Novak Đoković/Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Ovo mogu samo legende.

Novak Đoković polako korača ka 10. tituli Australijan opena, a na putu do nje ga dele samo dva meča.

U polufinalu će igrati protiv Amerikanca Tomija Pola (petak, 9.30), dok će se, ako prođe, u finalu sastati sa boljim iz duela Stefanos Cicipas i Karen Hačanov.

Da bismo izbrojali koliko je trofeja osvojio Novak, trebalo bi vam sigurno 10-ak minuta, pošto ih ima ukupno 92.

PROČITAJTE JOŠ

Toliko trofeja je osvojio i Španac Rafael Nadal, dok je poslednji deo čuvene velike teniske trojke Rodžer Federer na učinku od 103 podignuta pehara.

Rekord drži Amerikanac Džimi Konors sa 109 titula.

Ukoliko bi ste se našli u situaciji da pitate nekog od njih, „Kada su osvojili prvu titulu?“, ili „Kada ste osvojili prvi grend slem?“, dobili bi verovatno brz i tačan odgovor.

Ipak, nakon toliko godina igranja tenisa, toliko turnira i podignutih trofeja, normalno je da vam se desi da zaboravite neki od njih.

Upravo se to Đokoviću desilo nekoliko puta tokom ovogodišnjeg Australijan opena.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Najveći protivnik Novaku na putu ka tituli biće Stefanos Cicipas, duel sa njim bi bila repriza finala Rolan Garosa 2021. godine kada je srpski as slavio nakon velikog preokreta sa 3:2.

Ipak, nakon meča u 4. kolu protiv Australijanca Aleksa de Minora, skroz je zaboravio na taj duel i nije mogao da se seti da je Cicipas igrao grend slem finale.

„Laska mi što sam jedini grend slem šampion koji je ostao na turniru, ali to nije jedino bitno. Cicipas je najiskusniji od svih, igrao je u završnim fazama grend slema turnira. Igrao je finale, zar ne? A, da zaboravio sam da sam ga pobedio. Neki mladi momci su došli daleko, pa idemo korak po korak. To mi pomaže jer imam jasan pristup šta bi trebalo da uradim u tim mečevima, gledaću ostale mečeve“, rekao je Đoković.

To finale je zaista bilo jedno od najboljih mečeva koje je Novak odigrao i taj preokret mu je doneo dugo čekanu titulu na Rolan Garosu.

Gubio je 2:0 i delovalo je da će Cicipas napraviti veliko iznenađenje, ali se u jednom trenutku samo probudio Novak, onako kako on to zna da uradi.

Sa 6:3, 6:2 i 6:4 je rešio poslednja tri seta i čudi kako je Novak zaboravio na taj sjajan duel.

Sličnu situaciju videli smo i posle četvrtfinalnog meča protiv Andreja Rubljova, koji je rešio veoma lako u tri seta.

Nakon meča, u intervjuu na terenu sa Džimom Kurijerom, Novak je spomenuo svoje prvo grend slem polufinale, koje je mislio da je igrao na US Openu 2007. godine, ali to nije bio slučaj.

Njegovo prvo grend slem finale je došlo tri meseca ranije, u Parizu na Rolan Garosu, kada je u tri set izgubio od Rafaela Nadala.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Kako bi bilo lakše da svi znamo sva Novakova dostignuća, izdvojićemo nekoliko najvažnijih.

Srpski teniser je prvo grend slem polufinale igrao 2007. na Rolan Garosu, dok je prvo finale igrao 2008. na Australijan openu, kada je stigao i do prvog grend slem trofeja, pošto je pobedio Francuza Žoa Vilfreda Congu.

Prvu titulu u karijeri je osvojio u Holandiji 2006. godine u Amersfortu, dok je prvu masters titulu osvojio u Majamiju 2007.

Postao je prvi igrač sveta 4. jula 2011, a poslednju titulu je osvojio u Adelejdu na startu tekuće. godine.

Poznato je da je Novak „student igre tenisa“ i uvek dobro barata sa brojkama, te ne liči na njega da se ne seća sopstvenih rekorda. Ili možda i na tom planu pokušava da „uđe u glavu“ protivnicima…

BONUS VIDEO Đoković demolirao Rubljova za polufinale Australijan opena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar