"Praktična žena" donosi nam poslasticu kojoj je teško odoleti - tortu s irskim kremom.
Sastojci:
kore
– 150 g oštrog brašna
-140 g mekog brašna
-1,5 kašičica praška za pecivo
– 1,5 kašičica sode bikarbone
-350 g žutog šećera
-60 g kakaoa
-20 g kafe
-2 jaja
-120 ml mleka
-100 ml čokoladnog irskog likera
-100ml ulja
-100ml kipuće vode
-2 kašičice arome vanile
ganaš krema
-200 g čokolade za kuvanje
-150 ml slatke pavlake
– 80 ml čokoladnog irskog likera
Fil
– 100 g nugat namaza
-500gr maskarpone sira
Priprema:
Kora: Sjediniti suve sastojke osim kafe u jednu vanglu, a u drugu sve mokre sastojke osim kipuće vode. Zatim spojiti mokre i suve sastojke uz lagano mešanje (biće gušća smesa), na kraju dodati kipuću vodu u koju smo dodali kafu. Smesu izleti u kalup prečnika 20 cm i peći na 170°C bez ventilatora nekih 40-50min. Ili podeliti smesu u tri pekača i peći nekih 15-20min svaku koru.
Krema: Najpre napravite ganaš kremu. Slatku pavlaku sa likerom zagrejati do vrenja, a zatim sklonite sa vatre i dodati čokoladu. Mešati dok se čokolada ne otopi i sjedini.
Ganaž ostaviti da se hladi najpre na sobnoj temperaturi kratko, a zatim ga odložite u frizider na nekih sat vremena. Kada se ganaž ohladio umutiti ga kratko mikserom, zatim dodati nugat namaz i mascarpone sir. Sve lepo sjediniti mikserom.
Kore filovati pripremljenim filom i ukrasiti po želji.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar