Podeli
Foto:printzscreen/twitter/Lijian [email protected]

Australija je danas zatražila hitno izvinjenje od Kine nakon što je na zvaničnom Tviter nalogu kineske vlade objavljena fotomontaža australijskog vojnika kako kolje dete iz Avganistana.

Australijski premijer Skot Morison zatražio je da Peking momentalno skine “gnusni” tvit i izvini se. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lidžijan objavio je modifikovanu fotografiju u trenutku kada su odnosi dve zemlje na niskom nivou i kada je objavljen izveštaj o zločinima australijskih specijalnih snaga u Avganistanu.

Uz fotografiju na kojoj se vidi australijski vojnik kako ubija dete koje drži ovcu je i natpis: “Ne bojte se, dolazimo da vam donesemo mir!”.

Direktor odeljenja za informacije kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing obratio se danas medijima podržavši svog kolegu relima: “Australijska strana reaguje baš burno na tvit mog kolege. Da li to znači da oni misle da je surovo ubijanje Avganistanaca opravdano? Životi Avganistanaca su važni… Zar australijski vojnici ne bi trebalo da se stide”, rekao je Hua i podsetio da su australijski vojnici činili zločine u Avganistanu što je i njihova vlada utvrdila i da su oni ti koji bi trebalo da se izvine.

Pročitajte još:

Nedavni izveštaj australisjkih vlasti otkrio je verodostojne informacije da je 25 australskih vojnika bilo uključeno u ubistva 29 avganistanskih civila i zatvorenika u periodu od 2009. do 2013. godine. Izveštaj Australskih obrambenih snaga (ADF) izazvao je široku javnu osudu, a sad ga istražuje policija.

BBC navodi kako se lažna slika odnosi na ranije optužbe da su elitni australski vojnici noževima ubili dva 14-godišnja Avganistanca. Australska televizija ABC objavila je da se izveštaj o zločinima vojnika ne odnosi na te konkretne optužbe.

Najnoviji sukob usledio je posle zahlađenja odnosa dve zemlje. Australija planira da se žali Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog visokih kineskih poreza na australijski ječam, dok Peking kritikuje australijsku vladu zbog konstantnog upiranja prstom na kršenja ljudskih prava u Kini.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar