korona u australiji
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Australija će imenovati specijalnog tužioca koji će istraživati izveštaje o mogućim ratnim zločinima koje su australijske specijalne snage počinile nad civilima i zatvorenicima u Avganistanu.

Proteklih godina sve češće se pojavljuju priče o zločinima koje su navodno počinili australijski vojnici, a iduće nedelje se očekuje objavljivanje izveštaja o četvorogodišnjoj istrazi koju su vojne vlasti sprovele.

Australijski premijer Skot Morison upozorio je da će izveštaj doneti „teške vesti Australijancima“ i dodao da je odluka da se taj slučaj reši u Australiji doneta kako bi se izbeglo da se ti slučajevi nadju pred Medjunarodnim krivičnim sudom.

Pročitajte još:

Više od 26.000 australijskih vojnika je nakon 11. septembra 2001. bilo raspoređeno u okviru koalicije predvođene SAD. Australijske trupe napustile su Avganistan 2013. godine.

Australijski mediji od tada izveštavaju o velikom broju ozbiljnih optužbi na račun vojske kao što je slučaj ubistva šestogodišnjeg dečaka prilikom upada u kuću.

Generalni inspektor australijskih odbrambenih snaga vodio je tokom četiri godine istrage o „glasinama i navodima“ o „mogućim kršenjima zakona o oružanom sukobu“.

U tim istragama su identifikovala 55 odvojena incidenta povezana sa ubistvima „osoba koje nisu bili borci ili koji više nisu bili borci“, kao i sa „okrutnim postupanjem“.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)