Pogledajte recept za čuvenu tortu iz emisije Praktična žena.
Za koru
650-700 g brašna
3 jajeta
180 g šećera
160 g meda
1 kašika sode bikarbone
160 g putera
Za fil
370 g putera
700 g kondenzovanog mleka
ekstrakt vanile
150 g oraha + 50 gr za ukrašavanje
Kore
Na pari ili na manjoj temperaturi otopiti puter, šećer i med. Kad se otopi, dodati kašiku sode bikarbone i mešati dok ne krene da peni, zatim skinuti sa ringle i dodati jedno po jedno jaje, mešati da se sve sjedini. Brašno dodavati postepeno, sve vreme mešajući. Umesiti glatko i mekano testo.
Podeliti na šest delova i razvući tanko. Možete ga razvlačiti izmedju dva pek papira, a možete i malo posuti brašnom da se ne lepi, kako vam bude lakše. Izmeriti kalupom u kom ćete filovati tortu i iseći višak ( taj višak testa ostavljajte, trebaće nam za ukrašavanje).
Šest kora peći na 200° 4-5 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Dok se kore hlade, napraviti fil.
Penasto umutite puter, pa dodajte kondenzovano mleko i vanilu, pa umutite i na kraju dodajte i mlevene orahe pa mešajte dok se lepo ne sjedini. Fil će biti redji, neka vas to ne brine. Ako ne filujete u kalupu, nego na podlozi, ostavite fil u frižider desetak minuta da se stegne, pa onda filujte. Za ukrašavanje razvucite one viškove od kora, ispecite i izblendajte, pa dodajte 50gr oraha i ukrasitie.
Za originalan izgled ove torte, možete preko ukrasiti i topingom od čokolade. Torta je ukusnija kako duže stoj. Tortu ne stavljajte bar šest sati u frižider, jer je potrebno da kore upiju fil.
Ceo postupak pripreme pogledajte u videu na početku teksta.