U novoj epizodi "Praktične žene" saznali smo recept za medenu pitu sa pomorandžama.

Sastojci:

kore:

-4 kašike džema od kajsija

-10 kašika vode
-4 kašike šećera
-100 ml ulja
-2 kašičice soda bikarbone
-oko 300 g brašna.

fil:

-150 g šećera
-100 ml vode
-3 pomorandže
-100 g čokolade
-2 kašike kakao praha
-150 g maslaca

-300 g mlevenog keksa
-100 g mlevenih oraha.

glazura:

-200 g čokolade
-5 kašika ulja

Priprema:

Sve navedene sastojke za kore izmešati i staviti na šporet. Kada provri skloniti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi. Zatim dodati brašno i soda bikarbonu, pa umesiti fino testo. Testo podeliti na 3 jednaka dela. Svaki deo rastanjiti, izbockati čačkalicom i peći na prevrnutom plehu od rerne koji smo prethodno premazali uljem (ili obložili papirom za
pečenje). Dimenzije su 20 x 25 cm.

Ako kora negde pukne samo je sastavite, kada se ispeče svakako se neće primetiti. Peći oko 10 minuta na 180°C.

Fil:

Pomorandžama odstraniti koru, a zatim ih staviti u blender i dobro izmiksati (potreban je sav sadržaj,ne samo sok). U posudu staviti šećer, vodu i izmiksane pomorandže + jednu sitno rendanu koru. Kuvati dok se šećer ne istopi, pa dodati kakao i kuvati još 2 minuta uz povremeno mešanje. Skloniti sa vatre i dodati čokoladu i maslac. Izmešati, pa dodati keks i orahe. Izjednačiti masu i podeliti je na dva dela. Toplom masom filovati kore. Kora, fil, kora, fil, kora. Tako nafilovan kolač ostaviti da se dobro ohladi, a odzgo staviti neki teret. Sledećeg dana skloniti teret i staviti glazuru od čokolade. Seći na štanglice željene veličine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar