Kilijan Feldbauš
Kilijan Feldbauš; Foto: Nova.rs

Da je u pitanju fudbal, verovatno bih predstavljanje talenta započeo sa "Zapamtite ovo ime". U tenisu dominicija u juniorskom stažu ne znači previše, jer su uvek tranzitivne godine od 16. do 19. najbitnije za uspeh.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ipak, ova priča koja dolazi podno Alpa neumitno ima obrise Rodžera Federera. Kao što će tenis u Srbiji zauvek biti nakriljen (neki bi rekli i u senci Novaka Đokovića), tako je to sudbina koju očekuje Švajcarska.

Svake godine će se pisati o „Novom Federeru“ ili „Novom Novaku Đokoviću„, a postaće bitni tek kada u novinama vidite njihova prezimena. Upravo je taj put prošao „Novi Rafael Nadal“ koji od početka prošle godine ima ime i prezime u javnosti – Karlos Alkaraz.

U Švajcarskoj se nadaju da će tenis i posle „Fedeksa“ nastaviti da bude državni brend  i da u korak promoviše neobičnu zastavu kao što to čine trezori, čokolade i sirevi.

PROČITAJTE JOŠ

Kilijan Feldbauš se gotovo prošetao kroz prva dva kola. Kako i ne bi kada je njegov servis na nivou seniora, pa je zaista neverovatno koliku razliku pravi u odnosu na vršnjake. Kao što su u mlađim košarkaškim kategorijama često MVP centri, tako u tenisu onaj koji može da u kontinuitetu servira 180+ kilometara na čas nema velikih problema. Feldboš je u pobedi nad Matejem Dodigom sa 6:2, 6:1 imao gotove savršene gemove. Četiri servisa su znala da idu 190 ili 190 kilometara na čas.

Ostalo je tu prostora da se popravi preciznost, ali bi to moglo da bude veliko oruđe ovog mladića.

„Bilo je prilično dobro, igrao sam vrlo dobro, bolje nego u prvom meču (pobedio Tomaša Nikola Gadeckija sa 6:1, 6:3). Igrao sam protiv njega prošle godine pre Vimbldona, tada je bio težak meč u tri seta, kada sam izašao na teren već sam bio potpuno fokusiran i pokušao sam da dam sve od sebe“, počeo je Feldbauš za Nova.rs.

Foto: Nova.rs

Rođen je u Ženevi, te mu je francuski neuporedivo bliži nego engleski. Na momente se mučio da se seti prave rečenice, a to je uslovilo i da opisi nisu celoviti.

„Mogu i da se branim, i da napadam. Mogu pomalo od svega. Ranije nisam servirao dobro, ali sam onda naglo dosta izrastao, pokušao sam da napredujem u tom pogledu i uspelo je. Želim da unapredim pomalo od svega, pre svega servis da bude još brži i precizniji, da pokušam da hvatam loptu što ranije.“

Pojasnio je kako uspeva da ostane u elementu bez da izgubi fokus.

„Bio sam ovde prošle godine, Australija mi se mnogo dopala. Bio sam nervozan na početku prvog susreta, ali u drugoj rundi nisam bio pod takvim stresom. Znao sam da je on dobar igrač i nisam imao šta da izgubim, baš tako sam i izašao na teren. Pokušavam da ne mislim da sam prvi nosilac na turniru, mnogi očekuju da osvojim turnir, ali pokušavam da se fokusiram samo na prvi sledeći meč.“

Mladić rođen u Švajcarskoj je osuđen na poređenja sa Federerom.

„Ljudi govore o tome da sam sličan Federeru, ali pokušavam da ne mislim na to jer stvara pritisak. On je osvojio 20 grend slem titula, pa to pokušavam da smetnem sa uma.“

Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Iako i Kilijan nosi traku oko glave, to nije u čast sunarodnika Federera, već njegovog velikog rivala Nadala.

„Rafael Nadal je bio moj idol dok sam odrastao. On je mašina, uvek ostavi sve od sebe na terenu. Nisam gledao finale Australijan opena prošle godine, ali sam ga gledao jednom uživo. Ipak, gledao sam ga mnogo na televiziji.“

Još uvek nije siguran kako će do kraja provesti ovu sezonu.

„Mnogo toga zavisi od ovog turnira. Kasnije ću igrati čelendžere,“ završio je Švajcarac.

BONUS VIDEO Najbolji poeni epskog rivalstva Đoković – Federer

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar