"Praktična žena" donosi nam poslasticu kojoj je teško odoleti - tortu s irskim kremom.

Torta sa irskim kremom

Sastojci:

kore

– 150 g oštrog brašna

-140 g mekog brašna

-1,5 kašičica praška za pecivo

– 1,5 kašičica sode bikarbone

-350 g žutog šećera

-60 g kakaoa

-20 g kafe

-2 jaja

-120 ml mleka

-100 ml čokoladnog irskog likera

-100ml ulja

-100ml kipuće vode

-2 kašičice arome vanile

ganaš krema

-200 g čokolade za kuvanje

-150 ml slatke pavlake

– 80 ml čokoladnog irskog likera

Fil

– 100 g nugat namaza

-500gr maskarpone sira

Priprema:

Kora: Sjediniti suve sastojke osim kafe u jednu vanglu, a u drugu sve mokre sastojke osim kipuće vode. Zatim spojiti mokre i suve sastojke uz lagano mešanje (biće gušća smesa), na kraju dodati kipuću vodu u koju smo dodali kafu. Smesu izleti u kalup prečnika 20 cm i peći na 170°C bez ventilatora nekih 40-50min. Ili podeliti smesu u tri pekača i peći nekih 15-20min svaku koru.

Krema: Najpre napravite ganaš kremu. Slatku pavlaku sa likerom zagrejati do vrenja, a zatim sklonite sa vatre i dodati čokoladu. Mešati dok se čokolada ne otopi i sjedini.

Ganaž ostaviti da se hladi najpre na sobnoj temperaturi kratko, a zatim ga odložite u frizider na nekih sat vremena. Kada se ganaž ohladio umutiti ga kratko mikserom, zatim dodati nugat namaz i mascarpone sir. Sve lepo sjediniti mikserom.

Kore filovati pripremljenim filom i ukrasiti po želji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar