Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Sve se vratilo u normalu.

Novak Đoković ponovo je šampion Australijan opena i to po 10. put u karijeri. Srpski teniser je tako došao do ukupno 22. grend slem titule i to godinu dana nakon što je kao kriminalac oteran iz Australije uz zabranu ulaska od tri godine.

Pored toga, titula je značila i povratak na prvo mesto na ATP listi. Od ponedeljka 30. januara, Đoković se vraća tamo gde je bio pred Vimbldon prošle godine. Podsetimo, pored toga što nije mogao da brani titulu u Australiji zbog pomenute situacije i da uđe na teritoriju SAD-a, Đokoviću su oduzeti i bodovi sa Vimbldona kao i svim drugim teniserima zbog rata u Ukrajini, nečega što nije imalo nikakve veze sa njim.

PROČITAJTE JOŠ

Tako je Srbin van terena ostao bez onoga što je igrom zaradio pa su mu tako praktično oteli prvo mesto na ATP listi.

Ipak, kockice su se složile i Đoković je titulom u Melburnu uspeo da se vrati na mesto broj jedan i sada brojimo nedelje do apsolutnog rekorda koji ako računamo obe konkurencije drži Štefi Graf. Ona je 377. nedelja bila prva na scetu, a Đoković je do ovog ponedeljka imao na kontu 373. sedmice.

Srpski as popeo se čak četiri mesta, i smenio je Karlosa Alkaraza na vrhu. Mladi Španac sada je drugi, iza njega je Stefanos Cicipas koji je izgubio od Novaka u finalu Australijan opena.

Kasper Rud je pao za jedno mesto i sada je četvrti, a iza njega je Andrej Rubljov. Šesto mesto zauzima Rafael Nadal koji je iznenađujuće loše odigrao u Melburnu i ispao je već u drugom kolu od Mekenzija Mekdonalda.

Feliks Ože-Alijasim ostao je na sedmoj poziciji, dok su Tejlor Fric, Holger Rune i Hubert Hurkač popravili svoj plasman za jedno mesto i našli se u društvu 10 najboljih.

Rafael Nadal i Danil Medvedev pretrpeli su najveće gubitke, budući da su prošle sezone igrali u finalu, a ove godine su eliminisani u ranoj fazi.

BONUS VIDEO Đoković izlazi pred srpske navijače u Melburn parku posle osvajanja turnira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare