Podeli:
Cene u Grčkoj; Foto: Ivana Stojanov

Cene na grčkim ostrvima ove sezone će ostati iste kao prošle godine iako se predviđa da će turista biti manje za 50 odsto. Jedna situacija sa grčkog ostrva Skijatos na kom smo proveli jedan dan, najbolje dočarava koliko Grci vape za gostima.

U plažnom baru na najpoznatijoj grčkoj plaži Kukunaries smo bili jedini gosti, a na pitanje menadžeru kakve su cene ove godine i da li su pale, kao iz topa dobijamo odgovor: “Jesu, pale su za 20 odsto i u kafićima i u restoranima”, kaže on i navodi primer da je grčka salata prošle godine u njegovom baru bila osam evra, a ove godine je šest. Super, pomislili smo radujući se što će srpski turisti koji ipak krenu na more uspeti da uštede koji evro. Kad smo kretali iz bara, bacili smo pogled na cenovnik i zatekli ovo:

Foto: Ivana Stojanov/Nova.rs

Kao što vidite i sami, cena grčke salate nije šest nego osam evra, pa pretpostavljamo da je popularno reći da je nešto jeftinije i ako nije, jer se hotelijeri i ugostitelji nadaju da će reči “jeftinoća u Grčkoj” privući više gostiju.
Skijatos je svojevremeno bio među pristupačnijim destinacijama kad je grčko more u pitanju, ali već dosta godina unazad cene su počele astronomski da skaču, a ove sezone su po onome što smo zatekli – iste kao i prošle.

Još o putovanjima:

U samostalnoj režiji studio za dvoje možete da nađete za 50 evra, dakle 25 evra po čoveku, ali ako ste spremni da idete u septembru. Avgust se kreće od 60 evra na više.

“Jul mi je ceo prazan, a avgust popunjen rezervacijama. Cene dvokrevetnog studija u sezoni su oko 50-75 evra, u zavisnosti od tačnog perioda. Jedina razlika ove godine je što stalnim gostima nisam tražio depozit zbog cele situacije”, rekao nam je Antonis Kisuras koji renitra nekoliko apartmana na odličnoj lokaciji u gradu.

Plaža, klopa, izlasci

Foto: Ivana Stojanov/Nova.rs

Ako baš niste ljubitelj valjanja po pesku, i ako želite da iznajmite ležaljke i suncobran, to će vas koštati od osam do 10 evra po kompletu (na skupljim, fensi mestima i po 20). Cene pića na plažama nisu uopšte naivne, pa tako nes kafa ili popularni frape koštaju oko četiri evra, a pivo 4,5. Mala voda je oko 50 centi, ceđena pomorandža šest. Najjeftinija varijanta ako ogladnite na plaži su hot dog i pomfrit – po 4,5 evra.

Pročitaj i:

U gradu je i dalje najpovoljnije pojesti giros onako s nogu za 2,5 evra, ali ako biste u restoran – planirajte da za prosečan obrok za dvoje iskeširate minimum 30 evra. Naš savet je da prošetate i uporedite cene jer su dosta različite od jednog do drugog lokala.

Skijatos je glupo posetiti a ne obići najbolje plaže koje su na strani ostrva koja nije pokrivena autobuskim prevozom. Zato gosti obično iznajme skuter ili auto. U rentakaru koji smo obišli cene su oko 15-20 evra za skuter i oko 30-40 evra za automobil. Ukoliko ipak izaberete da se vozite lokalnim busom koji ide od luke do Kukunaries plaže, karta je od 1,5 do 2 evra u zavisnosti odakle se vozite. Taksi brodići su oko pet evra.

Foto: Ivana Stojanov/Nova.rs

Piće u barovima je slično kao na plažama, ali i tu su razlike u cenama velike. Koktele teško da ćete naći ispod 10 evra, pivo je od četiri do šest, a čaša vina isto tako. Ljudi masovno kupuju piće u marketima pa pre izlaska popiju u apartmanu, da bi kasnije mogli da plate samo jedno piće. To se ne odnosi samo na nas, nego i na strance, posebno one mlađe.

Kad se podvuče crta i sabere trošak – ispod oko 60 evra dnevno, teško da ćete biti ispavani, siti i zadovoljni. Tu nismo uračunali trošak prevoza iz Srbije koji je u varijanti sopstvenog prevoza preskup jer samo trajekt iz Volosa košta oko 200 evra za oba pravca. Kad saberete sa gorivom i putarinama – kolima ne možete stići za manje od 400 evra i to ako vam auto malo troši.

Možda su ipak najpovoljnija varijanta čarter aranžmani u koje je uračunat i avioprevoz i koji se mogu naći od 500 evra na više.

Naša računica je da kako god krenete, za letovanje od 10 dana na Skijatosu vam treba sigurno bar 800 evra i to ako ste jako štedljivi. Ostrva su oduvek bila dosta skupa, a koronavirus to definitivno nije promenio.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar