Foto: EPA/TONI ALBIR

Toni Nadal, stric i nekadašnji trener Rafaela Nadala kaže da je Novak Đoković napravio čudo.

Rafa Nadal je u Melburnu ispao u drugom kolu od Mekenzija Mekdonalda, potom je rekao da se povlači na šest do osam nedelja zbog povrede, a Đoković je s bolovima u zadnjoj loži igrao prva tri kola, a onda ipak uspeo da dođe do titule.

PROČITAJTE JOŠ:

Toni Nadal je pre nekoliko dana u kolumni za „El Pais“ rekao da je opravdano što postoji sumnja u Novakove povrede, jer kada se Rafa povredi, on se povuče.

To je uradio u polufinalu Vimbldona prošle godine, to je uradio i sada zbog cepanja mišića, odnosno povrede u predelu kuka.

Novak je svoju povredu zalečio u hodu, pa posle Grigora Dimitrova praktično nije imao velikih problema, a jedini set mu je uzeo Enco Kuako u drugom kolu.

Zato Toni Nadal tvrdi da je „Đoković čudo u stalnoj evoluciji“ i konstatovao da je Srbin izjednačio rekord njegovog nećaka.

„U ovom izdanju bio je praktično nepopustljiv, imao je besprekoran turnir od početka do kraja. Njegova igra je nesumnjivo najkompletnija na turu, što mu omogućava da igra i u napadu i u odbrani. Odlučan je i borac do iznemoglosti, a u trenucima maksimalne napetosti odgovara zadivljujućim spokojem. Takođe ima ambiciju i konstantnu želju da nastavi da se usavršava. Dokaz za to je njegov servis, koji je u poslednje vreme doveden do perfekcije“, ocenio je Toni Nadal za „El Pais“.

Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Zatim postavlja pitanje kako drugi igrači mogu da ga izazovu, odnosno „kako da se pravi taktika za tenisera koga bi svi da izbegnu“.

„Savršeno se sećam dana pre igranja protiv Novaka u finalu US Opena 2013, sumnji koje smo Rafael i ja imali i odluke koju smo konačno doneli. Da bismo ga pobedili, smatrali smo da ne treba da otvaramo mnogo uglove ili da brzo menjamo pravac i da igramo, naprotiv, već da se igra više kroz centar. Otvaranje terena i dužine kretanja i brzine u razmenama, moglo je samo da izazove kod njega još agresivniji, nemilosrdniji i, svakako, odlučniji odgovor. Tako smo odlučili da ga igramo sporije, u centru terena i ubedljivo. Na našu sreću, Rafael je izašao kao pobednik, ali to finale pamtim kao jedno od posebno teških koje je igrao moj nećak“, konstatuje Nadal.

Upravo zbog toga razume Cicipasa koji je zabrinuto počeo finale sa Novakom, u kom je morao da se prilagođava.

Novak Đoković Foto:Martin KEEP / AFP / Profimedia

„U prvom setu je želeo da igra sa Novakom, precizno, jedan na jedan, brzim i agresivnim udarcima, stalno menjajući pravce svojih udaraca. Čini se da je tako skoro nemoguće pobediti Balkanca, osim ako niste Rodžer Federer. Pobediti ga brzinom je gotovo samoubilačka taktika, kao što smo videli u tom brzom prvom setu u kojem je Grk delovao jednako zbunjeno koliko i nesposoban da uzdrma svog protivnika“, kaže Nadal.

Veruje da je pokušaj Grka da igra kroz centar doneo bolji drugi i treći set za Cicipasa, ali samo to.

Novak je najbolji kada treba da se smire živci u prelomnim trenucima, pa Cicipas ovog puta nije uspeo da napravi čudo.

BONUS VIDEO: Novak Đoković, slikanje sa peharom izjava za medije i druženje sa navijačima dan posle velike pobede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar