Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Da bi se prisetili ovog poraza i čoveka kog je zapamtilo malo prosečnih ljubitelja tenisa, moramo da se vratimo dve godine pre šokantnog Novakovog poraza.

Iako je prošlo bezmalo sedam godina, svi se sećamo i velikog uzleta i strmoglavog pada srpskog tenisera.

PROČITAJTE JOŠ:

Novak Đoković je 2016. napokon dočekao da pobedi na Rolan Garosu i kompletira kolekciju svih grend slemova. To ga je mentalno ispraznilo i u naredne dve godine praktično nije mogao da se sastavi.

Pobeđivao bi tu i tamo, ali nismo od njega mogli da vidimo onu staru „zver“ kakva je bio na terenu tokom 2015. i prvog dela 2016. Kad je uzeo taj Rolan Garos, samo se „ugasio“ i sezonu završio porazom u finalu Završnog mastersa i gubitkom prvog mesta u korist Endija Marija.

Pre šest godina je i sezona 2017. protekla u oscilacijama, mučenje s povredama i motivacijom se nastavilo i kulminacija je stigla početkom 2018.

Upravo tada je jedan momak doživljavao svoj meteorski uspon, a Novak je išao u suprotnom smeru.

Sećate li se Hjeona Čunga? Korejski teniser je poslednji pobedio Đokovića na Australijan openu 2018. i od tada je Srbin nanizao čak 34 pobede zaključno sa titulom Adelejda u nedelju.

Pet godina niko nije mogao da uzme meru nekada najboljem teniseru planete, a zauvek jednom od najboljih u istoriji „belog sporta“. Niko, ako ne računamo Aleksa Hoka, bivšeg ministra za imigracije koji je svojom odlukom deportovao Đokovića lani i ostavio ga bez šanse da uzme četvrtu uzastopnu titulu.

Igrala se osmina finala, činilo se da će srpski as moći opet da se „dogega“ do završnice i onda je usledio pravi šok.

Iako je pauzirao gotovo pola godine da bi izbegao neki invazivniji hirurški zahvat, Nole se nije dovoljno oporavio i osećao je bolove u Melburnu.

Čung je to iskoristio, „uhvatio“ je rivala nekako na prepad i pobedio ga u tri seta sa 7:6, 7:5, 7:6.

To im je bio drugi međusobni susret, pošto je Novak 2016. u Melburnu, u prvom meču pobedio Čunga daleko lakše i brže od ta tri i po sata koliko je Korejcu trebalo da iznenadi Srbina.

„Pokušavam da kopiram Novaka jer je on moj idol! Ne mogu da verujem u ovo“, rekao je Čung posle pobede karijere 2018.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Nole je tada imao devet duplih servis grešaka, mnogo drugih neiznuđenih, pa je 21-godišnji momak koji je neki mesec ranije uzeo titulu mastersa na „next gen“ turniru sve iskoristio.

Korak kasnije Korejac je pobedio i Tenisa Sandgrena, pre nego što je zaustavljen od Rodžera Federera.

Čung je na spomenutom završnom turniru za nove zvezde tenisa pobeđivao Denisa Šapovalova i Danila Medvedeva, dvojicu danas ozbiljnih igrača.

Federer ga je 2018. pobedio i u četvrtfinalu Indijan Velsa, a četvrtfinale je igrao i u Majamiju. Kopirao je Novaka i po tome što mu je najbolje išlo na betonu.

Sve dok ga pobede nisu upropastile. Prvo je Ahilova tetiva sprečila da igra Rolan Garos i Vimbldon, onda je 2019. imao problema i povredu leđa, a od 2020. je zbog leđa propustio pune dve godine!

Tek u septembru je bio najavljen njegov povratak, na turniru u Seulu uz Sunvu Kvona, čoveka koji ga je u međuvremenu zamenio kao najbolji u zemlji.

Ipak, zvanično i dalje nije upisao nastup od kraja septembra 2020. kada je poražen od Argentinca Oliva u kvalifikacijama za Rolan Garos.

Stoga danas ni nema renking, dok je Đoković uspeo da se baš 2018. vrati u vrhunsku formu i nastavi da obara rekorde što pokušava da uradi i na ovogodišnjem Australijan openu.

Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

BONUS VIDEO: Novak Đoković oduševio na Božić