Voditeljka Nataša Pavlović je u svojoj emisiji Praktična žena uz pomoć Jovane Pejić Sandžak predstavila recept za posnu tortu na vodi.
500 g višanja
0,5 l vode
150-200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g griza
0,5 l vode
50g šećera
100g griza
2 kašike mlevenog maka
0,5 l vode
2 pudinga od vanile
50 g šećera
2 kesice posnog šlaga
Višnje, vodu, šećer i vanil šećer kuvati zajedno. Kada voda provri i višnje se blago skuvaju dodati griz i kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje.Kuvan fil izliti u pleh. Zatim staviti vodu da se kuva, pa kada proključa dodati šećer i griz kuvati na laganoj vatri. Kuvanom grizu dodati mak.
Gotov fil izliti preko fila od višnanja. Puding od vanile skuvati u vodi sa šećerom i i preliti preko fila od maka i griza. Kada se prohladi dodati šlag pripremnjen na vodi. Tortu ohlatiti i poslužiti.
Za detaljan postupak pogledajte video sa početka.