike dve godine. Činilo se da je za Italijana sve gotovo kada je Mari poveo sa 2:0 u setovima bez pretpljenog brejka.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, zaplet je tu počeo. Vratio se Italijan sa 6:4 u trećem, a onda je sa 9:7 uzeo taj-brejk u četvrtom i sve je stalo u onaj poslednji, odlučujući.

Tamo je Italijan pri vođstvu 5:4 na servis Marija imao meč loptu i zicer na mreži, ali se viša sila isprečila, lopta je ostala u mreži i Britanac je mogao da odahne.

Kasnije se došlo do super taj-brejka u kom je Mari bio bolji, izvukao je poslednje atome snage u tim trenucima i slavio sa 10:6.

Ni u drugoj rundi Mari nije imao ništa lakši posao. Naprotiv, naspram sebe imao je Tanasija Kokinakisa, koji je u usponu forme i pre AO je uspeo da stigne do polufinala Adelejda.

Australijanac je uz dosta muke uzeo prva dva seta sa 6:4, 7:6, te su svi mislili da je kraj za Britanca „iza ćoška“. Možda svi, ali ne i Mari, koji se izvukao u taj-brejku trećeg seta nakon što se prethodno dva puta vraćao iz brejka minusa.

Četvrti set je isto bio maratonski, pet od devet gemova se igralo na razliku, a obojica su propuštala brejk lopte kao na traci. Ipak, Mari je bio nešto odlučniji, pa je stekao prednost na 4:2, koju nije ispustio.

Peti set je takođe bio „paklen“, a pobednik je odlučen u 11. gemu. Tada je Mari iskoristio četvrtu brejk loptu u gemu, poveo sa 6:5 i onda odservirao za veliki trijumf.

Ovaj meč se igrao duboko u noć (u Melburnu bilo oko pola četiri ujutru), a trajao je pet sati i 50 minuta. Čak ni sva publika u Areni nije dočekala kraj na svojim mestima, što uopšte ne čudi zbog tih zaista ludih pravila.

Cicipas je na putu do finala imao nešto teži put od Novaka, pa je bio i istrošeniji. Najviše ga je namučio Janik Siner u osmini finala, iako nije izgledalo da će tako biti nakon prva dva seta koja je uzeo Grk.

Siner je još jednom pokazao zašto je već neko vreme u samom teniskom vrhu, pa se vratio, izjednačio i ušao u peti set.

Tamo je Cicipas bio neumoljiv na svom servisu, a jedini brejk Sineru uzeo je u šestom gemu, što mu je bilo dovoljno da se na kraju raduje.

Nakon tog duela, Cicipas je dobio dodatni pogon i samopouzdanje, te je na tom talasu došao do finala u kom nije mogao da se suprotstavi Novaku i ozbiljnije mu zapreti.

Možda i najneizvesniji meč na turniru odigrali su Andrej Rubljov i Holger Rune u osmini finala i to pred duel sa Novakom.

Rus je slavio sa 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (11:9) i to u neverovatnoj završnici, gde je i te kako imao sreće.

U super taj-brejku Rubljov je stigao do tri meč lopte, ali je prve dve prokockao. Kod treće je stigao do vinera iz riterna bekhendom, ali uz puku sreću. Lopta je zakačila vrh mreže i prešla na Runeovu stranu tik uz mrežu, te nije bilo šanse da je mladi Danac stigne.

Da stvar bude još tragičnija po Runea, on je propustio dve meč lopte u petom setu pre taj-brejka, ali nema sumnje da će ukoliko nastavi ovako kad-tad igrati u završnici grend slemova.

Bilo je tokom turnira još mnogo zanimljivih mečeva kao što su Vavrinka – Molčan, Korda – Medvedev, Fučovič – Siner, Variljas – Zverev…

BONUS VIDEO „Guča u Melburnu“, Srbi prave šou posle Novakove 22. titule

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar