Čoko san sa višnjama nastao je kao improvizacija Jovane Theil koja živi i radi u Nemačkoj, a u emisiji "Praktična žena" pokazala je kako pravi ovaj sjajan slatkiš.
kora:
– 4 jajeta
– 120g šećera
– 1 kesica vanilin šećera
– pretohvat soli
– 100 ml ulja
– 120 ml mleka
– 50 g kakaoa
– 150 g brašna bez glutena
– 1 kesica praška za pecivo
preliv:
– 600ml mleka
– 200g čokolade
– 1 kašika šećera
fil:
– 750 g zaledjenih višanja
– 7 kašika šećera
– sok pola limuna
– 400ml slatke pavlake
– 250 g maskarpone sira
– 2 kašike šećera u prahu
– 2 kesice želatina plus 12 kašika vode
Ganaž:
– 200 ml slatke pavlake
– 200 g crne čokolade
Prvo spremite višnje! Sipati višnje, šećer i sok od limuna da prokuva, na kratko kuvati da se šećer otopi a višnje omekšaju. Štapnim mikserom ispasirati i ostaviti da se ohladi.
Za koru umutiti penasto jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Zatim dodati ulje i mleko, kratko mutiti. Brašno, kakao i pzp pomešati , dodavati kašiku po kašiku uz stalno mućenje. Smesu sipati u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 min. Proveriti drvenim štapićem. Za to vreme spremiti preliv. Prokuvati mleko sa šećerom i čokoladom da se čokolada skroz otopi. Pečenu koru preliti toplim prelivom i ostaviti da se ohladi.
Želatin spremiti po uputstvu sa kesice! Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer i maskarpone, sjediniti žicom. Zatim dodati ispasirane višnje, sjediniti i na kraju dodati želatin, na kratko mutiti da se rasporedi po celom filu. Fil naneti na koru i ostaviti u frižider da se dobro stegne. Onda spremiti ganaž. Zagrejati slatku pavlaku (ne treba da provri) dodati seckanu čokoladu i mešati da se čokolada rastopi i sve lepo sjedini. Ostaviti da se prohladi, pa ravnomerno naneti na hladan kolač. Ostaviti još sat vremena u frižideru.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar